ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ICCJ: Dosarul în care Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare, rejudecat de la zero

16 Iunie 2020   |   AGERPRES

Practic, prin această decizie, condamnarea de 4 ani primită în primă instanţă a fost anulată, procesul urmând să se reia la Secţia Penală a Înaltei Curţi.

 
 
Un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, că dosarul în care deputatul Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, avea o condamnare de 4 ani de închisoare să se rejudece de la zero.

Practic, prin această decizie, condamnarea de 4 ani primită în primă instanţă a fost anulată, procesul urmând să se reia la Secţia Penală a Înaltei Curţi.

"Cu majoritate, respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare. În temeiul art. 421 alin. (1) pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, de partea civilă SC Plopeni Industrial Parc SA şi de inculpaţii Cornea Dănuţ Marcel, Cosma Andreea şi Anghel Florin Serghei împotriva sentinţei penale nr. 699 din 04 decembrie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 994/42/2015. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (...) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, marţi, 16 iunie ", se arată în minuta deciziei.


Totodată, a existat şi o opinie separată, în sensul sesizării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în acest caz.

Pe 2 decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu într-un dosar privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii 'Ciuperceasca', intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit câte 4 ani închisoare cu executare.

În decembrie 2015, DNA a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, la data faptei notar public, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Au fost trimişi în judecată fostul deputat PDL Florin Anghel, la date faptei preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la abuz în serviciu, precum şi consilierul judeţean Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, împuternicit cu atribuţii de director general, acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în anul 2007, "Cazarma 1375 Ciuperceasca'', situată în judeţul Prahova, era parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. Cazarma avea o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245 mp teren fără construcţii - pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

Procurorii arată că, în anul 2008, Dănuţ Cornea şi-a încălcat atribuţiile care îi reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al parcului industrial, în sensul că a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din "Ciuperceasca'', fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean şi fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

"Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuţ a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată, care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată, prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul 'Cazarma 1375 - Ciuperceasca' către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale", susţine DNA.

Procurorii mai spun că Dănuţ Cornea şi Florin Anghel au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ''Ciuperceasca''.

Potrivit DNA, înstrăinarea s-a făcut "fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piaţă-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".

Astfel, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'' este în sumă de 17.603.853 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Totodată, activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă.

De asemenea, procurorii arată că, în perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Dănuţ Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin semnarea unor contracte.

Astfel, el a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112 lei, având ca obiect investiţii care nu erau benefice societăţii, cu o valoare mai mare decât cea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate.

Cornea a mai semnat, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, un contract de lucrări, în baza căruia s-a plătit suma de 31.725 lei, contractul având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, documentul fiind sustras de la controlul de legalitate şi regularitate.

Totodată, el a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiţii la un bun care nu aparţinea societăţii şi nu erau benefice activităţii acesteia, la o valoare mai mare decât cea estimată, şi a angajat societatea la plata unor servicii de consultanţă juridică şi contabilă, în baza a opt contracte şi a unui act adiţional, documente pe care le-a semnat fără existenţa unor referate de necesitate şi fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică.

În acest mod, societatea a fost păgubită cu suma de 154.857 lei, fiind obţinute foloase necuvenite pentru părţile contractante.

Potrivit DNA, prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de 18.694.990 lei, sumă în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului "Ciuperceasca''.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2522 / 4462
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...