ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ZRVP obține o primă victorie importantă pentru marca națională de biciclete PEGAS. Germanii care dețin marca Pegasus au pierdut la Tribunalul București

29 Aprilie 2021   |   BizLawyer

Apărarea ZRVP s-a axat pe devoalarea strategiei nelegitime care a stat la baza acțiunii: ZEG a încercat fără succes să ocolească efectele pierderii termenului de cinci ani de la data înregistrării mărcii Pegas pentru formularea acțiunii în anulare.

Alina Tugearu, partener si coordonator al departamentului de proprietate intelectuală din cadrul ZRVP

 
 
Litigiul între Atelierele Pegas, producător al celui mai cunoscut brand de biciclete din România, și compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG, proprietar al mărcii Pegasus, a fost soluționat în data de 22 aprilie în primă instanță în favoarea brandului românesc, reprezentat de echipa de litigii a societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP). Compania germană solicitase instanței din România anularea mărcii Pegas.

Tribunalul București a respins în data de 22 aprilie acțiunea în anularea mărcii naționale PEGAS și interzicerea comercializării bicicletelor sub această denumire, acțiune inițiată de compania germană ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft, producător a diverse mărci de biciclete, printre care și Pegasus. ZEG formulase în fața instanței din România o acțiune în anulare și contrafacere împotriva legendarei mărci Pegas pe motiv că înregistrarea mărcii Pegas în anul 2010 ar fi fost făcută cu rea-credință, respectiv că cele două mărci, Pegas (România) și Pegasus (Germania) sunt similare și nu pot coexista pe piața Uniunii Europene.


„Dosarul a stârnit o atenție neobișnuită, explicabilă prin notorietatea bicicletelor Pegas pentru majoritatea românilor. Soluția pronunțată de instanța de fond este cu atât mai importantă cu cât dovedește că specificul național este un element de diferențiere cu efecte pe plan juridic, aspect ce a fost punctat și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu mai multe ocazii. În ceea ce privește admiterea excepției inadmisibilității acțiunii în contrafacere în lipsa anulării mărcii Pegas, soluția Tribunalului București reprezintă o adevărată decizie de speță care dovedește că practica națională nu trebuie reconsiderată după pronunțarea Hotărârii CJUE din 21 februarie 2013, C – 561/11, față de specificul legislației naționale aplicabile în cauză comparativ cu reglementarea comunitară a mărcilor”, a declarat Alina Tugearu, partener și coordonator al departamentului de proprietate intelectuală din cadrul ZRVP.

Apărarea ZRVP s-a axat pe devoalarea strategiei nelegitime care a stat la baza acțiunii: ZEG a încercat fără succes să ocolească efectele pierderii termenului de cinci ani de la data înregistrării mărcii Pegas pentru formularea acțiunii în anulare. Instanța a sancționat această încercare de eludare a legii prin respingerea ca inadmisibil a capătului de cerere privind contrafacerea, în lipsa anulării anterioare a mărcii. De asemenea, instanța a respins criticile privind pretinsa rea-credință la momentul înregistrării mărcii Pegas în anul 2010, întemeiate pe ideea unei intenții frauduloase de a profita de cunoașterea mărcii anterioare expirate (creată de Uzina Mecanică Tohani).

Avocații ZRVP au dovedit că intenția care a stat la baza înregistrării mărcii Pegas a fost mânată de bună-credință, cu scopul de a reinventa și duce mai departe o marcă intim legată de istoria poporului român care altfel ar fi pierit din amintirea colectivă. În ceea ce privește riscul de confuzie, sondajul de piață depus la dosar dovedește, dincolo de orice îndoială, cunoașterea extinsă de care se bucură marca Pegas pe teritoriul României, în contrapondere cu marca Pegasus – necunoscută publicului român, fapt ce permite coexistența celor două mărci în România.

Demersul în justiție al ZEG a pornit de la o decizie finală a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) din 2017, prin care a fost stabilit că cele două mărci, Pegasus (Germania, din 1984) și Pegas (România), sunt similare și nu pot coexista pe piața UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienți.

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners are una dintre cele mai puternice echipe de litigatori din România în domeniul brevetelor și mărcilor industriale. Societatea a fost desemnată în ultimii ani drept cel mai bun furnizor de servicii juridice în domeniul disputelor de proprietate intelectuală, fiind lider în clasamentele realizate la nivel internațional de publicațiile specializate World Trademark Review, Managing Intellectual Property, IAM Patent 1000, IP Stars, Chambers & Partners și Legal 500 EMEA. ZRVP și-a adjudecat în anul 2019 titlul Firma de proprietate intelectuală a anului din România la MIP EMEA Awards. Societatea reprezintă clienți din arii diverse precum pharma și sănătate, construcții, energie, servicii financiare, retail, cosmetice, media și telecom.

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.
ZRVP are o echipă de 63 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 951 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...