ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dosarul Retrocedării plajelor: DNA a cerut în ultimul moment o pedeapsă pentru Cristian Borcea

09 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Instanţa supremă a finalizat, marţi seară, dezbaterile în Dosarul retrocedării plajelor, urmând a se pronunţa pe data de 29 ianuarie.

 
 
Procurorii DNA au cerut în ultimul moment al dezbaterilor din dosarul retrocedării plajelor de la ÎCCJ ca magistraţii să pronunţe o pedeapsă pentru Cristian Borcea, acesta fiind achitat, iniţial, pe fond. Fostul acţionar al Clubului Dinamo s-a declarat nevinovat în ultimul cuvânt.

„Respingeţi apelurile ca nefondate. Cu privire la Borcea Cristian, arătăm că abuzul în serviciu se pedepseşte de la 3 la 10 ani. Acţiunile inculpatului Borcea au fost mai multe, astfel încât faptele sunt în formă continuată. Efectele deciziei Curţii Constituţionale sunt doar pentru viitor (n.r. – face referire la declararea ca neconstituţională a articolului de lege care spune că „orice act procesual întrerupe prescripţia” – decizia CCR nr. 297/2018). Termenul de prescripţie a fost întrerupt în mod constant, astfel încât prescripţia nu s-a împlinit”, a declarat în faţa instanţei procurorul de şedinţă al DNA.


Solicitarea reprezentantului DNA a venit în replică marţi seară, după ce toţi avocaţii din dosarul retrocedării plajelor au solicitat respingerea apelului procurorilor anticorupţie şi achitarea clienţilor lor.

În ultimul cuvânt, fostul acţionar al clubului Dinamo, Cristian Borcea, şi-a susţinut nevinovăţia: „Domnule preşedinte, onorată instanţă, sunt nevinovat deoarece eu am cumpărat drepturi litigioase. Nu am avut legătură cu comisiile sau cu persoanele de la care a cumpărat Giurgiucanu (n.r. – Georgică). De aceea am şi dat procură lui Giurgiucanu”.

Instanţa supremă a finalizat, marţi seară, dezbaterile în Dosarul retrocedării plajelor, urmând a se pronunţa pe data de 29 ianuarie.

La ultimul cuvânt al inculpaţilor au lipsit Radu Mazăre – care a fugit în Madagascar – şi Nicuşor Constantinescu, care a refuzat să semneze citaţia în penitenciar şi a solicitat să fie judecat în lipsă. Alţi inculpaţi din Dosarul retrocedării plajelor, funcţionari ai primăriei Constanţa, notari sau cumpărători de drepturi litigioase au susţinut că sunt nevinovaţi şi au cerut să fie achitaţi definitiv.

„În ceea ce priveşte situaţia mea, eu mă consider nevinovat. S-au spus foarte multe în aceşti 14 ani de proces, nu vreau să mai adaug nimic faţă de motivele de apel sau faţă de ceea ce au susţinut avocaţii mei. Ceea ce vreau să spun este că (…) singura problemă juridică e dacă faptele din acest dosar sunt sau nu infracţiuni (…)”, a declarat Jean Andrei, notar.

Alin Dima, expert evaluator şi apropiat al lui Radu Mazăre, a declarat: „Cei 15 ani (n. r. – cât a durat dosarul) reprezintă un sfert dintr-o viaţă profesională activă. Trebuie să vă spun că am greutatea celor 30 de ani (de experienţă) şi 1.000 de rapoarte, niciunul dintre acestea neavând obiecţiuni. Nu am acţiuni disciplinare. Singura critică am primit-o din partea unui fost prieten şi colaborator, domnul Cucoară, nu ştiu din ce motiv”.

Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu a declarat, la rândul său, că este nevinovat: „Mă declar nevinovat faţă de acuzaţiile aduse de Parchet, nu am săvârşit nicio faptă penală. Am respectat legea şi litera (litera legii). Cu Movilă am avut o veche relaţie de familie de pe vremea când eram copil, de pe vremea bunicilor mei. Vă rog să dispuneţi achitarea mea”.

Dan Miron, fost consilier municipal, acum în etate, a declarat: „Sunt unul dintre inculpaţii care sunt încă în viaţă şi nu am comis nicio faptă penală”.

Constantin Racu, fost şef al Direcţiei Administraţie Publică din Constanţa, i-a pus la încercare răbdarea preşedintelui Ionuţ Matei: „După 15 ani în faţa instanţelor, a venit şi ultimul moment. Suntem acuzaţi şi trimişi în judecată pentru că am încălcat legi eminamente civile. Dar ce facem dacă hotărâţi că am aplicat corect legea civilă? Trimitem DNA în judecată?”.

Răspunsul judecătorului Ionuţ Matei nu s-a lăsat aşteptat: „Mai încet, vă rog, încă sunteţi inculpat”.

La sedinţa de luni, un procuror de şedinţă al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă „orientată spre maximum de 15 ani” de închisoare în acest dosar. DNA a cerut închisoare cu executare şi pentru Nicuşor Constantinescu, inculpat şi el în dosar.

„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. (...) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani”, a spus procurorul la ultimul termen al procesului.
DNA a cerut închisoare orientată spre maximum şi pentru Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte CJ Constanţa.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea. Pentru fostul acţionar de la Dinamo, procurorul DNA a cerut instanţei încetarea procesului penal pentru faptele care s-au prescris în cursul procesului, dar şi condamnarea pentru faptele pentru care nu s-a prescris răspunderea penală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4713 / 4730
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...