ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Justiţia UE se pronunţă asupra facilităţilor fiscale acordate Apple

15 Iulie 2020   |   AGERPRES

Decizia, care va fi anunţată în cursul acestei dimineţi de Tribunalul General al Uniunii Europene, este una foarte aşteptată şi vine înaintea unei alte decizii într-un dosar tot atât de sensibil, care vizează de data aceasta Facebook şi transferul de date persoanele din Europa spre restul lumii.

 
 
Un nou episod din disputa dintre Bruxelles şi giganţii americani din sectorul digital va avea loc miercuri când judecătorii europeni se vor pronunţa asupra unei decizii a Comisiei Europene care a ordonat grupului Apple să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, transmite AFP.

Decizia, care va fi anunţată în cursul acestei dimineţi de Tribunalul General al Uniunii Europene, este una foarte aşteptată şi vine înaintea unei alte decizii într-un dosar tot atât de sensibil, care vizează de data aceasta Facebook şi transferul de date persoanele din Europa spre restul lumii.

În dosarul care vizează Apple, este vorba de o decizie din data de 30 august 2016 când comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în prezent vicepreşedinte al Comisiei Europene, a decis să amendeze Apple pentru tratamentul fiscal preferenţial de care a beneficiat din partea Irlandei. Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, în perioada cuprinsă între 2003 şi 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum şi cele din Africa, Orientul Mijlociu şi India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil graţie unui acord special convenit cu autorităţile de la Dublin.


Acordul cu autorităţile irlandeze a permis Apple să evite plata majorităţii impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro potrivit calculelor Comisiei. În opinia Bruxelles-ului acest avantaj constituie un "ajutor de stat ilegal", deoarece a fost făcut pe seama altor companii care au beneficiat de condiţii mai puţin favorabile.

În schimb, pentru autorităţile de la Dublin nu este vorba de nimic ilegal. Cunoscută pentru poziţia sa 'pro-business', Irlanda a atras numeroase multinaţionale, care au generat numeroase locuri de muncă în insulă, graţie unei fiscalităţi avantajoase.

Din acest motiv atât Irlanda cât şi Apple au făcut recurs la decizia Bruxelles-ului. "Comisia Europeană şi-a depăşit puterile şi a violat suveranitatea irlandeză" în ceea ce priveşte impozitele pentru companii, au afirmat autorităţile de la Dublin. La rândul său, directorul de la Apple, Tim Cook, a calificat această afacere drept o "tâmpenie politică".

Indiferent care va fi decizia anunţată miercuri, este foarte posibil să fie formulat un recurs. "Cred că va fi o etapă intermediară, desigur importantă, dar cu siguranţă nu va sfârşitul poveştii", a declarat Alfonso Lamadrid, un avocat specializat în dosare de concurenţă la cabinetul Garrigues din Bruxelles.

Pentru Margrethe Vestager, această decizie constitue un nou test al politicii sale care vizează o serie de multinaţionale care în trecut au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil. Însă dosarul Apple intervine într-un context special în care mai multe state europene, printre care şi Franţa, vor să ajungă la o mai bună impozitare a giganţilor din sectorul digital, în toate ţările unde aceste companii îşi realizează profiturile. Cu toate acestea, având în vedere că în Uniunea Europeană chestiunile de fiscalitate se decid în unanimitate, astfel că nu este uşor să se ajungă la un acord.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2772 / 4752
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...