ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează firmele de avocați în vremea coronavirusului | VASS Lawyers continuă să ofere consultanță juridică folosind mijloacele de comunicare la distanță. Iulia Vass: Avem toate echipamentele și tool-urile necesare pentru a lucra ‘remote’

23 Martie 2020   |   A.D.

Mai mulți avocați ai firmei avem au calatorit in strainatate in urma cu aproximativ 3-4 saptamani, insa, din fericire, nu in zone de risc și nu au fost, asadar, obligati sa se autoizoleze.

Iulia Vass, Managing Partner Vass Lawyers

 
 
Incepănd din data de 11 martie 2020, VASS Lawyers și-a transferat întreaga activitate în mediul online, pentru a minimiza riscul expunerii la infecția cu coronavirus și a adus acest aspect la cunoștința colaboratorilor. ”Continuăm să oferim consultanță juridică folosind mijloacele de comunicare la distanță, prin e-mail, telefon, whatsapp, skype, google meet sau microsoft teams. Renunțăm însă la întâlnirile face-to-face și la transmiterea clasică, prin poștă, a documentelor procedurale în dosarele de pe rolul instanțelor și al Consiliului National de Soluționare a Contestațiilor.Vom transmite toate documentele procedurale prin e-mail, cu semnatura electronica extinsa”, a declarat pentru BizLawyer Iulia Vass, coordonatoarea firmei de avocați. 


Mai mulți avocați ai firmei au călătorit în străinătate în urmă cu aproximativ 3-4 săptămâni, însă, din fericire, nu în zone de risc și nu au fost, așadar, obligați să se autoizoleze.

Echipa VASS Lawyers lucra deja într-un program parțial flexibil. Avocații puteau decide și înainte să lucreze de acasă în anumite zile, atât timp cât organizarea proiectelor le permitea acest lucru. „Aveam, așadar, toate echipamentele și tool-urile necesare pentru a lucra remote, inclusiv un program de pontaj și facturare online. Această dotare ne-a permis să adoptăm și să implementăm decizia de a lucra 100% remote foarte repede, respectiv într-o singură zi (pe 10 martie). În plus, până pe 11 martie am redirecționat către mobil telefonul fix, am găsit o soluție de compromis și cu documentele primite prin poștă și aveam instalate și câteva tool-uri noi pe laptop-uri pentru a putea lucra 100% remote”, a explicat Iulia Vass.

Decizia de a lucra de acasă a fost facilitată și de faptul că există cadrul legal necesar pentru a transmite documentele procedurale în dosare și exclusiv în format electronic. Chiar CSM a recomandat săptămâna trecută depunerea documentelor prin mijloace electronice (Hotararea CSM nr. 191 din data de 10.03.2020), astfel încât inclusiv personalul instanțelor să își poată desfășura activitatea de la domiciliu.

”Ne-a îngrijorat însă practica Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor de a nu accepta depunerea documentelor procedurale formulate în fata CNSC decât dacă acestea erau transmise și în format original. Astfel, la data de 11 martie am solicitat și Consiliului să confirme, prin publicarea unor informări/comunicate publice, ca documentele procedurale formulate în fața sa (incluzând, dar fără a se limita la contestațiile formulate pe cale administrativ-jurisdicțională) pot fi transmise și exclusiv prin mijloace electronice, în varianta semnată cu semnatura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, dar și că astfel de documente sunt considerate formulate în termen, fără a fi necesară dublarea acestei transmiteri și de transmiterea documentelor în format fizic prin curier/servicii poștale”, a arătat coordonatoarea Vass Lawyers.

În plus, avocații firmei au cerut acordarea accesului la documentele dosarului constituit la Consiliu, în condițiile art. 19 din Legea nr. 101/2016, in format electronic, prin mijloace de comunicare electronică (e-mail sau portal online). ”Realizăm că ultima solicitare este mai dificil de implementat, însă așteptăm cel puțin confirmarea transmiterii documentelor procedurale exclusiv în format electronic. Doar așa se poate elimina riscul transmiterii COVID-19 prin contact cu hârtii contaminate și se pot evita deplasările inutile și riscante la serviciile poștale”, a spus Iulia Vass.

Totodată, avocații au început publicarea unor materiale utile pentru clienții și colaboratorii firmei referitoare la impactul pandemiei de coronavirus asupra afacerilor acestora, atât din punctul de vedere al achizițiilor publice, al relațiilor de muncă dintre angajați și angajatori, cât și din punct de vedere societar sau al derulării contractelor. Aceste materiale sunt disponibile pe pagina de internet a firmei, pe blogul de achiziții publice și pe paginile de Facebook si Linkedin ale VASS Lawyers.

Potrivit Iuliei Vass, continuarea activitatii remote fara a fi afectata in vreun fel calitatea serviciilor juridice prestate pentru clienti este posibila chiar si intr-un scenariu pesimist, similar Italiei, datorita spiritului de solidaritate si responsabilitate din cadrul echipei. ”În momente de criză o echipă unită și foarte bine consolidată, cum este echipa noastră, poate muta munții din loc. Totul e să rămanem uniți, optimisti și orientați spre soluții constructive și inovative, adaptate la noul context social și economic”, a conchis Managing Partner-ul Vass Lawyers.
.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1411 / 1813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...