ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doar 71% dintre firmele româneşti au investit în ultimul an, faţă de 85% la nivelul UE (sondaj BEI)

13 Februarie 2020   |   AGERPRES

Cercetarea BEI subliniază că majoritatea firmelor româneşti rămân departe de frontiera productivităţii UE şi există puţini lideri.

 
 
Activitatea investiţională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în contextul în care doar 71% dintre firmele româneşti au investit în ultimul exerciţiu financiar, faţă de 85% la nivelul UE, conform sondajului de investiţii al BEI, prezentat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Banca Naţională a României.

Sondajul BEI mai semnalează că deficitul de investiţii persistă, în ciuda creşterii economice puternice din ultimii ani, bazată pe consum, iar incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi indisponibilitatea personalului calificat sunt principalele bariere în calea investiţiilor, se menţionează într-un comunicat al BNR.

Cercetarea BEI subliniază că majoritatea firmelor româneşti rămân departe de frontiera productivităţii UE şi există puţini lideri. Diferenţele de productivitate în cadrul firmelor româneşti sunt accentuate, majoritatea firmelor rămân cu performanţe reduse şi doar 14% reuşesc să crească semnificativ productivitatea.


"România trebuie să investească în inovaţie şi în noile tehnologii pentru a creşte productivitatea şi a evita capcana competitivităţii scăzute. Investiţiile sunt necesare şi pentru a stimula tranziţia spre o economie ecologică şi circulară", mai reiese din sondaj.

Noile rezultate ale Sondajului de investiţii au fost prezentate de Debora Revoltella, directorul departamentului de economie al BEI.

Sondajul de investiţii, împreună cu Raportul de Investiţii BEI, oferă o imagine de ansamblu asupra dinamicii ciclice şi structurale a investiţiilor şi finanţării acestora în Europa, menţionează BNR.

"Sondajul EIBIS, care se derulează în Europa, inclusiv în România, oferă Băncii Europene de Investiţii un instrument pentru implementarea politicilor economice potrivite: de a înţelege unde şi ce tip de sprijin este necesar şi modul în care BEI poate aduce o valoare reală economiilor şi populaţiei. BEI, ca banca-cheie a UE în combaterea schimbărilor climatice, este partenerul natural al României în sprijinirea schimbării ţării către o economie cu emisii reduse de carbon şi o creştere durabilă", a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a subliniat că proiectele finanţate de BEI s-au dovedit a fi un catalizator al dezvoltării, cu efect de multiplicare la nivelul tuturor sectoarelor economice.

"În calitate de veteran, ca deţinător al mandatului de guvernator din anul 1990, ştiu cu exactitate în ce măsură România a beneficiat de sprijin semnificativ din partea Băncii Europene de Investiţii", a spus Isărescu.

În cadrul conferinţei s-au dezbătut teme precum nivelul necesar de investiţii şi barierele în calea acestora, disponibilitatea surselor de finanţare pentru investiţii, în special utilizarea fondurilor UE şi rolul instrumentelor financiare ale BEI în sprijinirea investiţiilor pe termen lung. Discuţia s-a concentrat pe diferenţa de productivitate dintre lideri şi firmele cu productivitate scăzută. S-a punctat, de asemenea, modul în care România ar putea trece la o economie cu emisii reduse de carbon şi o eficienţă energetică mai ridicată.

Studiul Grupului BEI oferă informaţii specifice despre activităţile investiţionale ale firmelor româneşti, planurile şi opiniile lor despre barierele investiţionale. BEI dezvăluie că deficienţa de investiţii percepută, exprimând ponderea firmelor care nu au investit suficient în ultimii ani, rămâne peste nivelul UE. Acest lucru confirmă rata scăzută a investiţiilor la nivel macroeconomic şi calitatea mai scăzută a activelor. Ponderea medie a utilajelor şi echipamentelor de ultimă generaţie şi cea a stocurilor de clădiri eficiente din punct de vedere energetic rămân în continuare sub media UE.

