ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Mol a înregistrat în primul semestru un profit operaţional de aproape 2,18 miliarde dolari

05 August 2022   |   Agerpres

Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane dolari în trimestrul al doilea 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane dolari, în contextul creşterii de la an la an cu peste 40 dolari a barilului de petrol Brent, dar şi al creşterii de peste patru ori a preţului spot pentru gaze naturale.

 
 
Grupul MOL a obţinut, în primul semestru al acestui an un profit operaţional EBITDA de 2,179 miliarde dolari, în trimestrul al doilea rezultatul fiind de 1,347 miliarde dolari, conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.
 
Segmentele Upstream şi Downstream au reuşit să compenseze impactul generat de reglementările de preţ la combustibili în anumite ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est şi de taxele excepţionale din Ungaria. Impactul acestor măsuri a fost estimat la aproximativ 640 milioane dolari, fiind generat în proporţie de 90% de operaţiunile din Ungaria, în primul semestru al anului 2022.
Datorită performanţei robuste din T2, Grupul MOL şi-a majorat estimările EBITDA pentru întreg anul 2022 la aproximativ 3,3 miliarde dolari de la aproximativ 2,8 miliarde dolari, se menţionează în comunicat.
 
"Al doilea trimestru din 2022 a consemnat, din nou, o perioadă de incertitudine fără precedent pentru întreaga industrie energetică. Menţinerea securităţii aprovizionării în ţările din Europa Centrală şi de Est în care activăm a devenit prioritatea noastră numărul unu şi am reuşit să ne respectăm angajamentele şi în ultimele luni. Cu toate acestea, intervenţiile din partea statului în Europa Centrală şi de Est au afectat business-ul MOL, punând presiune asupra veniturilor şi operaţiunilor noastre. Pe de altă parte, este încurajator să constatăm că am reuşit să ne menţinem rezultatele în acord cu planurile stabilite, chiar şi în aceste luni de criză, că suntem pe drumul cel bun în atingerea obiectivelor şi că măsurile de reglementare nu încetinesc planurile noastre de investiţii. Avem mai multe proiecte de transformare în curs, conform cu obiectivele stabilite în Strategia noastră 2030+, la care se adaugă o serie de noi investiţii prin care vizăm diversificarea în zona de aprovizionare. În acest context dificil, MOL este mai determinat ca niciodată să nu piardă din vedere aceste obiective ambiţioase", a declarat Zsolt Hernadi, chairman şi CEO al MOL.
 
Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane dolari în trimestrul al doilea 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane dolari, în contextul creşterii de la an la an cu peste 40 dolari a barilului de petrol Brent, dar şi al creşterii de peste patru ori a preţului spot pentru gaze naturale.
 
Segmentul Upstream a avut cea mai mare contribuţie la rezultatele înregistrate de Grup privind fluxul de numerar liber în prima jumătate a anului 2022, generând 60% din total. Volumul producţiei de gaz şi petrol a înregistrat valoarea medie de 92,4 de mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), depăşind ţinta anuală, dar în scădere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special din cauza declinului natural al producţiei şi din cauză scăderii contribuţiei câmpului petrolier ACG, afectate de preţurile mai mari ale petrolului.
 
Pe segmentul Consumer Services, EBITDA a scăzut în trimestrul 2022 cu 72% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, până la valoarea de 46 milioane dolari, din cauza plafonării preţurilor în Ungaria, Croaţia, Serbia, Slovacia şi Bosnia şi Herţegovina.
 
Rezultatele negative din Ungaria au fost influenţate şi de taxele unice sau recurente de pe segmentul de retail. Preţurile reglementate au contribuit la o creştere artificială a volumelor de vânzări, astfel că pe majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est volumele de vânzări înregistrate de MOL au continuat să crească, generând o creştere de 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în T2 2022.
 
Numărul de tranzacţii a crescut cu 9% de la an la an, iar prezenţa unui număr mare de clienţi a contribuit la consolidarea marjelor non-fuel, atenuând parţial efectele negative existente.
 
Pe segmentul Downstream, profitul operaţional CCS EBITDA a ajuns la 863 milioane dolari în T2 2022. În această perioadă, contribuţia scăzută din petrochimie a fost compensată de rezultatele EBITDA în creştere din sectorul de rafinare. Vânzările din petrochimie a scăzut semnificativ ca rezultat al perioadei planificate de mentenanţă în T2 2022, iar marjele obţinute de acest sector au fost semnificativ mai scăzute decât cele de anul trecut. Taxa excepţională introdusă recent de Ungaria pe produsele rafinate a afectat rezultatele segmentului Downstream şi va continua să producă efecte suplimentare în următoarele trimestre.
 
Pe segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a scăzut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, totalizând 15 milioane dolari, pe fondul creşterii de patru ori a costului gazului şi slăbirii puterii forintului faţă de dolarul american . Volumele de gaz transmise către depozite au crescut cu aproape 25%, dar atât volumele transmise local, cât şi cele exportate au scăzut semnificativ în T2 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind determinate de impredictibilitatea pieţei gazului la nivel regional şi UE.
 
Segmentul Innovative Businesses and Services a atins un nou record, odată cu adjudecarea de către MOL a licitaţiei de concesiune organizată de statul maghiar în ceea ce priveşte serviciile de gestionare a deşeurilor municipale pentru o perioadă de 35 de ani, începând cu 1 iulie 2023. Această oportunitate permite MOL să-şi extindă lanţul valoric, oferă acces la noi capacităţi de generare a energiei folosind deşeuri şi se subordonează Strategiei MOL 2030+ "Shape Tomorrow" din perspectiva angajamentului său de a investi în economia circulară.
 
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 24.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 9 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.
 
În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 6 ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6342 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...