
Conformitatea statelor membre cu dreptul UE: 38 de proceduri de infringement deschise împotriva României în 2019 (raport)
31 Iulie 2020
AGERPRESÎn total, la 31 decembrie 2019, erau deschise 64 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României, în creştere faţă de 2018 (59).
Comisia Europeană a deschis 38 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva României, în 2019, conform raportului anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE, publicat vineri de executivul comunitar.
Printre domeniile afectate de procedurile de infringement care vizează nerespectarea legislaţiei UE se numără stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (3), justiţie şi consumatori (3), migraţie şi afaceri interne (3), energie (3), mobilitate şi transport (4), piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (5), mediu (5), impozitare şi uniune vamală (6).
În total, la 31 decembrie 2019, erau deschise 64 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României, în creştere faţă de 2018 (59).
Printre domeniile afectate de procedurile de infringement care vizează nerespectarea legislaţiei UE se numără stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (3), justiţie şi consumatori (3), migraţie şi afaceri interne (3), energie (3), mobilitate şi transport (4), piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (5), mediu (5), impozitare şi uniune vamală (6).
În total, la 31 decembrie 2019, erau deschise 64 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României, în creştere faţă de 2018 (59).
Totodată, în 2019 au fost deschise împotriva României şi 17 proceduri de infringement în ceea ce priveşte netranspunerea la timp a legislaţiei europene, conform aceluiaşi document.
Domeniile cele mai afectate de procedurile noi de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de transpunere la timp deschise în 2019 sunt mediu (3), mobilitate şi transport (3), stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (2), piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (2), justiţie şi consumatori (2).
În total, la 31 decembrie 2019, erau deschise 24 de proceduri de infringement pentru netranspunerea la timp a legislaţiei UE, în scădere faţă de 2018 (34).
La nivel general în UE, notează raportul anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE, deşi numărul de cazuri deschise de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a rămas stabil în ultimul an, numărul de noi cazuri de infringement pentru încălcarea legislaţiei UE a crescut cu peste 20 % faţă de anul precedent.
Luxemburg, Estonia şi Lituania au înregistrat cele mai puţine cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislaţiei UE în 2019, în timp ce Spania, Italia şi Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri.
Unele dintre principalele domenii de politică vizate au fost mediul, piaţa internă, industria, antreprenoriatul şi IMM-urile, precum şi transportul şi mobilitatea. Împreună, aceste domenii au reprezentat jumătate din numărul total de cazuri. De exemplu, Comisia Europeană a luat măsuri împotriva a trei state membre pentru poluarea excesivă a aerului şi împotriva a cinci state membre care nu au asigurat accesul în condiţii echivalente pentru utilizatorii cu handicap la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112.
În 2019, mai mult de jumătate din procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor au fost legate de transpunerea tardivă a directivelor, deşi numărul acestora a scăzut uşor, de la 419 de cazuri în 2018, la 406 în 2019. Comparativ, cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere tardivă din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016, când s-au înregistrat 847 de cazuri.
În ceea ce priveşte cazurile de transpunere tardivă, Bulgaria, Belgia, Grecia şi Cipru au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi deschise împotriva acestora, în timp ce împotriva Danemarcei, Italiei şi Lituaniei au fost deschise cele mai puţine cazuri.
Comisia Europeană prezintă un raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE în cursul anului precedent, în urma unei solicitări formulate de Parlamentul European în 1984. Legislativul comunitar adoptă apoi o rezoluţie privind raportul Comisiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16869 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...