ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Declaraţie de regularizare pentru scăderea cheltuielilor cu educaţia timpurie care depăşesc impozitul pe profit datorat (proiect)

19 Aprilie 2021   |   Agerpres

Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

 
 
Contribuabilii care au efectuat cheltuieli cu educaţia timpurie în perioada noiembrie 2020 - martie 2021 vor putea completa o declaraţie de regularizare pentru scăderea sumei reprezentând cheltuieli cu educaţia timpurie care depăşeşte impozitul pe profit datorat, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
 
Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.
 
"În perioada noiembrie 2020 - martie 2021 contribuabilii au efectuat cheltuieli cu educaţia timpurie, pentru care la art. 25 alin. (4) lit. i2) din Codul fiscal se reglementa scăderea din impozitul pe profit datorat, iar pentru suma care depăşea impozitul pe profit datorat, scăderea în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate. Pentru scăderea cheltuielilor cu educaţia timpurie efectuate până la data suspendării prevederilor menţionate, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate, este necesară reglementarea unei proceduri de aplicare", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.
 
Modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi gestionare a declaraţiei de regularizare se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF. Termenele de depunere a acestei declaraţii se stabilesc prin raportare la termenele de declarare a impozitului pe profit, potrivit art. 41 şi 42 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
 
De asemenea, se propune ca, în cazul declarării trimestriale a impozitului pe salarii, scăderea să se efectueze numai din impozitul aferent ultimei luni din trimestru.
 
"În situaţia în care termenul de depunere a declaraţiei prin care s-a efectuat scăderea acestor cheltuieli din impozitul pe profit datorat, nu coincide cu termenul de depunere a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi/sau a decontului de TVA (în cazul contribuabililor care depun trimestrial aceste declaraţii), suma care depăşeşte impozitul pe profit datorat nu poate fi scăzută din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi şi/sau din taxa pe valoarea adăugată datorată, urmând să se scadă din accizele datorate, după caz", se mai spune în nota de fundamentare.
 
Ministerul Finanţelor a publicat, la finele lunii martie, un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia deductibilitatea cheltuielilor cu educaţia timpurie, respectiv suma de 1.500 de lei pentru creşe sau grădiniţe, se va suspenda până la finalul anului.
 
"Deductibilitatea cheltuielilor cu educaţia timpurie, respectiv 1.500 de lei pe lună pentru creşe sau grădiniţe, poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creştere a deficitului bugetar cu 0,4 puncte procentuale, până la 7,56% din PIB, conform estimărilor făcute de Ministerul Finanţelor", preciza instituţia la vremea respectivă.
 
Măsura privind deducerea sumei pentru educaţia timpurie a fost inclusă în Legea nr. 239/2020, act normativ despre care Ministerul Finanţelor a menţionat că a fost adoptat fără a fi precizate sursele de finanţare pentru măsurile fiscale instituite şi fără a prezenta niciun fel de estimări asupra impactului bugetar la momentul adoptării.
 
"Măsurile fiscale instituite de Legea nr. 239/2020 au un caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajaţi care au alţi angajatori decât persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit, cum sunt: plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, plătitorii de impozit specific unor activităţi sau instituţiile publice, precum şi în cazul angajatorilor care obţin venituri din activităţi independente, cum ar fi: profesii liberale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale", se mai spunea în comunicatul ministerului remis în martie AGERPRES. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11895 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...