ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dosarul Retrocedării plajelor: DNA a cerut în ultimul moment o pedeapsă pentru Cristian Borcea

09 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Instanţa supremă a finalizat, marţi seară, dezbaterile în Dosarul retrocedării plajelor, urmând a se pronunţa pe data de 29 ianuarie.

 
 
Procurorii DNA au cerut în ultimul moment al dezbaterilor din dosarul retrocedării plajelor de la ÎCCJ ca magistraţii să pronunţe o pedeapsă pentru Cristian Borcea, acesta fiind achitat, iniţial, pe fond. Fostul acţionar al Clubului Dinamo s-a declarat nevinovat în ultimul cuvânt.

„Respingeţi apelurile ca nefondate. Cu privire la Borcea Cristian, arătăm că abuzul în serviciu se pedepseşte de la 3 la 10 ani. Acţiunile inculpatului Borcea au fost mai multe, astfel încât faptele sunt în formă continuată. Efectele deciziei Curţii Constituţionale sunt doar pentru viitor (n.r. – face referire la declararea ca neconstituţională a articolului de lege care spune că „orice act procesual întrerupe prescripţia” – decizia CCR nr. 297/2018). Termenul de prescripţie a fost întrerupt în mod constant, astfel încât prescripţia nu s-a împlinit”, a declarat în faţa instanţei procurorul de şedinţă al DNA.


Solicitarea reprezentantului DNA a venit în replică marţi seară, după ce toţi avocaţii din dosarul retrocedării plajelor au solicitat respingerea apelului procurorilor anticorupţie şi achitarea clienţilor lor.

În ultimul cuvânt, fostul acţionar al clubului Dinamo, Cristian Borcea, şi-a susţinut nevinovăţia: „Domnule preşedinte, onorată instanţă, sunt nevinovat deoarece eu am cumpărat drepturi litigioase. Nu am avut legătură cu comisiile sau cu persoanele de la care a cumpărat Giurgiucanu (n.r. – Georgică). De aceea am şi dat procură lui Giurgiucanu”.

Instanţa supremă a finalizat, marţi seară, dezbaterile în Dosarul retrocedării plajelor, urmând a se pronunţa pe data de 29 ianuarie.

La ultimul cuvânt al inculpaţilor au lipsit Radu Mazăre – care a fugit în Madagascar – şi Nicuşor Constantinescu, care a refuzat să semneze citaţia în penitenciar şi a solicitat să fie judecat în lipsă. Alţi inculpaţi din Dosarul retrocedării plajelor, funcţionari ai primăriei Constanţa, notari sau cumpărători de drepturi litigioase au susţinut că sunt nevinovaţi şi au cerut să fie achitaţi definitiv.

„În ceea ce priveşte situaţia mea, eu mă consider nevinovat. S-au spus foarte multe în aceşti 14 ani de proces, nu vreau să mai adaug nimic faţă de motivele de apel sau faţă de ceea ce au susţinut avocaţii mei. Ceea ce vreau să spun este că (…) singura problemă juridică e dacă faptele din acest dosar sunt sau nu infracţiuni (…)”, a declarat Jean Andrei, notar.

Alin Dima, expert evaluator şi apropiat al lui Radu Mazăre, a declarat: „Cei 15 ani (n. r. – cât a durat dosarul) reprezintă un sfert dintr-o viaţă profesională activă. Trebuie să vă spun că am greutatea celor 30 de ani (de experienţă) şi 1.000 de rapoarte, niciunul dintre acestea neavând obiecţiuni. Nu am acţiuni disciplinare. Singura critică am primit-o din partea unui fost prieten şi colaborator, domnul Cucoară, nu ştiu din ce motiv”.

Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu a declarat, la rândul său, că este nevinovat: „Mă declar nevinovat faţă de acuzaţiile aduse de Parchet, nu am săvârşit nicio faptă penală. Am respectat legea şi litera (litera legii). Cu Movilă am avut o veche relaţie de familie de pe vremea când eram copil, de pe vremea bunicilor mei. Vă rog să dispuneţi achitarea mea”.

Dan Miron, fost consilier municipal, acum în etate, a declarat: „Sunt unul dintre inculpaţii care sunt încă în viaţă şi nu am comis nicio faptă penală”.

Constantin Racu, fost şef al Direcţiei Administraţie Publică din Constanţa, i-a pus la încercare răbdarea preşedintelui Ionuţ Matei: „După 15 ani în faţa instanţelor, a venit şi ultimul moment. Suntem acuzaţi şi trimişi în judecată pentru că am încălcat legi eminamente civile. Dar ce facem dacă hotărâţi că am aplicat corect legea civilă? Trimitem DNA în judecată?”.

Răspunsul judecătorului Ionuţ Matei nu s-a lăsat aşteptat: „Mai încet, vă rog, încă sunteţi inculpat”.

La sedinţa de luni, un procuror de şedinţă al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă „orientată spre maximum de 15 ani” de închisoare în acest dosar. DNA a cerut închisoare cu executare şi pentru Nicuşor Constantinescu, inculpat şi el în dosar.

„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. (...) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani”, a spus procurorul la ultimul termen al procesului.
DNA a cerut închisoare orientată spre maximum şi pentru Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte CJ Constanţa.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea. Pentru fostul acţionar de la Dinamo, procurorul DNA a cerut instanţei încetarea procesului penal pentru faptele care s-au prescris în cursul procesului, dar şi condamnarea pentru faptele pentru care nu s-a prescris răspunderea penală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4431 / 4448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...