În urma contracţiei activităţii investiţionale din 2018, investiţiile în România au crescut în 2019, iar aşteptările corporative s-au îmbunătăţit. Cu toate acestea, mediul macroeconomic în următorii ani va deveni mai dificil, având în vedere temperarea creşterii economice şi înrăutăţirea balanţei fiscale. Chiar şi cu un spaţiu fiscal limitat, prioritizarea investiţiilor publice faţă de cheltuielile curente şi predictibilitatea fiscală mai bună ar stimula investiţiile private, necesare tranziţiei la o economie ecologică, circulară şi inteligentă.

Investiţia firmelor rămâne concentrată pe extinderea capacităţii de producţie şi înclinată spre active corporale. Peste 76% din investiţii sunt destinate activelor fixe corporale (63% din UE). În schimb, investiţiile în cercetare şi dezvoltare şi alte imobilizări necorporale sunt mai mici. O privire mai atentă asupra activităţii de inovare a firmelor din România arată că, printre inovatori, o pondere mai mare se bazează pe adopţie şi nu pe dezvoltare. De asemenea, firmele româneşti rămân în urma întreprinderilor din UE când vine vorba de adoptarea de tehnologii digitale cheie.

"În general, UE duce lipsă de lideri mondiali din sectoarele noi şi, în mod similar, firmele româneşti rămân în urmă faţă de UE în sectoarele inovatoare. Crearea mediului de afaceri adecvat şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru firmele de tip start-up şi scale-up reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de a crea lideri, de a stimula inovaţia şi productivitatea", a semnalat Debora Revoltella.

Aproximativ una din zece firme se confruntă cu restricţii financiare, iar dependenţa de surse de finanţare interne rămâne ridicată. Accesul la finanţare externă este o problemă în România mai mult decât în alte ţări ale UE, iar firmele care ajung la frontiera productivităţii se confruntă cu dificultăţi şi mai mari în a obţine finanţarea externă. Incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi insuficienţa personalului calificat sunt principalele bariere pentru întreprinderile din România. Găsirea persoanelor cu abilităţi potrivite este o provocare în special pentru companiile care încearcă să ajungă la frontiera productivităţii, se mai arată în sondaj.

Rezultatele din România au fost obţinute pe baza interviurilor cu 482 de firme din ţară, în perioada aprilie-august 2019. Cercetarea face parte din Sondajul anual de investiţii al BEI, realizat la nivelul UE, în cadrul a 12.500 de firme şi cuprinde informaţii cantitative despre activităţile investiţionale ale IMM-urilor şi companiilor mari, cerinţele de finanţare şi dificultăţile cu care se confruntă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 37 / 11124
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Mitel & Asociații sunt implicați în discuții care privesc tranzacții noi, estimate a se finaliza în T1-2020. Sorin Mitel (Managing Partner): Avocatura rămâne esențialmente o profesie și mai puțin o „afacere” în care prețurile să dicteze competitivitatea
Conferință internațională în domeniul arbitrajului la București: ”Innovation in Arbitration and M&A Disputes”
Voinescu Lawyers a încheiat o alianță cu Studio legale asociato Martinez & Novebaci din Milano. Casa de avocați a deschis și un birou la Paris
România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
RTPR Allen & Overy, avocații vânzătorilor Sano Vita. Cornel Soare, unul dintre fondatori și CEO al Sano Vita: Am apreciat profesionalismul echipei RTPR conduse de Alina Stăvaru pentru modul în care ne-a ghidat prin labirintul tuturor complexităților juridice
Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications: Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Avocații Radu și Asociații SPRL obțin o nouă confirmare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție a momentului de la care curge termenul de prescripție în materie fiscală
Printre cele mai interesante proiecte ale avocaților de IP de la TZA a fost mandatul legat de anularea unui brevet de invenție acordat în domeniul metalurgiei, în care s-a obținut respingerea unei cereri de despăgubiri în valoare de peste 100 mil. usd. Echipa acordă asistenţă juridică în tranzacţii mari de tip „private equity” şi în alte preluări comerciale complexe
Asistența acordată UiPath, printre proiectele de o mare complexitate ale echipei de IP de la Filip & Company. Monica Stătescu (Counsel): Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii
Cum lucrează avocații de Concurență de la bpv Grigorescu Ștefanică. Cristina de Jonge, Avocat senior coordonator: În toate cazurile în care am atacat deciziile am reușit fie anularea sancțiunii, fie reducerea semnificativă, cu peste 45%, a amenzii acordate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...