ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Inflaţia şi reacţia politicii monetare vizavi de ea,principalii factori de influenţă în piaţa financiară în octombrie (raport)

08 Noiembrie 2021   |   Agerpres

În luna octombrie volatilitatea perechii EUR/RON a fost extrem de scăzută, intervalul de variaţie fiind în cea mai mare parte a timpului între 4,9450 şi 4,9500.

 
 
Principalii factori de influenţă în piaţa financiară, în luna octombrie, au fost inflaţia şi reacţia politicii monetare vizavi de ea, pe când situaţia politica incertă s-a menţinut ca un element secundar de influenţă, dar nu a mai cauzat volatilitate ca la debutul ei, în septembrie, potrivit raportului A.C.I. România - Asociaţia Pieţelor Financiare.

Organizaţia menţionează că, în general, evoluţia randamentelor în luna octombrie a consemnat creşteri semnificative pe toate instrumentele, pe când cursul de schimb EUR/RON s-a menţinut la un nivel relativ constant în jurul valorii de 4,95.

"În ceea ce priveşte inflaţia, luna septembrie a consemnat un nivel de 6,3%, iar aşteptările pentru lunile finalului de an sunt în intervalul 7-8%, în condiţiile în care vom asista la o majorare a preţurilor din zona energiei - gaze, electricitate, combustibil şi asigurărilor. Ca o consecinţă a creşterii inflaţiei peste aşteptări, la începutul lunii octombrie BNR a început ciclul de creştere a dobânzii cu o prima întărire a politicii monetare de 25 de puncte de bază, aşteptările fiind ca la şedinţa programată în luna noiembrie, Banca Naţională a României sa crească din nou dobânda cheie, posibil cu un increment mai mare. Tot în luna octombrie, BNR a mai luat o măsură restrictivă pentru creditare şi a decis majorarea cu 10% a avansului la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare", se spune în raport.


Potrivit sursei citate, în octombrie, Ministerul Finanţelor Publice a emis 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă mai puţin decât suma anunţată de 5,6 miliarde lei şi decât noţionalul emis în septembrie, în condiţiile în care cererea, atât de la investitorii locali, cât şi de la cei străini s-a menţinut scăzută. Această evoluţie nu este deocamdată îngrijorătoare în condiţiile în care execuţia bugetară la septembrie este sub aşteptări, deficitul fiind la nivelul de 3,77%, iar prima tranşă din PNRR, de 3,8 miliarde de euro, ar putea fi accesată până la finalul anului. Chiar şi în condiţiile unei emisiuni sub ţinta pe piaţa primară, în piaţa secundară randamentele au urcat pe toată curba, dar mai ales pentru scadenţele apropiate (creştere de aproximativ 75 puncte de bază pentru scadenţe de până la 7 ani). Randamentele obligaţiunilor pe termene lungi au crescut într-un ritm mai lent, ele situându-se oricum la un nivel mai ridicat şi fiind susţinute şi de o oarecare cerere de la investitorii străini. În general tendinţa curbei a fost de aplatizare la un nivel mai ridicat.

"Pe piaţa monetară interbancară, în ultima lună, curba randamentelor a înregistrat creşteri semnificative. În condiţiile în care BNR a crescut dobânda de baza cu 25 de puncte de bază şi lichiditatea este la un nivel scăzut, randamentele au crescut de la 20 puncte de bază la durate foarte scurte (overnight) până la peste 50 de puncte de bază la depozite de peste 6 luni. Această dinamică a fost determinată şi de evoluţia randamentelor implicite tranzacţionate pe piaţa de swap valutar. Acestea au crescut semnificativ pe toate scadenţele tranzacţionate, cu incremente de la 50 puncte de bază la o lună până la 124 puncte de bază la un an", se arată în raport.

Conform asociaţiei, în luna octombrie volatilitatea perechii EUR/RON a fost extrem de scăzută, intervalul de variaţie fiind în cea mai mare parte a timpului între 4,9450 şi 4,9500. Această stabilitate s-ar putea prelungi, ţinând cont că o depreciere a leului în raport cu euro ar pune presiune şi mai mare pe rata inflaţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9753 / 16914
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...