ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Erste Group estimează o creştere de 6,7% a economiei României în 2021

30 Iulie 2021   |   Agerpres

În 2022, creşterea economică va încetini în CEE dar chiar şi aşa România va înregistra al doilea cel mai puternic ritm de creştere din regiune, după Slovacia, 4,5% respectiv 4,8%.

 
 
Specialiştii în cercetare macroeconomică ai grupului bancar Erste Group se aşteaptă ca majoritatea economiilor din regiunea ECE să înregistreze în 2021 o creştere peste media zonei euro (4,4%), în frunte fiind Ungaria (6,9%) şi România (6,7%), arată un raport publicat vineri de Erste Group Research.
 
În 2022, creşterea economică va încetini în CEE dar chiar şi aşa România va înregistra al doilea cel mai puternic ritm de creştere din regiune, după Slovacia, 4,5% respectiv 4,8%.
 
"Economiile din Europa Centrală şi de Est au performat bine în timpul crizei. Indicatorii arată clar acum o redresare economică mai dinamică chiar în estul Uniunii Europene decât în Europa de Vest. Sunt convins că Fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar creşterii economice în următorii ani. Desigur, rămâne de văzut cum va evolua pandemia", spune directorul Erste Group, Bernd Spalt.
 
Analiştii de la Erste Group estimează că pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de revenire economică, stimulând considerabil creşterea economică, mai cu seamă începând cu 2022. Aceste pachete implică fonduri pentru ţările ECE reprezentând între 3,3% (Cehia) şi 13,4% (România) din nivelul PIB al respectivelor ţări la nivelul anului 2020.
 
Aşteptările în ceea ce priveşte creşterea depind de utilizarea acestor fonduri. Estimările actuale sugerează că granturile pe care Fondul de redresare al UE le va furniza economiilor din ECE pot da un impuls suplimentar PIB-ului acestora în 2026 între 1,2% (Cehia) şi 2,9% (România). Deoarece statele membre ale UE pun în aplicare planurile Fondului de redresare al UE în acelaşi timp, "efectele de propagare" transfrontaliere asigură o contribuţie suplimentară la efectul pozitiv pe care fondurile le au per total asupra nivelurilor PIB-ului sau pot reprezenta chiar o parte semnificativă a acestui efect.
 
Analiştii Erste Group precizează că aceste prognoze nu iau încă în calcul contribuţiile pozitive suplimentare la performanţa economică pe termen lung pe care le pot avea reformele structurale potenţiale, în special în domeniile sustenabilităţii şi digitalizării. O parte din resursele Fondului de redresare al UE sunt direct legate de condiţii şi rezultate de referinţă privind aceste domenii. Prin urmare, e de aşteptat ca volumele mari de finanţare alocate acestor două domenii să fie intens solicitate, atrăgând şi investiţii private suplimentare şi cofinanţare la nivel corporativ. În plus, reformele structurale creează premise pentru creşterea competitivităţii şi productivităţii, oferind economiilor din regiune şansa de a genera mai multă valoare adăugată.
 
Perspectivele pozitive privind evoluţia contextului macroeconomic din regiune oferă Erste Group motive de optimism. Grupul bancar se aşteaptă ca la nivelul întregului an costurile de risc să nu depăşească 30 de puncte de bază, creditarea netă să înregistreze o creştere de o singură cifră în zona de mijloc a intervalului, iar venitul operaţional să crească în continuare. În pofida ratelor negative ale dobânzii din zona euro, banca se aşteaptă la o uşoară creştere a venitului net din dobânzi, precum şi la o creştere de o singură cifră în zona superioară a intervalului în cazul celei de-a doua componente importante a veniturilor, venitul net din taxe şi comisioane. O influenţă pozitivă ar trebui să aibă în continuare administrarea de active, serviciile de brokeraj pe piaţa de capital, brokerajul de asigurări şi redresarea activităţii de plăţi.
 
"Redresarea economică în regiunea noastră şi soliditatea modelului nostru de afaceri mă fac încrezător că vom putea obţine un profit net la nivelul întregului an 2021 semnificativ mai ridicat decât cel din 2020", a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group.
 
O continuare sau o înăsprire a măsurilor guvernamentale menite să diminueze impactul pandemiei de Covid-19, precum şi potenţialele riscuri politice, de reglementare şi economice, care nu pot fi cuantificate în prezent, ar putea face mai dificilă atingerea acestui obiectiv, subliniază analiştii Erste Group. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10715 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...