ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Institutul de Statistică revizuieşte uşor în scădere, la 4,5%, datele privind creşterea PIB în T2 2019 faţă de T2 2018

10 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2019 a depăşit uşor 256 miliarde lei preţuri curente.

 
 
Institutul Naţional de Statistică a revizuit uşor în scădere, la 4,5% de la 4,6%, estimările privind creşterea Produsului intern brut (PIB) pe serie ajustată sezonier în trimestrul doi (T2) al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor provizorii (2) publicate joi.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2019 a depăşit uşor 256 miliarde lei preţuri curente.

Estimările privind evoluţia PIB pe serie brută au rămas neschimbate faţă de septembrie, când INS a publicat primele date provizorii. Astfel, în trimestrul II, Produsul intern brut a urcat cu 4,4% faţă de T2 2018 şi cu 1% faţă de trimestrul anterior. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2019 (serie brută) a fost de aproape 240 miliarde lei preţuri curente.


Şi datele pentru primul semestru au fost modificate uşor în jos în ceea ce priveşte PIB pe serie ajustată, de la 4,8% la 4,7% an/an, şi pe serie brută de la 4,7% la 4,6%.

"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2019, nefiind, însă, înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 219 din 6 septembrie 2019", precizează INS.

Pe serie ajustată sezonier, Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2019 a depăşit 507 miliarde lei preţuri curente, iar pe serie brută, a fost de aproape 441 miliarde lei preţuri curente.

"Comparativ cu varianta provizorie (1), în trimestrul II 2019, dinamica PIB şi a valorii adăugate brute nu au înregistrat modificări; volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: construcţii (-0,8 puncte procentuale); comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2 puncte procentuale)", explică INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, de la +0,3% la +2%, ca urmare a majorării volumului său de la 101,6% la 111,6% şi formarea brută de capital fix (investiţiile, n.r.), de la +3,7% la 3,9%, ca urmare a creşterii volumului său de la 118% la 118,9%.

Banca Mondială a revizuit miercuri în creştere la 4,2% estimările privind avansul economiei româneşti în 2019, cu 0,6 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza din iunie 2019.

Autorităţile de la Bucureşti estimează un avans de peste 5% al economiei româneşti în acest an.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15653 / 16817
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...