ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Brexit: Studiile şi formarea în Regatul Unit în cazul scenariului fără acord

25 Martie 2019   |   AGERPRES

Dacă Londra va ieşi din blocul comunitar fără acord, cetăţenii UE care studiază sau urmează un curs de formare în Regatul Unit vor fi supuşi normelor Regatului Unit privind reşedinţa.

 
 
Uniunea Europeană întrevede ''din ce în ce mai probabil'' ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană fără niciun acord la 12 aprilie, motiv pentru care Comisia Europeană şi-a încheiat luni pregătirile în vederea scenariului fără niciun acord. În acest caz Regatul Unit va deveni o ţară terţă şi nu i se va aplica nicio măsură tranzitorie. De la data respectivă, întreaga legislaţie primară şi secundară a UE va înceta să se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioadă de tranziţie, după cum se prevede în Acordul de retragere. O astfel de situaţie va cauza grave perturbări pentru cetăţeni şi întreprinderi. În acest context, Comisia Europeană informează care vor fi condiţiile în care se vor putea face studii, cursuri de formare sau voluntariat în Regatul Unit în eventualitatea unui Brexit fără acord.


Dacă Londra va ieşi din blocul comunitar fără acord, cetăţenii UE care studiază sau urmează un curs de formare în Regatul Unit vor fi supuşi normelor Regatului Unit privind reşedinţa.

Guvernul Regatului Unit a anunţat că aceste persoane nu trebuie să solicite statutul de imigrant sau o viză în cazul în care nu intenţionează să rămână în Regatul Unit mai mult de 3 luni. Pentru a rămâne mai mult de 3 luni, vor trebui să solicite un permis de şedere temporară pentru cetăţenii europeni (https://www.gov.uk/guidance/european-temporary-leave-to-remain-in-the-uk).

Studenţii Erasmus+

Studenţii incluşi în programul Erasmus+ la o universitate din Regatul Unit la data ieşirii acestei ţări din UE nu-şi vor întrerupe schimbul universitar. Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra unui regulament pentru a se asigura că schimburile în curs nu vor fi întrerupte. Regulamentul se aplică în cazul studenţilor din învăţământul superior, ucenicilor şi elevilor din învăţământul profesional şi tehnic, tinerilor care urmează activităţi de învăţare non-formală, personalului din educaţie şi formare, persoanelor implicate în activităţile pentru tineret şi liderilor de tineret. Cu toate acestea, cei vizaţi ar trebui să aibă în vedere faptul că regulamentul se referă doar la schimburile care încep înainte de data retragerii.

Programul Erasmus+ după retragerea Regatului Unit din UE

Este posibil ca planurile celor care doresc să participe la acest schimb universitar după ce Regatul Unit nu va mai face parte din UE să fie afectate. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată, ar permite UE să continue finanţarea Erasmus + în Regatul Unit în 2019. Posibilitatea de a participa la acest schimb universitar depinde de o serie de factori, precum continuarea contribuţiei Regatului Unit la bugetul UE în 2019, de organizaţiile gazdă din Regatul Unit (în acest caz, universitatea) şi de posibilitatea ca activităţile să se încheie la 31 decembrie 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze direct universităţii.

Proiecte în derulare de cooperare cu o şcoală din Regatul Unit finanţate prin Erasmus+

Aceste proiecte ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerul din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul Erasmus+. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. În acest caz, celor interesaţi li se recomandă să se adreseze agenţiei naţionale Erasmus+ (https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/contact/national-agencies_ro).

Proiecte culturale în curs, finanţate în temeiul programului "Europa creativă", cu parteneri din Regatul Unit

Aceste proiecte de cooperare ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerii din Regatul Unit nu vor mai putea participa la programul "Europa creativă".

Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectele ar putea fi finanţate în continuare în 2019. În acest caz, celor interesaţi li se recomandă să se adreseze serviciului pentru programul "Europa creativă" din statele membre al celor interesaţi (https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/contact_en).

Proiect de cercetare în Regatul Unit cu sprijin financiar în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie

Proiectul de cercetare ar putea fi afectat deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. Acţiunile Marie Sklodowska Curie vor continua să sprijine cercetătorii din statele membre ale UE (UE27) sau din ţările terţe care sunt asociate la programul Orizont 2020. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze îndrumătorului şi responsabilului de proiect din cadrul Agenţiei Executive pentru Cercetare a Comisiei Europene.

Voluntariat, stagiu sau loc de muncă oferite în temeiul Corpului european de solidaritate în Regatul Unit sau cu implicarea unei organizaţii din Regatul Unit

Postul sau activitatea din cadrul Corpului european de solidaritate ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul programului respectiv. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze organizaţiei care furnizează fondurile pentru postul sau activitatea respectivă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17253 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...