ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria turismului se află pe o pantă ascendentă, impactul crizei din Ucraina nu se resimte la nivel de cifre (raport)

24 Mai 2022   |   AGERPRES

Izbucnirea pandemiei Covid-19 a reconfigurat total industria turismului şi a impus schimbări majore atât pentru jucătorii din domeniu, hotelieri, proprietari de pensiuni şi tour operato

 
 
Industria turismului se află pe o pantă ascendentă şi înregistrează o creştere a cererii foarte mare, mai ales după anii pandemiei, iar impactul crizei din Ucraina nu se resimte la nivelul cifrelor din turismul intern şi regional, arată datele unui raport de specialitate.

"În ciuda incertitudinii, însă, turiştii europeni din regiunea Europei Centrale şi de Est îşi doresc să călătorească din nou. Potrivit unui raport realizat de Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei, inclusiv Travelminit.ro, şi de NielsenIQ, industria este acum pe o pantă ascendentă şi înregistrează o creştere a cererii foarte mare, mai ales după anii pandemiei. Deşi criza Ucrainei nu pare a se apropia de sfârşit, impactul ei nu se resimte la nivelul cifrelor din turismul intern şi regional", se precizează în comunicatul Travelminit.ro.


Izbucnirea pandemiei Covid-19 a reconfigurat total industria turismului şi a impus schimbări majore atât pentru jucătorii din domeniu, hotelieri, proprietari de pensiuni şi tour operatori, cât şi pentru turişti. Pe de altă parte, redresarea mult aşteptată a turismului a avut de suferit şi de pe urma declanşării războiului împotriva Ucrainei, care, aşa cum era de aşteptat, a generat o îngrijorare semnificativă peste tot în lume, în special în spaţiul Europei Centrale şi de Est.

"În toate ţările din Europa Centrală şi de Est, avem rezervări ce depăşesc nivelul celor din 2019, aşa că ne aşteptăm ca rezervările din 2022 să aibă cea mai mare valoare pe pieţele interne din regiune. Avem semne clare că turismul intern şi turismul transregional vor continua să crească. Deşi încă există multă instabilitate, multă incertitudine, plus preţurile crescute la combustibil, dorinţa celor 90 de milioane de călători din Europa Centrală şi de Est este foarte mare. Mai mult decât atât, în contextul în care călătoriile pe distanţe lungi şi foarte lungi sunt incerte sau mult prea costisitoare, turismul local a devenit o alternativă extraordinară pentru cei care vor să se bucure în continuare de vacanţe şi experienţe accesibile", a arătat Jazsef Szigetvari, CEO Szallas Group.

Studiul realizat de Szallas Group & NielsenIQ dezvăluie câteva dintre destinaţiile preferate de turişti. De exemplu, Croaţia este considerată o "ţară magnetică" datorită litoralului ei, o destinaţie unde aproape toată lumea şi-ar dori să călătorească în vacanţa de vară. De asemenea, Lacul Balaton, cel mai mare din Europa, situat în Ungaria, şi litoralul românesc alcătuiesc topul destinaţiilor de vară preferate de turişti. Cehia şi Ungaria sunt favoritele călătorilor pentru primăvară şi toamnă, mai ales că cele două capitale, Praga şi Budapesta, reprezintă o opţiune bună pentru city-break-uri, în timp ce Slovacia, Polonia şi România oferă dozele de adrenalină şi aventurile dorite de cei care iubesc iarna şi sporturile de sezon, comentează sursa citată.

Pe de altă parte, disponibilitatea turiştilor de a călători intern a crescut în ultima vreme, o schimbare susţinută şi de pandemie, însă interesul lor diferă de la o ţară la alta. Potrivit cercetării, România se află pe ultima poziţie în ceea ce priveşte disponibilitatea de a călători pe plan intern (26%), în timp ce Polonia este pe primul loc (44,5%) din punctul de vedere al participării la turismul naţional.

În ceea ce priveşte preferinţele de rezervare ale turiştilor din regiune, există trei trenduri majore de care toţi operatorii trebuie să ţină cont în prezent: fenomenul digitalizării, orientarea către cazări mai mici şi nevoia unor servicii premium.

"În primul rând, ca urmare a incertitudinii existente în timpul restricţiilor pandemice, turiştii folosesc acum mai mult ca niciodată platformele digitale pentru a-şi rezerva sejururile, canale unde au beneficiul condiţiilor flexibile şi al politicilor de anulare gratuită. În momentul de faţă, Travelminit.ro a simplificat procesele, astfel încât turiştilor să le fie mai uşor ca niciodată să facă rezervări. Pe Travelminit.ro, rezervarea cazării şi plata se fac online, rapid şi simplu, folosind direct cardul de vacanţă sau cardul obişnuit", se arată în comunicat.

De asemenea, a crescut semnificativ ponderea furnizorilor mai mici de cazare (pensiuni, apartamente, case de vacanţă etc.), care deţin acum majoritatea rezervărilor efectuate în ţările din Europa Centrală şi de Est. Valoarea tranzacţională totală a hotelurilor continuă să fie mai mare, însă cazările mai mici, care le oferă turiştilor intimitate şi siguranţă, sunt acum pe un trend ascendent.

Totodată, raportul a relevat o cerere mai mare pentru servicii suplimentare oferite în pachetele de cazare. Călătorii nu mai caută acum neapărat hoteluri cu multe stele, ci îşi doresc servicii premium, care includ mai multe facilităţi: de exemplu, acces la SPA sau la saună, Wi-Fi la viteze mari, piscină, cadă cu hidromasaj etc. În acelaşi timp, ei acordă acum mai multă atenţie condiţiilor de igienă şi preferă soluţiile de check-in digital, fără contact direct.

Un alt aspect evidenţiat de cercetarea celor de la Szallas Group şi NielsenIQ este şi interesul pentru călătoriile internaţionale, pe lângă cele interne şi regionale. Chiar dacă cele din urmă au beneficiat de o creştere importantă în pandemie, datele arată că deplasările internaţionale vor creşte vertiginos din nou în următorii trei ani. Dorind să călătorească şi să recupereze din plin perioada restricţiilor Covid-19, 62% dintre polonezi, 67% dintre maghiari şi cehi şi 75% dintre români şi-au exprimat intenţia de a călători la fel de mult sau chiar mai mult în următorii ani decât în perioada pre-pandemică.

"O iniţiativă foarte interesantă, aflată acum pe un trend crescător, este şi emiterea unor vouchere de vacanţă pentru stimularea turismului intern, măsură implementată încă din perioada pre-pandemică în Ungaria şi în România. Mai mult decât atât, pe fondul pandemic, Guvernul Poloniei şi cel al Cehiei au început să introducă programe similare pentru a susţine industria turismului", subliniază documentul.

Nu în ultimul rând, raportul a arătat faptul că maşinile sunt mijlocul de transport preferat de turiştii care călătoresc intern şi regional, ceea ce explică expansiunea turismului european preconizată pentru următorii ani.

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conţine 7500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platforma şi acoperă o gama largă de cazare în toată ţară (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţă rezervărilor cu card de vacanţă. În 2021, Travelminit a raportat 13,5 milioane de euro vânzări în România şi 16 milioane de vizite pe platforma. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 150 milioane de euro şi peste 350 de angajaţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7262 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...