ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CBRE: Piața spațiilor de birouri turează motoarele, cu peste 300.000 m2 anunțați pentru 2019

04 Februarie 2019   |   BizLawyer

● Cererea pe piața spațiilor de birouri a atins 325.000 m2 în București, la finalul lui 2018; ● Clădirile de clasă A au fost preferatele chiriașilor, cu 81% din totalul spațiilor tranzacționate; ● Stocul modern de spații de birouri a depășit 2,91 milioane metri pătrați, iar pentru 2019 este anunțată construcția a 15 noi proiecte de clădiri de birouri; ● Nevoia pieței de noi proiecte continuă să fie accentuată, oferta fiind încă sub nivelul cererii.

Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services al CBRE Romania

 
 
CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, anunță bilanțul evoluției pieței spațiilor de birouri din București în 2018. Cererile de închiriere au însumat 325.000 m2, iar 81% dintre spațiile tranzacționate sunt situate în clădiri de birouri de clasă A. Stocul modern de spații de birouri a ajuns la 2,91 milioane de metri pătrați, cu 144.000 m2  livrați în 2018, în creștere cu 15% față de 2017. Segmentul spațiilor de birouri va continua să se dezvolte accelerat și în 2019, iar 15 noi proiecte vor fi demarate în cursul acestui an. Cu toate acestea, piața resimte lipsa mai multor proiecte, nivelul cererii fiind în continuare peste oferta existentă. În acest moment, 50% din suprafața totală care va fi finalizată în 2019 este deja închiriată, ceea ce reprezintă un indicator clar al necesității livrării mai multor spații de birouri.


În partea de vest a capitalei s-au înregistrat cele mai mai multe cereri de închiriere în 2018, cu 36% din totalul tranzacțiilor. Pe a doua poziție s-au situat zona centrală și zona de nord, ambele cu 17%, urmate de Pipera cu 14% și de CBD (zona Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle), zonă care se apropie de limita superioară a spațiului disponibil pentru construirea de noi proiecte, cu 13%. Din punct de vedere al tipului de tranzacție, în 2018 contractele de pre-închiere au avut o pondere de 35%, renegocierile de 26%, urmate de relocări cu 20% și de cereri noi sau extinderi ale unor spații existente, cu 19%.

În 2019 sunt anunțate 15 proiecte care totalizează peste 304.000 m2, iar vestul capitalei rămâne campion detașat în topul celor mai active zone. Astfel, 48% dintre proiecte se găsesc în partea de vest a Bucureștiului, 24% în nord, 10% în zona CBD, 9% în zona centrală și 8% în Pipera.

În prezent, din stocul total de spații moderne de birouri, în partea de nord a capitalei și în Pipera se găsește cea mai mare parte, de altfel aceste zone au fost considerate pentru mulți ani tradiționale pentru amplasarea complexelor de birouri și unde s-a construit masiv. Însă tendința actuală este de creare a unor noi poli, cum este zona Timpuri Noi, situată în partea de centru-sud a capitalei. Proiectul Timpuri Noi Square localizat aici, și a cărui contribuţie în dezvoltarea zonei este indiscutabilă, funcționează ca o ancoră, urmând să atragă din ce în ce mai multe investiții și noi chiriași la fel de spectaculoși ca cei aduși de CBRE Romania, dar să inspire și alți dezvoltatori care au sesizat potențialul zonei. Un interes din ce în ce mai ridicat se manifestă și pentru zona Bulevardul Expoziției - Piața Presei Libere care va contiua să se extindă în mod organic și în 2019.
Totalul de 2,91 milioane m2 de spații de birouri existente în capitală sunt împărțiți astfel: 782.206 m2 în partea de nord, 689.391 m2 în Pipera, 489.095 în partea zona centrală, 432.089 m2 în CBD, 412.013 în partea de vest. Cea mai mică suprafață se găsește în zona de est, unde au fost construiți până în acest moment 57.775 m2 și în sudul capitalei, unde se află doar 47.780 m2 de spații de birouri. Ambele zone au însă capacitatea de a se dezvolta în viitor.

“2018 a fost un an extrem de bun, iar conform analizelor noastre, în 2019 piața spațiilor de birouri va tura și mai mult motoarele. Cu toate acestea, nevoia unor noi proiecte de clasă A rămâne la cote ridicate, mai ales în contextul intrării unor noi jucători pe piață, așa cum se prefigurează. Timpul de așteptare pentru găsirea unor birouri de calitate și bine amplasate se situează între 12 și 24 de luni. Pentru ca această nișă să își continue creșterea și pentru ca România să ajungă la nivelul piețelor mari din regiune, cred că dezvoltatorii și companiile de consultanță trebuie să devină din ce în ce mai creativi și dispuși să investească în inovație”, a explicat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services al CBRE Romania.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17479 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...