ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EXCLUSIV | România își lansează candidatura pentru organizarea ediției din 2029 a Congresului Mondial de Drept Penal. Colocviul pregătitor al următorului Congres va avea loc la București, anul viitor

15 Iunie 2022   |   B. S.

Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma.

 
 
Colocviul pregătitor al Congresului Mondial de Drept Penal, organizat sub înaltul patronaj al Asociației Internaționale de Drept Penal (AIDP), se va desfășura anul viitor la București. Adunarea Consiliului Director al AIDP a aprobat programul propus de delegația României și a validat propunerea acesteia de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023.

La Adunarea Consiliului Director al Asociației Internaționale de Drept Penal, eveniment desfășurat în perioada 3-4 iunie 2022, la sediul Curții de Casație din Paris, au participat reprezentanți din mai multe țări, printre care SUA, Franța, Brazilia, Croația, Ucraina, Spania, Italia, România, Belgia și Olanda. Delegația românească participantă la lucrări a fost condusă de Prof. univ. dr. Constantin DUVAC, în calitate de președinte al Asociației Române de Știinte Penale (ARSP), și președinte al Grupului Național Român afiliat la Asociația Internațională de Drept Penal cu sediul la Paris (din anul 2015), alături de Conf. univ. dr. Nicolae Grofu în calitate de Vicepreședinte al ARSP, dr. Vlad Voicescu Alexandru - secretar general  ARSP și av. dnd. Vasile Băiculescu – secretar general adjunct al ARSP.


În mandatul echipei de profesioniști ai Dreptului penal din România au fost câteva obiective clare, printre care de amintit sunt: exprimarea votului cu privire la descărcarea de gestiune a Consiliului pentru anul 2021; organizarea colocviului pregătitor al Congresului în România; informarea asupra activităților efectuate în anul 2021 de grupurile naționale ale fiecărui stat membru al AIDP și sprijinirea aderării Grupului din Republica Moldova la AIDP, precum și aprofundarea celorlalte chestiuni apărute în cadrul dezbaterilor.

Pe durata lucrărilor Consiliului au fost puse în discuție mai multe teme, însă candidatura statului român pentru organizarea Colocviului pregătitor al următorului Congres Mondial, programat să aibă loc în 2024, i-a interesat în mod direct pe profesioniștii care activează în aria Dreptului penal din Romania. În urma dezbaterilor, Consiliul Director al AIDP a aprobat programul propus de românii participanți la lucrări și a validat propunerea acestora de organizare a Colocviului în luna iunie a anului 2023, la București.

Prin organizarea în România a Colocviului pregătitor, ne menținem angajamentul față de valorile Asociației Internaționale de Drept Penal și credem că acesta reprezintă un pas important către obiectivul pe care ni l-am propus privind organizarea în anul 2029 a Congresului Mondial al Asociației Internaționale de Drept Penal în Romania. Organizarea în România a Congresului Mondial din anul 2029 ar avea o importanța istorică pentru Romania, întrucât s-ar împlini 100 de ani de la organizarea Congresului Mondial ținut la București în anul 1929”, a declarat pentru BizLawyer Vasile Băiculescu (foto), Managing Partner Băiculescu și Asociații, avocat specializat în aria Dreptului Penal, unul dintre membrii delegației românești participante la evenimentul desfășurat la Paris.

Potrivit interlocutorului BizLawyer, printre temele discutate în cadrul Consiliului, la fel de importante au fost cele referitoare la aderarea Grupului Național din Republica Moldova la valorile Asociației de Drept Penal și înscrierea acestuia în cadrul AIDP. În urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, a fost validată propunerea de aderare.

Congresul Mondial de Drept Penal are loc o dată la fiecare 5 ani. În anul 2014 a fost organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, iar în anul 2019 a avut loc în Italia, la Roma. Următorul Congres, cu tema „Artificial Intelligence and Criminal Justice”, este programat pentru anul 2024 și urmează să aibă loc la Paris.
Înaintea fiecărui Congres - care reprezintă evenimentul major al AIDP - se organizează, anual, un Colocviu pregătitor al Congresului.

La Colocviul ce urmează a fi organizat la București vor participa reprezentanți din mai multe state ale lumii. Prezența acestora în România contribuie la dezvoltarea  activității știintifice din aria Dreptului penal și sprijină interacțiunea dintre practicienii români și practicieni ai Dreptului penal din alte state, pentru a identifica soluții cu privire la aplicarea Dreptului penal în domeniul Inteligenței Artificiale, aceasta fiind principala temă a Congresului din 2024 și totodată tema Colocviului din anul 2023, organizat în țara noastră.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 595 / 1714
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...