ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Reacţie ICCJ la afirmaţiile ministrului Turcan privind sporurile: Asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile

18 Februarie 2021   |   Agerpres

Preşedintele Instanţei supreme a remis joi un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu afirmaţiile Ralucăi Turcan privind cuantumul sporurilor din sistemul judiciar:

 
 
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu, susţine că afirmaţiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, privind sporurile de 85% de care ar beneficia personalul din justiţie au un caracter "totalmente eronat" şi recomandă reprezentanţilor tuturor puterilor statului să facă declaraţii în baza unor informaţii reale.
 
Preşedintele Instanţei supreme a remis joi un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu afirmaţiile Ralucăi Turcan privind cuantumul sporurilor din sistemul judiciar:
 
* în ceea ce priveşte judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate (în principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, în conformitate cu art.4, 5 - Secţiunea I, Capitolul VIII, Anexa nr.5 din Legea-cadru nr.153/2017;
 
* în ceea ce priveşte funcţionarii publici, personalul contractual şi şoferii (personalul conex) se află în plată un spor de 15% pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, iar agenţii procedurali şi aprozii beneficiază de un cuantum total al sporurilor de până la 30%, cuantum menţinut la nivelul lunii decembrie 2018;
 
* la nivelul ICCJ, suma sporurilor, fără indemnizaţia de hrană, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare, restul până la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizaţiilor de hrană acordate, în condiţiile legii, tuturor membrilor personalului.
 
"Caracterul totalmente eronat al informaţiilor vehiculate în spaţiul public de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanţii tuturor puterilor statului, în poziţionările publice legate de serviciul public al justiţiei, să se bazeze pe informaţii reale, verificate şi să adopte o poziţie de minim echilibru şi de cooperare loială cu autoritatea judecătorească. Toate indemnizaţiile şi salariile din cadrul autorităţii judecătoreşti sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziţii sunt general disponibile, se reflectă în declaraţiile de avere ale judecătorilor, magistraţilor-asistenţi şi grefierilor sunt publicate în condiţiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă şi completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile", declară Corina Corbu.
 
Comunicatul Instanţei supreme vine după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri că există categorii ocupaţionale, în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie, care beneficiază de sporuri în cuantum de 85% din salariu.
 
"Per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca minister al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există, în primul rând, în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi, de aceea, vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2155 / 4516
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...