ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Forumul Judecătorilor: Peste 80% dintre magistraţi susţin desfiinţarea Secţiei speciale

04 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul FJR, în urma centralizării parţiale a voturilor magistraţilor din adunările generale, 80,80% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea sa, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.

 
 
Peste 80 la sută dintre judecătorii şi procurorii care şi-au exprimat punctele de vedere în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor din ţară susţin desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), potrivit datelor parţiale centralizate de Forumul Judecătorilor din România.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni, printre care şi situaţia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul FJR, în urma centralizării parţiale a voturilor magistraţilor din adunările generale, 80,80% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea sa, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.


Forumul Judecătorilor din România a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative referitoare la următoarele subiecte: schema de pensionare anticipată a magistraţilor (înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în funcţiile prevăzute de judecător, procuror şi magistrat-asistent de la ÎCCJ, judecător şi magistrat-asistent de la CCR); trecerea la completuri de 3 judecători în apel; noul ciclu temporal de 4 ani de formare iniţială la Institutul Naţional al Magistraturii; Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - modificările prevăzute la art. 88 indice 1 şi următoarele din Legea nr. 304/2004, precum şi ordonanţele de urgenţă corespunzătoare.

În urma centralizării a 1.172 de voturi de la instanţe şi parchete de pe toate nivelurile, 75,25% dintre judecătorii care au votat (respectiv din 687 de voturi) s-au pronunţat pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ şi revenirea la competenţele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată; 10,63% dintre judecătorii care au votat au optat pentru menţinerea Secţiei speciale, iar 14,12% dintre judecători au votat pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.

De asemenea, 88,66% dintre voturile centralizate de la parchete (485 de voturi) sunt pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ; 3,71% dintre procurori au votat pentru menţinerea SIIJ, iar 7,63% au optat pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea Secţiei.

"Cumulat, din 1.172 de magistraţi (judecători şi procurori) care au votat, 80,80% s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea SIIJ, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menţionate", spune Forumul Judecătorilor din România.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România precizează că va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele care vin.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:
* schema de pensionare anticipată a magistraţilor - se impune menţinerea, prorogarea intrării în vigoare sau abrogarea acesteia?
* trecerea la completurile de 3 judecători în apel - menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor
* durata cursurilor de formare la INML să fie de 4 ani - menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor
* Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - se impune amendarea prevederilor prin care a fost înfiinţată SIIJ, se impune desfiinţarea Secţiei sau menţinerea actualelor dispoziţii?

Săptămâna trecută, Cătălin Predoiu a declarat că Guvernul nu poate desfiinţa "peste noapte" Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, discuţiile urmând să înceapă anul viitor în Parlament.

"Guvernul nu îşi poate asuma o desfiinţare peste noapte a Secţiei speciale, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament. (...) Discuţiile asupra Secţiei speciale vor începe anul viitor în Parlament", a spus Predoiu. El a susţinut că nu este mulţumit de activitatea SIIJ, dar că nu a dorit să "interacţioneze" cu Secţia specială pentru a nu lăsa impresia unei presiuni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2937 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...