ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Afacerile firmelor de resurse umane din România au depăşit 4 miliarde de lei (analiză)

25 Aprilie 2019   |   AGERPRES

La ora actuală, pe piaţa locală activează 3.000 de firme specializate în servicii de resurse umane.

 
 
Afacerile companiilor din România care recrutează angajaţi au crescut cu peste 430% din 2007 şi până în prezent, depăşind valoarea de 4 miliarde de lei, potrivit unui studiu dat publicităţii joi.

La ora actuală, pe piaţa locală activează 3.000 de firme specializate în servicii de resurse umane.

Potrivit cercetării, profitul net al industriei a crescut cu peste 18% faţă de anul 2016, şi cu aproape două treimi (62%) comparativ cu anul 2013. Raportat la anul 2007, avansul depăşeşte 300%.

KeysFin estimează, totodată, că, în 2018, profitul companiilor din sector a crescut cu 15%, depăşind 300 de milioane de lei.

"Pe fondul creşterii cererii de servicii HR, firmele de profil şi-au extins numărul de angajaţi, la aproape 55.000, în 2017, un număr cu aproape 150% mai mare decât în 2007 şi cu 13% peste nivelul din 2013. Adecoo Resurse Umane SRL era, în 2017, principalul jucător din piaţă, cu afaceri de peste 314,3 milioane lei, reprezentând 8,6% din totalul pieţei. Top 3 firme de servicii HR era completat de Lugera&Makler SRL cu 274,3 milioane de lei (7,5% din total) şi Manpower HR SRL, cu 157,3 de milioane lei, respectiv 4,3% din total. Pe ansamblu, cele mai mari cinci companii de profil generează mai mult de un sfert din cifra de afaceri totală", se menţionează în comunicatul citat.


Analiza realizată de KeysFin nu ia în calcul performanţa unor companii, precum Ejobs Group SRL sau BestJobs Recrutare S.A, acestea având ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului de IT&C.

Studiul de specialitate arată că Bucureştiul, principalul pol economic al României, a generat, în 2017, circa două treimi (62%) din cifra de afaceri a sectorului (2,28 miliarde de lei), urmat de judeţul Constanţa (174 milioane lei; 4,7%) şi judeţul Timiş (155 milioane de lei; 4,2% din total). De altfel, primele cinci judeţe au generat peste 77% din cifra de afaceri totală, în 2017.

Estimările patronatelor din industrie relevă faptul că România ar avea nevoie, în prezent, de peste 500.000 de angajaţi.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că numărul de şomeri cu vârste între 15 şi 74 ani a scăzut pentru a treia luna la rând în februarie, cu un ritm lunar de 1,1% şi cu 12,1% anual la 350.000, rata şomajului reducându-se de la 3,9% în ianuarie la 3,8% în februarie, minimul din anii 1990.

În privinţa salariilor din România, analiştii KeysFin estimează un avans de 8% al costului anual mediu/angajat, la 45.000 lei, şi al productivităţii cu 4%, la peste 350.000 lei/angajat.

Conform Eurostat, România se află în continuare cu mult în urma ţărilor dezvoltate în privinţa salariilor, iar în ciuda triplării salariului minim faţă de 2009, la 446 de euro, ţara noastră se află sub pragul de 500 de euro, alături de Bulgaria, Letonia şi Ungaria. Din punct de vedere al puterii de cumpărare, măsurată ca Produs Intern Brut real per locuitor, România a înregistrat a cincea cea mai mare creştere din UE, între 2008 şi 2018, de 30%, la 8.700 de euro, reiese din aceeaşi statistică.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 78, respectiv Activităţi de servicii privind forţa de muncă.  Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase la începutul anului 2019 în timp ce estimările sunt bazate pe rata medie anuală, calculată pe o perioadă de cel puţin cinci ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16256 / 16745
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...