ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Scandal în CSM pe refuzul de a introduce motivarea CCR privind protocoalele secrete pe ordinea de zi

14 Martie 2019   |   Mediafax

Cererea de suplimentare a ordinii de zi a fost respinsă cu majoritate pe motive de procedură.

 
 
Mai mulţi membri CSM s-au contrat, joi, la şedinţa plenului Consiliului, judecătorul Gabriela Baltag propunând suplimentarea ordinii de zi cu un punct privind motivarea CCR pe conflictul generat de protocoalele secrete, solicitarea fiind însă respinsă.

"Săptămâna aceasta a fost dată publicităţii motivarea deciziei a CCR pe tema conflictului ca urmare a unor protocoale. Aş dori să supunem atenţiei suplimenatarea ordinii de zi cu această decizie, dacă apreciem că este suficientă decizia sau avem o altă lucrare care ar putea să completeze, decidem împreună, să completeze această temă, tema protocoalelor. Ştiu că avem o lucrare dispusă la IJ (Inspecţia Judiciară -n.r.), dar faţă de cele prezentate în considerentele deciziei Curţii Constituţionale, aş dori să discutăm în ce măsură încheierea celor două protocoale a afectat sau nu independenţa puterii judecătoreşti", a solicitat judecătoarea Gabriela Baltag, în deschiderea şedinţei.


"Eu aş vrea să le discutăm împreună cu celelalte protocoale, aşa cum spune doamna preşedintă, şi în special cu protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi serviciile de informaţii ", a replicat Andreea Chiş.

"Doriţi să faceţi comentarii negative pe tema deciziei CCR?", a întrebat procurorul Cristian Ban.

"Nu dorim în niciun caz să facem comentarii că nu putem. Este lege", a replicat judecătorul Gabriela Baltag.

"Păi credeam că asta doriţi să suplimentaţi, că este o lucrare în lucru . Atunci de ce aţi solicitat suplimentarea? Nu înţeleg", a întrebat Ban.

"Domnule procuror Ban, niciodată un judecător nu va critica legea, iar această decizie este pentru un judecător lege", a spus Gabriela Baltag.

"Dar şi un judecător nu propune ceva când e ceva în lucru deja. De ce s-a mai cerut suplimentarea", a solicitat Cristian Ban.

"Este o lucrare în curs, ştiu că plenul a generat acel control care este în lucru la Inspecţia Judiciară, nu ştiu dacă am primit aşa ceva, dar cred că decizia CCR este strâns legată de această lucrare şi cred că nu greşim cu nimic dacă repunem lucrarea pe rol, să vedem ce legătură are decizia asta, poate nu are nicio legătură, poate ne conduce la un pas înainte şi ne dă ce e cazul de făcut. Aşteptăm, solicităm în continuare de la Inspecţia Judiciară urgentarea şi trimiterea raportului...", a declarat judecătorul Evelina Oprina.

"Şi Inspecţia are decizia CCR, nu? ", a replicat Cristian Ban.

"E o decizie importantă care are legătură cu lucrarea noastră în curs, eu cred că nu putem să spunem că nu am văzut-o, nu am citit-o pentru că este mult prea importantă, este apărută de două trei zile. Anul trecut, când s-a generat lucrarea, întreaga societate şi întreg corpul de magistraţi aştepată de la noi un răspuns pe chestia asta, nu ştiu, vom vedea care va fi răspunsul, dar cred că nu putem să ignorăm că a apărut decizia şi în contextul lucrării, să vedem ce avem de făcut pe mai departe", a răspuns Oprina.

"Tocmai ideea de suplimentare, fără să fim anunţaţi formal sau informal că vom discuta un astfel de lucru destul de important mie mi se pare că duce un pic în derizoriu discuţia. Este o decizie a CCR, este o lucrare pe plen, nu înţeleg de ce ar trebui să suplimentăm ordinea de zi ca să amânăm lucrarea. Sunt de acord, colegii noştri au foarte multe aşteptări, colegii noştri aşteaptă şi condiţii mai bune, aşteaptă şi echipament tehmologic, aşteaptă şi ca plata drepturilor salariale restante restante amânate recent printr-o OUG. Vă solicit să puneţi lucrarea pe o şedinţă cu comisia de specialitate, conform legii, convocată. Nu mi se pare corect ca neaprofundând decizia CCR să luăm o decizie sau alta. Nici pentru mine nu mi se pare fair pentru că eu am citit într-adevăr decizia, dar am aprofundat-o şi nu am înţeles exact anumite paragrafe şi aşvrea să mi se explice. Numai din această cauză nu sunt de acord cu suplimentarea", a declarat judecătorul CSM Bogdan Mateescu.

"Eu aş vrea ca agenda CSM să nu se confunde cu agenda altor publicaţii", a replicat, la final, Cristian Ban.

"Care alte publicaţii, domnule Ban?", a întrebat Gabriela Baltag.

"Nu ştiu. Aveţi obligaţii faţă de altcineva?", a replicat Ban.

Cererea de suplimentare a ordinii de zi a fost respinsă cu majoritate pe motive de procedură.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16 / 18584
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
Chinezii preiau compania locală Technosoft International, într-o tranzacție mai largă. Mușat & Asocații, alături de cumpărător
NNDKP, alături de Rompetrol Downstream împotriva unei acțiuni în pretenții de peste 62 mil. lei. Colaborare ”excepțională” cu echipa Rompetrol pentru structurarea, susținerea și câștigarea cauzei
Lavinia Nucu, fost avocat Clifford Chance, a preluat coordonarea Departamentului de Legal de la Immofinanz. Posibilitatea de a dobândi o perspectivă completă asupra domeniului imobiliar “a înclinat balanța”
Avocații Suciu Popa câștigă o dispută complexă legată de taxa clawback, pentru un client din industria farma. Miruna Suciu, Managing Partner: În ultimul an a crescut semnificativ numărul de mandate având ca obiect dosare de contencios administrativ. Am extins echipa de litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...