ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Justiţia europeană decide marţi dacă multinaţionalele pot fi obligate de Comisie să ramburseze avantajele fiscale incorecte

24 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a somat în data de 21 octombrie 2015 Fiat şi Starbucks să ramburseze până la 30 de milioane de euro fiecare, primul către Luxemburg şi al doilea către Olanda. Cele două companii şi ţările vizate au depus fiecare recursuri împotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european va examina marţi aceste recursuri.

 
 
Un tribunal european va decide marţi dacă deciziile prin care Comisia Europeană a cerut companiilor Starbucks şi Fiat Chrysler să ramburseze avantajele fiscale de care au beneficiat sunt legale sau nu, o hotărâre urmărită cu atenţie deoarece aceiaşi judecători vor decide şi un caz similar care vizează gigantul american Apple, transmite AFP.

Sancţionate în urmă cu patru ani, constructorul auto italian Fiat şi lanţul american de cafenele Starbucks au fost primele dintr-o lungă serie de multinaţionale vizate de Comisia Europeană pentru că au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a somat în data de 21 octombrie 2015 Fiat şi Starbucks să ramburseze până la 30 de milioane de euro fiecare, primul către Luxemburg şi al doilea către Olanda. Cele două companii şi ţările vizate au depus fiecare recursuri împotriva acestei decizii a executivului comunitar iar tribunalul european va examina marţi aceste recursuri.


Margrethe Vestager, fost ministru al Economiei în Danemarca, susţine că aceste avantaje fiscale constituie de fapt ajutoare de stat ilegale deoarece provoacă o distorsionare a concurenţei. Comisarul danez a urmat aceeaşi logică atunci când un an mai târziu, în data de 30 august 2016, a ordonat gigantului american Apple să ramburseze Irlandei taxe în valoare de 13 miliarde euro.

Deciziile de marţi ale tribunalului european care vizează Fiat şi Starbucks vor fi urmărite cu atenţie deoarece sunt primele hotărâri care se referă la companii individuale şi la problema deciziilor fiscale, acele acorduri încheiate între administraţia fiscală a unui stat şi o multinaţională, acorduri care au intrat în vizorul Margrethei Vestager.

Tratamentul fiscal extrem de favorabil de care marile companii beneficiază din partea anumitor state membre, precum Belgia, Irlanda, Luxemburg şi Olanda, care vor să şi asigure astfel investiţii şi crearea de locuri de muncă pe teritoriul lor este denunţat de mult timp de ONG-uri. Indignarea contra acestor practici a crescut după criza financiară, opinia publică fiind indignată de faptul că cei bogaţi plătesc impozite mici în timp ce populaţia suferă de pe urma austerităţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3326 / 4515
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...