ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

EY Renewable Energy Country Attractiveness Index: Energia regenerabilă este doar o parte a soluției pentru atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor

05 Decembrie 2019   |   BizLawyer

Electrificarea transporturilor și a sistemelor de încălzire, hidrogenul ca sursă de energie și infrastructura pentru rețele inteligente sunt zone prioritare de investiții ♦ Corelarea capitalului cu capacitățile de producție impune noi modele de investiții ♦ China își menține prima poziție în indicele energiei regenerabile, în pofida încetinirii ritmului de creștere

Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistentă în Afaceri, EY România

 
 
În vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investiții nu numai în producția de energie regenerabilă, ci și în electrificarea transporturilor și a sistemelor de încălzire, în producția de energie din hidrogen și în infrastructură pentru rețele inteligente, potrivit celei de-a 54-a ediții a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

“Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Comisia Europeană este așteptată să prezinte un set de schimbări legislative în perioada următoare ce va impune modificări profunde în aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, în mod general, și energia regenerabilă, în mod specific, sunt doar o parte a soluției”, a declarat Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistență în Afaceri, EY România.


Raportul evidențiază măsura în care se va accelera în viitor implementarea unor tehnologii cheie, în domenii precum generarea distribuită, vehiculele electrice și soluțiile de stocare a energiei. De asemenea, raportul subliniază că, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabilă al Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile în energia regenerabilă ar trebui să se dubleze, de la 300 miliarde de USD, alocate în 2018, la o medie anuală de 600 miliarde de USD, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane de USD până în 2050.

China își menține prima poziție în cea mai recentă ediție a raportului, datorită amplorii investițiilor realizate, în pofida unei scăderi raportate de 39% în primul semestru al anului 2019, generate de trecerea de la tarifele garantate la licitații pentru noile capacități de generare a energiei din surse eoliene și solare.

Și Statele Unite și-au păstrat locul al doilea, în contextul în care viitorul pieței pentru capacitățile eoliene offshore este promițător, iar piața energiei solare și cea a energiei eoliene onshore continuă să beneficieze de subvenții, prin acordarea de credite fiscale.

În pofida incertitudinilor provocate de Brexit, Regatul Unit urcă pe locul al șaptelea în clasament, având în vedere că licitațiile pentru producția din surse eoliene offshore promit furnizarea de energie fără subvenții.

Printre celelalte piețe care au urcat în clasament se numără Spania și Vietnam, în principal datorită dezvoltării rapide a piețelor lor pentru energia solară, precum și revigorata piață poloneză, care reintră în Top 40, după câțiva ani dificili.

Raportul analizează modul în care sectorul energetic poate profita de oportunitățile oferite de adoptarea obiectivelor de neutralitate a emisiilor și obstacolele care trebuie depășite. Printre acestea se numără deschiderea la modele de investiții inovatoare în vederea corelării capitalului cu capacitățile. De exemplu, o nouă abordare a modelului „yieldco”, în care o nouă companie care se listează la bursă, interesată de asigurarea unui flux de numerar stabil, ar putea să reunească sub același acoperiș companiile din sectorul energetic și investitorii. Acest lucru ar putea să creeze o punte între aceste resurse masive de capital și dezvoltatorii care pot construi sistemele de energie verde necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de neutralitate a emisiilor.

 „Având în vedere această enormă nevoie de capital pentru proiectele de energie regenerabilă, vor apărea și evolua în timp numeroase modele de investiții. Proiectele de generare a energiei din surse regenerabile încep să aibă cu adevărat o anvergură industrială, ceea ce creează o necesitate tot mai mare de a găsi noi surse și structuri pentru atragerea capitalului într-un mod eficient. Decarbonizarea va impune schimbări profunde în aproape fiecare element al economiei, iar sectorul energetic va juca un rol esențial în majoritatea acestor inițiative, dacă nu chiar în toate”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance și redactorul-șef al RECAI.

 „Atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor este dificilă, dar realizabilă, dacă începem acum. Este un obiectiv pe care patru țări s-au angajat, prin adoptarea de legislație, să îl atingă până în 2050 și pe care peste 60 de alte țări îl analizează în mod activ. Această situație oferă o oportunitate de transformare pentru sectorul energetic. Este momentul ca acesta să scape de stereotipul că sectorul se schimbă greu, să își asume rolul de lider și să ia măsuri ferme pe multiple fronturi, inclusiv implementarea de noi tehnologii, investiții în eficiența energetică și promovarea tarifării emisiilor de carbon”, a declarat Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy.

Pentru a vedea clasamentul complet al principalelor 40 de piețe, precum și pentru o analiză a celor mai recente evoluții din domeniul energiei regenerabile la nivel global, vizitați ey.com/recai.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15368 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...