ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scandal în CSM pe refuzul de a introduce motivarea CCR privind protocoalele secrete pe ordinea de zi

14 Martie 2019   |   Mediafax

Cererea de suplimentare a ordinii de zi a fost respinsă cu majoritate pe motive de procedură.

 
 
Mai mulţi membri CSM s-au contrat, joi, la şedinţa plenului Consiliului, judecătorul Gabriela Baltag propunând suplimentarea ordinii de zi cu un punct privind motivarea CCR pe conflictul generat de protocoalele secrete, solicitarea fiind însă respinsă.

"Săptămâna aceasta a fost dată publicităţii motivarea deciziei a CCR pe tema conflictului ca urmare a unor protocoale. Aş dori să supunem atenţiei suplimenatarea ordinii de zi cu această decizie, dacă apreciem că este suficientă decizia sau avem o altă lucrare care ar putea să completeze, decidem împreună, să completeze această temă, tema protocoalelor. Ştiu că avem o lucrare dispusă la IJ (Inspecţia Judiciară -n.r.), dar faţă de cele prezentate în considerentele deciziei Curţii Constituţionale, aş dori să discutăm în ce măsură încheierea celor două protocoale a afectat sau nu independenţa puterii judecătoreşti", a solicitat judecătoarea Gabriela Baltag, în deschiderea şedinţei.


"Eu aş vrea să le discutăm împreună cu celelalte protocoale, aşa cum spune doamna preşedintă, şi în special cu protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi serviciile de informaţii ", a replicat Andreea Chiş.

"Doriţi să faceţi comentarii negative pe tema deciziei CCR?", a întrebat procurorul Cristian Ban.

"Nu dorim în niciun caz să facem comentarii că nu putem. Este lege", a replicat judecătorul Gabriela Baltag.

"Păi credeam că asta doriţi să suplimentaţi, că este o lucrare în lucru . Atunci de ce aţi solicitat suplimentarea? Nu înţeleg", a întrebat Ban.

"Domnule procuror Ban, niciodată un judecător nu va critica legea, iar această decizie este pentru un judecător lege", a spus Gabriela Baltag.

"Dar şi un judecător nu propune ceva când e ceva în lucru deja. De ce s-a mai cerut suplimentarea", a solicitat Cristian Ban.

"Este o lucrare în curs, ştiu că plenul a generat acel control care este în lucru la Inspecţia Judiciară, nu ştiu dacă am primit aşa ceva, dar cred că decizia CCR este strâns legată de această lucrare şi cred că nu greşim cu nimic dacă repunem lucrarea pe rol, să vedem ce legătură are decizia asta, poate nu are nicio legătură, poate ne conduce la un pas înainte şi ne dă ce e cazul de făcut. Aşteptăm, solicităm în continuare de la Inspecţia Judiciară urgentarea şi trimiterea raportului...", a declarat judecătorul Evelina Oprina.

"Şi Inspecţia are decizia CCR, nu? ", a replicat Cristian Ban.

"E o decizie importantă care are legătură cu lucrarea noastră în curs, eu cred că nu putem să spunem că nu am văzut-o, nu am citit-o pentru că este mult prea importantă, este apărută de două trei zile. Anul trecut, când s-a generat lucrarea, întreaga societate şi întreg corpul de magistraţi aştepată de la noi un răspuns pe chestia asta, nu ştiu, vom vedea care va fi răspunsul, dar cred că nu putem să ignorăm că a apărut decizia şi în contextul lucrării, să vedem ce avem de făcut pe mai departe", a răspuns Oprina.

"Tocmai ideea de suplimentare, fără să fim anunţaţi formal sau informal că vom discuta un astfel de lucru destul de important mie mi se pare că duce un pic în derizoriu discuţia. Este o decizie a CCR, este o lucrare pe plen, nu înţeleg de ce ar trebui să suplimentăm ordinea de zi ca să amânăm lucrarea. Sunt de acord, colegii noştri au foarte multe aşteptări, colegii noştri aşteaptă şi condiţii mai bune, aşteaptă şi echipament tehmologic, aşteaptă şi ca plata drepturilor salariale restante restante amânate recent printr-o OUG. Vă solicit să puneţi lucrarea pe o şedinţă cu comisia de specialitate, conform legii, convocată. Nu mi se pare corect ca neaprofundând decizia CCR să luăm o decizie sau alta. Nici pentru mine nu mi se pare fair pentru că eu am citit într-adevăr decizia, dar am aprofundat-o şi nu am înţeles exact anumite paragrafe şi aşvrea să mi se explice. Numai din această cauză nu sunt de acord cu suplimentarea", a declarat judecătorul CSM Bogdan Mateescu.

"Eu aş vrea ca agenda CSM să nu se confunde cu agenda altor publicaţii", a replicat, la final, Cristian Ban.

"Care alte publicaţii, domnule Ban?", a întrebat Gabriela Baltag.

"Nu ştiu. Aveţi obligaţii faţă de altcineva?", a replicat Ban.

Cererea de suplimentare a ordinii de zi a fost respinsă cu majoritate pe motive de procedură.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4045 / 4460
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...