ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicuşor Constantinescu, o nouă condamnare definitivă: 10 ani de închisoare cu executare

11 Iulie 2019   |   MEDIAFAX

Alături de Constantinescu au fost trimise în judecată alte 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme.

 
 
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în prezent încarcerat, a fost condamnat, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la 10 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

Nicuşor Constantinescu este acuzat că în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a autorizat plăţi nelegale şi a prejudiciat instituţia cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei.

Alături de Constantinescu au fost trimise în judecată alte 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în primă instanţă, în iulie 2016, la 15 ani de închisoare, decizia fiind ulterior contestată.


În acest dosar, Instanţa Supremă a condamnat-o pe Felicia Tăicuţu, fost director general al Direcţiei Generale Economico - Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, la 3 ani închisoare cu suspendare.

Titi Cenuşă, fost arhitect şef în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Lucrări Publice a Consiliului Judeţean Constanţa şi Simion Lucian, fost şef al Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, au fost achitaţi de către magistraţi în timp ce Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

George Adrian Gâmbuţeanu, fost director general al Regiei Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, iar Gică Ene, fost inginer silvic în cadrul Regiei Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA îl acuză pe Nicuşor Constantinescu că, în perioada 2010 – 24.03.2014, alături de R.A.J.D.P. Constanţa şi Gâmbuţeanu Adrian George au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.

Nicuşor Constantinescu şi-a îndeplinit, spun procurorii, în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului judeţean Constanţa în valoare de 30.782.039 lei.

"La comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost ajutat de ceilalţi inculpaţi, cu funcţii de conducere în cadrul U.A.T.J. Constanţa, care şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, după cum urmează:
- Tăicuţu Felicia, nu a urmărit legalitatea cheltuielilor angajate de la bugetul U.A.T.J., în cadrul programelor arătate, împrejurări care au dus la plata nelegală a sumelor de bani amintite, către R.A.J.D.P. Constanţa.
- Cenuşă Titi, Simion Lucian şi Vlăducă Constantin nu au verificat respectarea şi aplicarea corectă a tehnologiilor de execuţie, a contractelor şi normelor tehnice în vigoare şi au admis la plată lucrări corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ.
- Gâmbuţeanu Adrian George a emis facturile care au condus la plata nelegală a sumelor de bani de către U.A.T.J. Constanţa către R.A.J.D.P. Constanţa.
- Ţiţimeaua Ionuţ a încălcat dispoziţiile legale care interzic plata în avans din fonduri publice pentru achiziţia de imobile, prevederile procesului verbal de negociere şi a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plăţi nelegale către societatea comercială amintită.
- Pârvu Tudorel şi Gavrilă Dima Bogdan Teoniu i-au ajutat pe inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Tăicuţu Felicia să comită infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina lor, prin semnarea unor acte adiţionale, în legătură cu contractul de închiriere al celor 11 autoturisme", arată procurorii, în rechizitoriu.

În prezent, fostul preşedinte de consiliu judeţean execută, al Penitenciarul Poarta Albă, o pedeapsă de cinci ani de detenţie, dispusă de Curtea de Apel Constanţa, fiind condamnat pentru că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3746 / 4749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...