ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Afacerile firmelor de resurse umane din România au depăşit 4 miliarde de lei (analiză)

25 Aprilie 2019   |   AGERPRES

La ora actuală, pe piaţa locală activează 3.000 de firme specializate în servicii de resurse umane.

 
 
Afacerile companiilor din România care recrutează angajaţi au crescut cu peste 430% din 2007 şi până în prezent, depăşind valoarea de 4 miliarde de lei, potrivit unui studiu dat publicităţii joi.

La ora actuală, pe piaţa locală activează 3.000 de firme specializate în servicii de resurse umane.

Potrivit cercetării, profitul net al industriei a crescut cu peste 18% faţă de anul 2016, şi cu aproape două treimi (62%) comparativ cu anul 2013. Raportat la anul 2007, avansul depăşeşte 300%.

KeysFin estimează, totodată, că, în 2018, profitul companiilor din sector a crescut cu 15%, depăşind 300 de milioane de lei.

"Pe fondul creşterii cererii de servicii HR, firmele de profil şi-au extins numărul de angajaţi, la aproape 55.000, în 2017, un număr cu aproape 150% mai mare decât în 2007 şi cu 13% peste nivelul din 2013. Adecoo Resurse Umane SRL era, în 2017, principalul jucător din piaţă, cu afaceri de peste 314,3 milioane lei, reprezentând 8,6% din totalul pieţei. Top 3 firme de servicii HR era completat de Lugera&Makler SRL cu 274,3 milioane de lei (7,5% din total) şi Manpower HR SRL, cu 157,3 de milioane lei, respectiv 4,3% din total. Pe ansamblu, cele mai mari cinci companii de profil generează mai mult de un sfert din cifra de afaceri totală", se menţionează în comunicatul citat.


Analiza realizată de KeysFin nu ia în calcul performanţa unor companii, precum Ejobs Group SRL sau BestJobs Recrutare S.A, acestea având ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului de IT&C.

Studiul de specialitate arată că Bucureştiul, principalul pol economic al României, a generat, în 2017, circa două treimi (62%) din cifra de afaceri a sectorului (2,28 miliarde de lei), urmat de judeţul Constanţa (174 milioane lei; 4,7%) şi judeţul Timiş (155 milioane de lei; 4,2% din total). De altfel, primele cinci judeţe au generat peste 77% din cifra de afaceri totală, în 2017.

Estimările patronatelor din industrie relevă faptul că România ar avea nevoie, în prezent, de peste 500.000 de angajaţi.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că numărul de şomeri cu vârste între 15 şi 74 ani a scăzut pentru a treia luna la rând în februarie, cu un ritm lunar de 1,1% şi cu 12,1% anual la 350.000, rata şomajului reducându-se de la 3,9% în ianuarie la 3,8% în februarie, minimul din anii 1990.

În privinţa salariilor din România, analiştii KeysFin estimează un avans de 8% al costului anual mediu/angajat, la 45.000 lei, şi al productivităţii cu 4%, la peste 350.000 lei/angajat.

Conform Eurostat, România se află în continuare cu mult în urma ţărilor dezvoltate în privinţa salariilor, iar în ciuda triplării salariului minim faţă de 2009, la 446 de euro, ţara noastră se află sub pragul de 500 de euro, alături de Bulgaria, Letonia şi Ungaria. Din punct de vedere al puterii de cumpărare, măsurată ca Produs Intern Brut real per locuitor, România a înregistrat a cincea cea mai mare creştere din UE, între 2008 şi 2018, de 30%, la 8.700 de euro, reiese din aceeaşi statistică.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 78, respectiv Activităţi de servicii privind forţa de muncă.  Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase la începutul anului 2019 în timp ce estimările sunt bazate pe rata medie anuală, calculată pe o perioadă de cel puţin cinci ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 19051 / 19540
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...