ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Brexit: Studiile şi formarea în Regatul Unit în cazul scenariului fără acord

25 Martie 2019   |   AGERPRES

Dacă Londra va ieşi din blocul comunitar fără acord, cetăţenii UE care studiază sau urmează un curs de formare în Regatul Unit vor fi supuşi normelor Regatului Unit privind reşedinţa.

 
 
Uniunea Europeană întrevede ''din ce în ce mai probabil'' ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană fără niciun acord la 12 aprilie, motiv pentru care Comisia Europeană şi-a încheiat luni pregătirile în vederea scenariului fără niciun acord. În acest caz Regatul Unit va deveni o ţară terţă şi nu i se va aplica nicio măsură tranzitorie. De la data respectivă, întreaga legislaţie primară şi secundară a UE va înceta să se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioadă de tranziţie, după cum se prevede în Acordul de retragere. O astfel de situaţie va cauza grave perturbări pentru cetăţeni şi întreprinderi. În acest context, Comisia Europeană informează care vor fi condiţiile în care se vor putea face studii, cursuri de formare sau voluntariat în Regatul Unit în eventualitatea unui Brexit fără acord.


Dacă Londra va ieşi din blocul comunitar fără acord, cetăţenii UE care studiază sau urmează un curs de formare în Regatul Unit vor fi supuşi normelor Regatului Unit privind reşedinţa.

Guvernul Regatului Unit a anunţat că aceste persoane nu trebuie să solicite statutul de imigrant sau o viză în cazul în care nu intenţionează să rămână în Regatul Unit mai mult de 3 luni. Pentru a rămâne mai mult de 3 luni, vor trebui să solicite un permis de şedere temporară pentru cetăţenii europeni (https://www.gov.uk/guidance/european-temporary-leave-to-remain-in-the-uk).

Studenţii Erasmus+

Studenţii incluşi în programul Erasmus+ la o universitate din Regatul Unit la data ieşirii acestei ţări din UE nu-şi vor întrerupe schimbul universitar. Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra unui regulament pentru a se asigura că schimburile în curs nu vor fi întrerupte. Regulamentul se aplică în cazul studenţilor din învăţământul superior, ucenicilor şi elevilor din învăţământul profesional şi tehnic, tinerilor care urmează activităţi de învăţare non-formală, personalului din educaţie şi formare, persoanelor implicate în activităţile pentru tineret şi liderilor de tineret. Cu toate acestea, cei vizaţi ar trebui să aibă în vedere faptul că regulamentul se referă doar la schimburile care încep înainte de data retragerii.

Programul Erasmus+ după retragerea Regatului Unit din UE

Este posibil ca planurile celor care doresc să participe la acest schimb universitar după ce Regatul Unit nu va mai face parte din UE să fie afectate. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată, ar permite UE să continue finanţarea Erasmus + în Regatul Unit în 2019. Posibilitatea de a participa la acest schimb universitar depinde de o serie de factori, precum continuarea contribuţiei Regatului Unit la bugetul UE în 2019, de organizaţiile gazdă din Regatul Unit (în acest caz, universitatea) şi de posibilitatea ca activităţile să se încheie la 31 decembrie 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze direct universităţii.

Proiecte în derulare de cooperare cu o şcoală din Regatul Unit finanţate prin Erasmus+

Aceste proiecte ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerul din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul Erasmus+. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. În acest caz, celor interesaţi li se recomandă să se adreseze agenţiei naţionale Erasmus+ (https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/contact/national-agencies_ro).

Proiecte culturale în curs, finanţate în temeiul programului "Europa creativă", cu parteneri din Regatul Unit

Aceste proiecte de cooperare ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerii din Regatul Unit nu vor mai putea participa la programul "Europa creativă".

Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectele ar putea fi finanţate în continuare în 2019. În acest caz, celor interesaţi li se recomandă să se adreseze serviciului pentru programul "Europa creativă" din statele membre al celor interesaţi (https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/contact_en).

Proiect de cercetare în Regatul Unit cu sprijin financiar în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie

Proiectul de cercetare ar putea fi afectat deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. Acţiunile Marie Sklodowska Curie vor continua să sprijine cercetătorii din statele membre ale UE (UE27) sau din ţările terţe care sunt asociate la programul Orizont 2020. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze îndrumătorului şi responsabilului de proiect din cadrul Agenţiei Executive pentru Cercetare a Comisiei Europene.

Voluntariat, stagiu sau loc de muncă oferite în temeiul Corpului european de solidaritate în Regatul Unit sau cu implicarea unei organizaţii din Regatul Unit

Postul sau activitatea din cadrul Corpului european de solidaritate ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul programului respectiv. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze organizaţiei care furnizează fondurile pentru postul sau activitatea respectivă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16508 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...