ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Instanţa îi restituie lui Mircea Geoană ceasurile de lux primite cadou de la Marian Vanghelie

13 Mai 2021   |   Agerpres

Decizia a fost luată în dosarul în care Marian Vanghelie a fost condamnat în primă instanţă la 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru mai multe fapte de corupţie.

 
 
Tribunalul Bucureşti a dispus, joi, ridicarea sechestrului şi restituirea către Mircea Geoană a trei ceasuri de lux primite cadou de fostul preşedinte al PSD în anul 2008 de la Marian Vanghelie.
 
Decizia a fost luată în dosarul în care Marian Vanghelie a fost condamnat în primă instanţă la 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru mai multe fapte de corupţie.
 
"În temeiul art. 397, alin. 3 C.pr.pen. raportat la art. 255 C.pr.pen., dispune restituirea bunurilor menţionate în ordonanţa emisă la 25.05.2015 de către procuror (vol. 72, filele 6-11) către intimatul Geoană Mircea - Dan şi ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor", se arată în hotărârea instanţei.
 
Mircea Geoană a fost audiat în instanţă în septembrie 2017, el susţinând atunci că Vanghelie i-a dat cele trei ceasuri "în calitate de coleg" de partid.
 
"Cele 3 ceasuri primite de la Vanghelie au reprezentat simple cadouri. Mi le-a oferit în calitate de coleg, fără nicio legătură politică sau administrativă. Le-am primit cu ocazia a două onomastici. Onomastica mea - împlinirea vârstei de 50 de ani şi onomastica soţiei. Nu cunosc nimic cu privire la provenienţa ceasurilor. Nu ştiu exact ce marcă aveau ceasurile. Vanghelie nu mi-a solicitat niciodată favoruri în schimbul acestor cadouri. Nu mi s-au părut a fi cadouri extravagante. Nu pot preciza dacă Vanghelie îşi permitea să-mi facă asemenea cadouri, eu nu aveam acces la fişa lui materială, dar având în vedere semnele exterioare nu era ceva ieşit din comun. El a venit cu o stare materială bună în politică şi nu era o noutate pentru noi că avea resurse financiare suficiente pentru un trai peste medie", spunea la acea vreme Geoană.
 
Detalii despre cele trei ceasuri apar şi în declaraţia dată de Mircea Geoană la DNA, în cursul urmării penale.
 
"În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Marian Vanghelie un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono, nr. 000223, No. reference 19501110104, Date of sale 05.08.2008. Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Marian Vanghelie i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin, model 25021/000R, Case nr. 795982, Movement nr. 9699232, Metal Or rose, Dial 9115, Bracelet Cuir, împreună cu o cutie neagră, iar celălalt, argintiu cu alb şi curea roz, cu seria 821914 83505. De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menţionate mai sus", se arată în declaraţia dată de Mircea Geoană la DNA.
 
Marian Vanghelie a fost condamnat, joi, de Tribunalul Bucureşti la 11 ani şi 8 luni închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.
 
De asemenea, Vanghelie trebuie să plătească Primăriei Sector 5 daune materiale de peste 15 milioane euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1821 / 4516
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...