ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bondoc și Asociații, precedent de succes în materia măsurilor compensatorii pentru imobile expropriate în perioada comunistă

27 Iulie 2020   |   A.D.

Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.

Mihaela Bondoc, Partener - Bondoc & Asociatii

 
 
Echipa mixta de litigii si real estate a Bondoc & Asociații a obţinut  prin hotărâre judecătorească definitivă acordarea în favoarea clientului său a peste 500.000 de puncte în compensare pentru un imobil preluat în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, finalizând astfel cu succes procedura de restituire iniţiată de către client cu mai mulţi ani în urmă şi rămasă în etapa de soluționare pe cale administrativă la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.


Litigiul a fost iniţiat urmare adoptări măsurilor pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, fiind astfel soluţionat şi pe fondul unei lipse de jurisprudență în ceea ce priveşte aplicarea textului de lege care a dat naștere unor discuții în practică şi a făcut şi obiectul unui număr mare de sesizări la Curtea Constituțională a României.

Prevederea legală este cea care oferă practic persoanelor care se consideră îndreptățite un remediu efectiv posibilitatea de a se adresa instanțelor judecătorești  în situația în care autoritatea competentă în soluționarea cererilor formulate potrivit Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 nu soluționează aceste cereri în termele stabilite prin lege. Instanța astfel sesizată se poate subroga autorităților administrative, putând analiza inclusiv existența și întinderea dreptului de proprietate și dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii.

Echipa care a gestionat dosarul a fost formata din Ioana Katona, Managing Counsel, Monica Gheorghe, Managing Counsel, sub coordonarea partenerului Mihaela Bondoc.

Cu 9 parteneri și aproape 40 de avocați, acoperind 20 de arii de practică, Bondoc și Asociații este una dintre firmele de avocatură cele mai active în piață, în proiecte complexe. Firma are o practică de litigii puternică și a reprezentat cu succes în justiție, de-a lungul timpului, clienți din mai multe industrii.

Printre mandatele recente, de amintit este cel în care echipa de litigii si achizitii publice a Bondoc si Asociatii a obtinut desfiintarea unei decizii a CNSC care anulase rezultatul procedurii desfasurata de autoritatea contractanta, prin care aceasta atribuise clientilor sai un contract de valoare estimata de peste 70 milioane euro, finantat din fonduri europene.

Într-un alt dosar, litigatorii firmei au obținut anul trecut și o sentinta de anulare a unei sanctiuni contraventionale aplicata de autoritatea competenta pentru vanzarea, de catre o importanta companie din domeniul farmaceutic, a unor medicamente la pretul de distribuitor, in conditiile in care entitatea vanzatoare detinea atat calitatea de distribuitor, cat si pe cea de detinator de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor.
Acest litigiu a ridicat mai multe probleme complexe referitoare la aplicarea si interpretarea Legii sanatatii, precum si cu privire la raporturile juridice administrative si comerciale care se desfasoara in domeniul farmaceutic si al sanatatii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1300 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...