ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mureş: Fostul primar Dorin Florea, achitat în primă instanţă în dosarul finanţării clubului de fotbal ASA

29 Iulie 2021   |   Agerpres

Tribunalul Harghita a hotărât achitarea lui Dorin Florea pentru acuzaţia comiterii infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât "fapta nu este prevăzută de legea penală".

 
 
Tribunalul Harghita l-a achitat, joi, pe fostul primar din Târgu Mureş, Dorin Florea, pe alţi opt inculpaţi, precum şi Asociaţia Sportivă "Fotbal Club ASA 2013" în dosarul finanţării echipei de fotbal locale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş în luna decembrie 2015.
 
Tribunalul Harghita a hotărât achitarea lui Dorin Florea pentru acuzaţia comiterii infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât "fapta nu este prevăzută de legea penală".
 
De asemenea, alături de Dorin Florea, pe acelaşi considerent că "fapta nu este prevăzută de legea penală" au fost achitaţi şi funcţionarii din cadrul Primăriei Târgu Mureş, Kiss Imola, la acea vreme director economic al municipiului, Cioban Maria, fost secretar al municipiului, Ioan Fărcaş, Emil Măceşan, Maior Sergiu Claudiu, fost consilier al primarului, şi doi consilieri locali din acea perioadă Benedek Istvan şi Bako Laszlo Attila.
 
Tribunalul Harghita l-a achitat şi pe fostul preşedinte al ASA Târgu ureş, Ioan Nucu Man, care a fost acuzat de DNA de complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale) şi de spălare de bani, precum şi Asociaţia Sportivă "Fotbal Club ASA 2013" (Fotbal Club Municipal) Târgu Mureş, pentru spălare de bani, pe considerentul că "faptele nu există".
 
Instanţa de judecată a respins pretenţiile părţii civile formulate de Municipiul Târgu Mureş şi a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa procurorului din data de 01.07.2015 pe bunurile lui Ioan Nucu Man.
 
În acelaşi timp, instanţa a dispus ridicarea sechestrului pe sumele de bani din conturile ASA Târgu Mureş, până la concurenţa sumei de 7.053.000 lei.
 
Hotărârea nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
 
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că, în data de 18 iulie 2013, primarul de atunci Dorin Florea, "şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat".
 
DNA arăta că fostul primar, beneficiind de sprijinul lui Bako Laszlo Attila şi Măceşanu Emil Virgil, ar fi iniţiat, "în condiţii ilegale", un proiect de hotărâre de consiliu local, "care a stat la baza adoptării, în mod ilegal", la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competiţional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Târgu Mureş şi Fotbal Club Municipal Târgu Mureş.
 
Secret arului Primăriei Municipiului Târgu Mureş, Maria Cioban, i se imputa că ar fi contrasemnat documentul respectiv, iar consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan şi Fărcaş Ioan, care erau şi membri în Consiliului Director al ASA, ar fi cunoscut faptul că "entitatea respectivă înregistra obligaţii legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiţii legale de finanţare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureş".
 
Procurorii DNA au susţinut că primarul ar fi încheiat şi a semnat, "în condiţii ilegale, ca reprezentant al municipiului Târgu Mureş, alături de inculpata Kiss Imola, în calitate de director economic, un contract de asociere cu Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, contract vizat de inculpatul Măceşanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociaţii sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă".
 
DNA susţinea că Dorin Florea şi Kiss Imola ar fi beneficiat de ajutorul lui Ioan Nucu Man, care ar fi omis să le aducă la cunoştinţă faptul că asociaţia sportivă înregistra obligaţii legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, "neputând astfel beneficia în condiţii legale de finanţare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureş".
 
"Efectiv, asociaţiei sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care inculpatul Man Ioan Nucu, cunoscând că banii provin ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, a achitat obligaţii către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei şi către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei. Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Târgu Mureş cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociaţiei sportive în perioada 21.08.2013 - 31.05.2014, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu Mureş. În cauză, D.G.R.F.P. Braşov - Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei", arăta DNA, într-un comunicat de presă, în data de 16 decembrie 2015. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1585 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...