ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Greenpeace: Programul Casa Verde Fotovoltaice nu a ajutat nici măcar un cetăţean să devină prosumator

22 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

"Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic", arată Greenpeace.

 
 
Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să îşi producă singur energia din surse curate iar viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic, afirmă reprezentanţii Greenpeace.

"Anunţat la mijlocul lui 2018, programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate. Mai mult, conform informaţiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace România, de AFM şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect (şi probabil, parţial cheltuiţi) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect", se arată într-un comunicat al Greenpeace remis miercuri AGERPRES.


Potrivit sursei citate, finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasă, respectiv maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică.

"Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic", arată Greenpeace.

Mai mult, organizaţia consideră că AFM prevede un buget de cheltuieli "indirecte" generos. Astfel, 13% dintre fondurile atrase de AFM de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din fonduri europene (peste 13 milioane de euro) sunt folosite, conform informaţiilor de la AFM şi MLPDA, pe cheltuieli precum dezvoltarea aplicaţiei informatice care gestionează înscrierile în program, informare şi publicitate, auditul financiar extern, salariile echipei de management proiect. Potrivit sursei citate, cu aceste fonduri, AFM ar fi putut să finanţeze alte peste 3000 de instalaţii fotovoltaice.

"Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de costurile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum", a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.

Fondurile totale ale programului de finanţare cumulează peste 113 milioane de euro, aproape 27.000 de cetăţeni putând deveni prosumatori.

"E nevoie ca cei interesaţi să fie prosumatori să primească cât mai repede ajutor financiar. AFM trebuie să lucreze eficient, să comunice transparent cu beneficiarii şi instalatorii de sisteme fotovoltaice. Este de neînţeles cum o autoritate publică, care gestionează bugete uriaşe, nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019", a mai spus Marian Mândru.

În toamna anului trecut, în luna septembrie, AFM a suspendat înscrierile persoanelor fizice în programul "Casa Verde Fotovoltaice", în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui proces. Programul a fost reluat în luna noiembrie.

Programul Naţional "Casa Verde Fotovoltaice" prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM.

Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17914 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...