ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier

19 Mai 2020   |   Maria Teodoru

În prima etapă, cererea de ordonanță președințială de amânare a plăților până la finalizarea litigiului pe fond a fost respins.

 
 
Magistrații Curții de Apel Cluj au admis, prin decizie definitivă, apelul declarat de retailerul de articole sportive Hervis Sports and Fashion SRL, care deține magazinul ”Hervis Sports”, și au dispus amânarea obligaţiei de plată pentru 70% din chiria aferentă lunii mai, 70% din taxa pentru servicii aferentă lunii mai, precum şi a obligaţiei de plată a taxei de marketing aferente lunii mai, în întregime, către proprietarii mall-ului Vivo! Cluj. Această decizie este extrem de importantă pentru piața imobiliara și deschide calea altor retaileri afectați de închiderea magazinelor în ultimele luni, care cer, de asemenea, amânarea plăţii unor chirii sau renegocierea contractelor. Soluția a fost obținută azi de echipa de litigii a firmei Stratulat Albulescu & Asociații (SAA), în colaborare cu Cabinetul de avocatură Flavia Maier din Cluj.


Reamintim că măsurile luate recent de autoritățile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au generat scăderea imediată și dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale și a altor afaceri bazate pe servicii.

În acest context, retailerii non-alimentari au cerut imperativ proprietarilor de malluri sa suspende plata chiriilor, în conditiile in care traficul si vanzarile s-au redus până la zero în ultimele luni. Organizaţia Patronală a Retailerilor din România a cerut Guvernului să declare în mod oficial pandemia Covid-19 drept eveniment de forță majoră pentru toți comercianții români și să închidă imediat centrele comerciale de tip mall, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor. Patronatul a recomandat retailerilor care funcționează în centrele comerciale de tip mall să invoce pandemia COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reunește atât forța majoră cât și cazul fortuit și, pe cale de consecință, în temeiul Art.1.351 și 1.271 din Codul Civil, să suspende contractele de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgență decretate începând cu data de 16.03.2020.

Hervis nu face parte din categoria IMM-urilor și nu a beneficiat automat de amanarea la plată, astfel că a solicitat în instanță reducerea chiriei pe perioada suspendarii activitatii magazinului, dosarul de fond urmând a fi soluționat de magistrații clujeni. În paralel, pe calea ordonantei președințiale, a cerut amânarea plății chiriei (a unei părți a chiriei) până la soluționarea dosarului de fond.

Mai precis, Hervis Sports and Fashion SRL, care deține magazinul ”Hervis Sports” din incinta Vivo!, a solicitat în instanță ”amânarea executării obligației de plată pentru diferența de chirie în cuantum de 70% din chiria aferentă lunii mai, amânarea executării obligației de plată pentru 70% din taxa pentru servicii aferenta lunii mai, amânarea în totalitate a executării obligației de plată a cheltuielilor pentru marketing pentru luna mai.”

În prima etapă, cererea de ordonanță președințială de amânare a plăților până la finalizarea litigiului pe fond a fost respins pe motiv că nu s-a făcut dovada faptului că prin plata chiriei și a cheltuielilor de exploatare aferente lunilor aprilie- mai, solicitate de Polus (Vivo!), ”s-ar păstra un drept care s-ar păgubi prin întârziere, ar fi prevenită o pagubă iminentă și care nu s-ar putea repara sau ar fi înlăturate piedicile ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”. Judecătorii au fost de acord și cu plata cheltuielilor de judecată de către reclamant, în cuantum de 16.000 lei.

Decizia finala a magistraților

În apel, însă, Hervis Sports and Fashion SRL a obținut o soluție favorabilă.

Cu majoritate de voturi, admite apelul declarat de apelanta-intimată H. S. AND F. SRL în contradictoriu cu intimata-apelantă P. T. C. DE I. SRL împotriva ordonanţei preşedinţile nr. 2041/2020 pronunţate la data de 27 aprilie 2020, pe care o schimbă în întregime, în sensul că admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta H. S. AND F. SRL în contradictoriu cu pârâta P. T. C. DE I. SRL şi, în consecinţă: Dispune amânarea obligaţiei de plată pentru 70% din chiria aferentă lunii mai, 70% din taxa pentru servicii aferentă lunii mai, precum şi a obligaţiei de plată a taxei de marketing aferente lunii mai, în întregime, până la soluţionarea în primă instanţă a fondului cauzei care face obiectul dosarului nr. 273/1285/2020, înregistrat pe rolul Tribunalului Specializat Cluj. Obligă pârâta-intimată P. T. C. DE I. SRL la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamatei – apelante H. S. AND F. SRL, în cuantum de 300 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru în fond şi în apel. Cu unanimitate, respinge, ca nefondat, apelul declarat de intimata -apelanta P.T. C. DE I. SRL în contradictoriu cu apelanta - intimată H. S. AND F. SRL împotriva aceleiaşi sentinţe. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 18 mai 2020”, arată magistrații Tribunalul Comercial CLUJ în decizia publicată astăzi.

Potrivit experților consultați de BizLawyer, pentru a se pronunța pe cererea de ordonanță președințială de amânare a plăților până la finalizarea litigiului pe fond, instanța a “pipăit” fondul, iar această decizie deschide calea altor retaileri care nu se încadreaza în categoria IMM – e vorba de marii retaileri care nu beneficiau de măsurile de amânare dispuse de stat - să solicite, la rândul lor, amânarea plății chiriilor către proprietarii de centre comerciale și să aibă succes în demersurile legale.

Centrul comercial Vivo! Cluj este deținut de Polus Transilvania Companie de Investiții (PTCI), companie controlată de grupul austriac Immofinanz. Deschis în 12 octombrie 2007, VIVO! Cluj-Napoca este cel mai mare complex multifuncțional, pe un singur nivel, din România.
Compania austriacă de dezvoltare imobiliară Immofinanz este unul dintre cei mai mari proprietari de malluri şi centre comerciale din România. Proprietăţile Immofinanz din România au o valoare estimată la 807,7 milioane de euro, respectiv 19% din portofoliul total al companiei austriece, iar în prima jumătate a anului financiar 2018 veniturile din închirieri au însemnat 19,8% din încasările grupului, arată raportul financiar al companiei.

Hervis Sports reprezintă un concept multibrand, cu 60% din produse aparţinând mărcilor sport consacrate, iar 40% mărcilor proprii – Kilimanjaro, X-Fact, Denali, Benger, Seems.
Compania a fost înfiinţată în anii ’70, în Austria, fiind unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de retail de articole sportive din Europa, cu 200 de filiale internaţionale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1247 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...