ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Forscope România: Piața produselor software fără licență ajunge la 130 de milioane de euro în România

19 Septembrie 2023   |   BizLawyer

Gradul de utilizare a software-ului piratat în România se aseamănă cu situația din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Rusia, în regiunea Europei de Est.

 
 
Forscope România, cel mai mare broker de software specializat în cumpărarea și vânzarea de produse software second-hand din Europa Centrală și de Est, atrage atenția asupra magnitudinii tendinței de piraterie software din România, estimată la peste jumătate (53%) din numărul total de software instalat în țara noastră și care are o valoare de piață de aproximativ 130 de milioane Euro.

"Aceste date sunt alarmante și credem că ar trebui să le acordăm o atenție sporită în România, deoarece consecințele sunt negative pentru toată lumea. Pe de o parte, utilizatorii se expun unor riscuri semnificative, iar pe de altă parte, guvernul înregistrează pierderi financiare din cauza activităților nedeclarate și, prin urmare, neimpozitate", afirmă Ionuț Les, Country Manager pentru România la Forscope.


Un alt aspect îngrijorător al acestui fenomen este că o parte semnificativă a software-ului piratat din România se estimează că este, de fapt, achiziționată și utilizată de către companii - în încercarea lor de a reduce costurile. MS Windows, MS Windows Server sau MS Office se numără printre cele mai căutate soluții software.

Achiziționarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecințe grave asupra companiilor. Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanței și crește vulnerabilitatea dispozitivelor la amenințări precum viruși, malware, ransomware și atacuri cibernetice, în general.

"Mai mult, riscurile de natură juridică asociate achiziționării, de exemplu, a cheilor de activare Windows de pe site-uri neautorizate, sunt legate de faptul că software-ul respectiv este adesea piratat sau contrafăcut. Acest lucru înseamnă că software-ul este distribuit ilegal, iar dacă ești prins folosindu-l, poți fi supus acțiunilor legale. Microsoft este, în mod special, activă în a monitoriza și acționa în justiție pe cei care sunt descoperiți folosind software piratat sau contrafăcut. Consecințele pot varia de la amenzi substanțiale până la închisoare, în funcție de amploarea situației", adaugă Ionuț Les.

O alternativă legală și la fel de eficientă pentru a economisi bani la achiziționarea de software este cumpărarea de software second-hand oferit de companii, precum Forscope, care pot oferi suport firmelor și autorităților publice să-și scadă costurile cu peste 70% din prețul de achiziție a unui produs nou.

Software-ul pre-deținut funcționează la fel de bine ca cel nou, dar oferă oportunitatea de a-l achiziționa la un preț mult mai accesibil. Forscope este liderul pieței în Europa Centrală și de Est, în achiziționarea și vânzarea de software second-hand pentru companii și instituții publice și activează în 10 țări din regiune, inclusiv România.

Software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deținătorul drepturilor sale (de exemplu, compania Microsoft Corporation). Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziționat inițial licența) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care dorește să continue să-l utilizeze.

Instituții publice din Europa Centrală și de Est, precum spitale, primăriile, universități, furnizori de energie electrică, companii de transport public, ministere și chiar serviciile de informații, sunt printre cele mai interesate entități în achiziționarea de software second-hand. În același timp, companii precum DPD, QFort sau Hell Energy Drink au beneficiat de soluțiile software second-hand furnizate de Forscope în regiune.

Gradul de utilizare a software-ului piratat în România se aseamănă cu situația din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Rusia, în regiunea Europei de Est. În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunțată în alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%). Cu un procent estimat la 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licență din regiune, fiind urmată de Republica Moldova cu 77% și Belarus cu 76%. În ceea ce privește Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Aceste estimări se bazează, între altele, și pe cele mai recente date disponibile public de la Alianța Software BSA.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2172 / 16951
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...