ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IEA: Cererea de energie va scădea cu 5% iar emisiile de CO2 cu 7%, în 2020

13 Octombrie 2020   |   Agerpres

În scenariul cel mai apropiat pentru 2020, an în care investiţiile în sectorul energetic se vor prăbuşi cu 18%, IEA estimează că la nivel global consumul de petrol va scădea cu 8%, cel de cărbune cu 7% şi cel de gaze naturale cu 3%, în timp ce energia regenerabilă va înregistra un uşor avans.

 
 
Cererea de energie se va reduce anul acesta cu 5% şi emisiile de CO2 cu 7%, ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, care va avea efecte de durată şi va modifica tendinţele pentru următorul deceniu.
 
Acestea sunt principalele estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energiee (IEA), care, în raportul său anual privind perspectivele, publicat marţi, prezintă patru scenarii diferite în contextul multelor incertitudini legate de recuperare şi al posibilităţii de a fi elaborate politici pentru accelerarea tranziţiei energetice, relatează agenţia EFE.
 
În scenariul cel mai apropiat pentru 2020, an în care investiţiile în sectorul energetic se vor prăbuşi cu 18%, IEA estimează că la nivel global consumul de petrol va scădea cu 8%, cel de cărbune cu 7% şi cel de gaze naturale cu 3%, în timp ce energia regenerabilă va înregistra un uşor avans.
 
Contribuţia mai mică a combustibililor fosili va reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2), care vor reveni la nivelul din urmă cu un deceniu, deşi poluarea nu va scădea în aceeaşi măsură în cazul metanului, un alt gaz cu efect de seră.
 
Dacă înainte de pandemie agenţia estima o creştere a cererii de energie de 12% în perioada 2019-2030, acum a revizuit în scădere acest procent, la 9%, în cazul în care economia globală va reveni în 2021 la nivelul de dinaintea crizei, şi la 4% dacă acest lucru nu se va întâmpla până în 2023.
 
În ambele scenarii, creşterea se va concentra pe producţia de energie electrică din surse regenerabile (80% din total până în 2030) şi, în mod special, pe energie solară, ale cărei costuri de generare sunt acum deja mai mici în multe ţări faţă de cele ale centralelor pe cărbune şi pe gaze.
 
Pe de altă parte, cărbunele va intra pe o pantă descendentă şi aportul său la producţia de energie în orizontul 2040 va scădea sub 20%, pentru prima dată de la începutul Revoluţiei Industriale.
 
IEA estimează că până în 2025 se vor închide unităţi de producţie pe bază de cărbune de 275 gigawatti la nivel mondial, ceea ce reprezintă 13% din capacităţile existente în 2019, şi asta se va întâmpla în special în SUA (100 GW) şi în UE (75 GW).
 
Se vor deschide noi centrale de cărbune în ţările asiatice în curs de dezvoltare, dar într-un ritm mult mai redus şi acestea nu vor compensa nici pe departe închiderile.
 
Astfel, ponderea cărbunelui în generarea de electricitate va scădea de la 37% în 2019 la 28% în 2030 dacă se menţin politicile actuale şi până la 15% dacă se produce o schimbare spre dezvoltarea durabilă şi îndeplinirea prevederilor Acordurilor de la Paris de limitare a încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius.
 
În ceea ce priveşte petrolul, autorii studiului recunosc faptul că există mai multe elemente de incertitudine. Aceştia consideră că până în 2030 consumul va înceta să avanseze, dar, de asemenea, subliniază că, în cazul în care recuperarea economică va întârzia, diferenţa ar putea fi de peste patru milioane de barili pe zi, cu o cerere mai mică de 100 milioane barili pe zi, nivelul din 2019.
 
Este clar că volumul de petrol utilizat pentru combustibili auto va scădea, deoarece motoarele sunt tot mai eficiente şi pentru că vânzările de autoturisme electrice iau avans, menţionează IEA. Cererea de petrol va veni tot mai mult din sectorul petrochimic.
 
În ceea ce priveşte gazele naturale, dacă politicile energetice se menţin, consumul global va creşte cu 30% la orizontul anului 2040, ca urmare a utilizării în sudul şi estul Asiei, unde de multe ori este un substitut pentru centralele pe cărbune în vederea diminuării poluării.
 
Noutatea raportului din acest an este aceea că, pentru prima oară, se preconizează un uşor declin al consumului de gaze naturale în ţările dezvoltate.
 
IEA semnalează că, deşi criza a redus emisiile de gaze cu efect de seră, există şi riscul (din cauza unor investiţii mai reduse) să fie întârziate multe decizii şi politici pentru o tranziţie energetică spre un viitor mai sustenabil.
 
Astfel, de exemplu, a calculat că, dacă infrastructurile energetice existente (centrale electrice şi maşini în circulaţie) continuă să funcţioneze ca şi în trecut, aceasta va contribui la o creştere adiţională a temperaturii globale de 1,65 grade.
 
AIE insistă în Planul său de Recuperare Sustenabilă că, prin investiţii suplimentare de un trilion de dolari anual între 2021 şi 2023 în reţelele electrice, în electricitate cu emisii reduse şi în eficienţă energetică, 2019 va rămâne anul cu nivelul maxim de emisii de CO2 din istorie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13636 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...