ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alro şi-a adâncit pierderea la nouă luni, afacerile au crescut cu 19%

14 Noiembrie 2022   |   Agerpres

În primele nouă luni din 2021, Grupul Alro a raportat o cifră de afaceri de 2,5 miliarde lei.

 
 
Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 2,9 miliarde lei, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi o pierdere netă de 110 milioane lei, faţă de 25 milioane lei în acelaşi interval din 2021, conform unui comunicat remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.

În primele nouă luni din 2021, Grupul Alro a raportat o cifră de afaceri de 2,5 miliarde lei.

Conform raportului, Grupul Alro a înregistrat o tendinţă de scădere în al treilea trimestru faţă de acelaşi interval din 2021, "în concordanţă cu cotaţiile mai scăzute ale preţului aluminiului şi scăderea cererii de aluminiu, încorporând, în acelaşi timp, reducerea anumitor activităţi de producţie din cadrul Grupului (aluminiu electrolitic şi alumină) într-un mediu economic dificil".


Totodată, Grupul Alro a înregistrat o pierdere netă de 110 milioane lei în primele nouă luni, comparativ cu o pierdere netă de 25 milioane lei în acelaşi interval din 2021, "fără a include impactul noii măsuri de compensare a emisiilor indirecte încorporate în preţul energiei, întrucât Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în octombrie 2022, în timp ce rezultatul operaţional (EBIT) a rămas pozitiv la 100 milioane lei în T1-T3 2022, în scădere de la 164 milioane lei în T1-T3 2021".

"Anul 2022 a adus provocările cu care se confruntă industria noastră la un nou nivel de stres, cu războiul mai aproape de graniţele noastre ca niciodată, cu creşterea preţurilor la energia electrică şi deficitul de aprovizionare, scăderea cererii şi o uriaşă volatilitate a pieţei. În acest context dificil, a trebuit să luăm măsuri drastice pentru a ne reinventa şi adapta modelul nostru de afaceri la acest context fără precedent. Şi astfel, pentru a ne menţine afacerea şi poziţia în industria internaţională a aluminiului, am întrerupt temporar modelul de integrare pe verticală, dar considerând în continuare că, pe termen lung, această strategie rămâne un avantaj competitiv", a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Alro.

Potrivit comunicatului, grupul a beneficiat de creşterea cererii de plăci, în principal pentru industria aeronautică şi a produselor extrudate, şi în prima parte a anului de cotaţii LME mai mari, arătând, din nou, rezultatele pozitive ale strategiei sale de dezvoltare axate pe investiţiile în tehnologie destinate producţiei de produse din aluminiu sofisticate şi cu valoare adăugată foarte mare.

Reprezentanţii Grupului susţin că, în pofida acestor vremuri foarte dificile, Alro şi-a continuat programul de investiţii care vizează reducerea dependenţei de energie prin creşterea cantităţii de metal produs din deşeuri de aluminiu şi îmbunătăţirea consumurilor de energie. Bugetul Alro pentru anul 2022 este de 23 milioane dolari.

"Acelaşi model de afaceri este aplicat şi de filialele Alro, Vimetco Extrusion punând în funcţiune o nouă linie automată de extrudare de ultimă generaţie, în septembrie 2022, în urma unei investiţii de 10 milioane euro. Această linie va permite Vimetco Extrusion să atingă o capacitate de producţie de peste 35.000 de tone până la sfârşitul anului 2022 (o creştere cu aproximativ 11.000 de tone)", mai arată raportul.

Pe de altă parte, creşterea preţurilor la energie a continuat să afecteze costurile de producţie şi a forţat Grupul să ia măsuri fără precedent în perioada curentă de raportare. Dacă anul a început cu suspendarea temporară a trei din cinci hale de electroliză, în august 2022, Grupul
a fost nevoit să suspende producţia de alumină de la Alum Tulcea.

"Ca urmare a tuturor acestor măsuri, Grupul a reuşit să-şi menţină un EBIT pozitiv, la 100 de milioane lei, deşi mai mic faţă de T1-T3 2021, când fost 164 milioane lei. Cu toate acestea, desfăşurarea unei afaceri sustenabile rămâne o prioritate de top pentru Grup, chiar şi în aceste vremuri dificile. Astfel, investiţiile majore realizate de Grup în această perioadă au fost pentru extinderea capacităţii de reciclare până la 100.000 tone pe an cu finalizare până la mijlocul anului viitor, pe lângă investiţiile în procesele tehnologice", se mai precizează în raport.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5084 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...