ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia CFA România lansează studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen

28 Iunie 2022   |   Agerpres

"Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.

 
 
Asociaţia CFA România lansează marţi studiul despre îmbătrânirea populaţiei şi consecinţele economice ale acestui fenomen, considerând că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi care nu poate suferi amânări.
 
"Anul 2040 reprezintă anul în care populaţia României cu o vârstă de 65+ ani o va depăşi pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populaţia României în acel moment", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.
 
În acest context, CFA România a realizat studiul "Cum ne Asigurăm Viitorul! Despre Bunăstare şi Statul Social", colectivul de lucru făcând o analiză a componentelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a reformei sistemului fiscal, a sistemului de pensii, pieţei muncii. Totodată, acesta face propuneri de dezvoltare a soluţiilor din perspectiva politicilor publice.
 
Potrivit sursei citate, România este un exportator de forţă de muncă şi echilibru social în UE. Studiile arată că, în contextul unei pieţe deschise, anumite dezechilibre din pieţele dezvoltate sunt acoperite de forţa de muncă importată. Românii care au emigrat contribuie atât la acoperirea necesarului de muncă în domenii deficitare, dar şi la echilibrarea sistemului social şi al contractului social din ţări ale Uniunii Europene.
 
Conform studiului, nu avem bani, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate dacă noi toţi nu contribuim la schimbare. Studiul arată că avem mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit, precum fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, sistemul de taxare şi nivelul de colectare, dar şi productivitatea muncii.
 
"Contractul social actual este greu de acceptat pentru o bună parte din populaţia ţării. Acesta este motivul principal al emigraţiei din România", susţin specialiştii CFA România.
 
Cercetarea arată că există un cumul de factori care fac ca în România contractul social să fie greu de acceptat. Este vorba de componente nominale cum sunt calitatea învăţământului şi accesul la servicii sociale, dar şi de componente relative, cum sunt cele care relevă cât de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale. În plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europenă este mult mai mai bine primit de societate.
 
Potrivit comunicatului, educaţia şi sănătatea reprezintă bazele unui sistem sănătos, care oferă individului oportunitatea de a-şi asigura un trăi decent, într-o ţară în care avem mari oportunităţi. Organizaţia precizează că nu putem avea soluţii peste noapte şi trebuie să avem în vedere şi determinarea individului de a-şi asigura şi construi un viitor care să îi aducă bunăstare. Bazele sunt sistemul de învăţământ şi sănătate.
 
Studiul ne relevă faptul că este de aşteptat ca acei care au acces la educaţie şi sănătate să îşi poată asigura şi celelalte nevoi, în condiţiile în care în România sunt multe oportunităţi.
 
Asociaţia CFA România consideră că problematica îmbătrânirii populaţiei este una importantă pentru agenda politicii publice a României şi nu poate suferi amânări.
 
"Acest studiu reprezintă modul în care dorim să contribuim la discuţia publică privind oportunităţile şi limitările care derivă din structura demografică a populaţiei României ţinând cont de faptul că România nu este singura ţară care se confruntă cu o creştere a ponderii populaţiei în vârstă în totalul populaţiei", spune asociaţia.
 
Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor in investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societăţi membre ale CFA Institute şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.
 
În prezent, Asociaţia CFA Romania are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 150 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6847 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...