
Liderii din tehnologie, media și divertisment și telecomunicații sunt încrezători în impactul pozitiv al fuziunilor și achizițiilor asupra afacerilor lor
12 Iunie 2019
BizLawyerDatele raportului arată că toți directorii executivi din domeniul TMT plănuiesc investiții semnificative în tehnologie în acest an.
![]() |
Încrederea de pe piața globală a fuziunilor și achizițiilor (M&A) este în creștere, 58% dintre directorii executivi din domeniul tehnologiei, media și divertisment și telecomunicații (TMT) intenționează să realizeze o astfel de tranzacție în următorul an, față de 42% acum șase luni, conform concluziilor raportului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB). Îngrijorările legate de turbulențele legislative și concurență nu frânează avântul companiilor de a valorifica oportunitățile de creștere generate de derularea unor astfel de tranzacții.
73% dintre directorii executivi din domeniul TMT se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții finalizate, în pofida intensificării tensiunilor comerciale în toată lumea. Această evoluție se bazează pe întărirea încrederii în condițiile economice, 94% dintre directorii executivi anticipând o îmbunătățire a economiei globale, 87% - a câștigurilor 87% - a disponibilității creditelor și 76% - a valorii acțiunilor în următoarele trei trimestre.
73% dintre directorii executivi din domeniul TMT se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții finalizate, în pofida intensificării tensiunilor comerciale în toată lumea. Această evoluție se bazează pe întărirea încrederii în condițiile economice, 94% dintre directorii executivi anticipând o îmbunătățire a economiei globale, 87% - a câștigurilor 87% - a disponibilității creditelor și 76% - a valorii acțiunilor în următoarele trei trimestre.
Datele raportului arată că toți directorii executivi din domeniul TMT plănuiesc investiții semnificative în tehnologie în acest an. Pentru aproape un sfert dintre respondenți (23%), achiziționarea de tehnologii, atragerea de talente, de noi capacități de producție sau de companii de tip start-up inovatoare reprezintă principalele motivații care stau la baza achizițiilor.
Fuziunile și achizițiile, un nou motor de creștere pentru companiile din tehnologie
Raportul indică o creștere a apetitului pentru tranzacții în rândul companiilor din domeniul tehnologiei, în principal datorită deciziei Rezervei Federale a SUA de a nu majora ratele dobânzii în 2019.
61% dintre respondenții din sectorul tehnologiei intenționează să deruleze o tranzacție în următoarele 12 luni, în creștere de la 40% în octombrie 2018. Majoritatea respondenților (92%) consideră că economia sectorului tehnologiei înregistrează o creștere generală, în comparație cu 51% dintre respondenți în urmă cu șase luni. Iar 80% menționează o îmbunătățire la nivelul câștigurilor corporative, a stabilității pieței pe termen scurt și disponibilitatea creditelor. De asemenea, 65% dintre respondenți intenționează să realizeze achiziții transfrontaliere în domeniul tehnologiei, față de 26% în urmă cu doar șase luni.
Această atitudine este reflectată de creșterea volumului și a valorii tranzacțiilor cu 2% și, respectiv, 39%, în trimestrul I al anului 2019 față de perioada similară a anului trecut, evidențiind faptul că vor apărea tranzacții mai mari în sectorul tehnologiei.
Directorii executivi din media și divertisment rămân optimiști în privința tranzacțiilor
Evoluția favorabilă a piețelor de capital și încrederea în impactul pozitiv al tranzacțiilor asupra afacerilor generează optimism în rândul companiilor din media și divertisment. 85% dintre respondenții din media și divertisment se așteaptă la o creștere a pieței de fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni, față de 64% în octombrie 2018.
În pofida persistenței speculațiilor referitoare la instabilitatea macroeconomică și geopolitică, majoritatea directorilor executivi (95%) consideră că economia sectorului se ameliorează, o creștere de la 48% în urmă cu șase luni.
Studiul subliniază și importanța pe care o acordă companiile procesului de transformare către o organizație mai agilă și mai flexibilă. Astfel, se înregistrează o creștere a numărului directorilor executivi care își revizuiesc portofoliile trimestrial - de la 23% la 49% în ultimele șase luni. În același timp, 53% dintre aceștia sunt determinați să realizeze tranzacții în următorul an, un procent mai mare decât media pe 10 ani a studiului (46%).
Indicatorii privind fuziunile și achizițiile din sectorul telecomunicațiilor se îmbunătățesc, în ciuda riscurilor generate de reglementări
Directorii executivi din sectorul telecomunicațiilor sunt optimiști cu privire la capacitatea fuziunilor și achizițiilor de a susține alinierea portofoliilor lor de tehnologie și procesul de transformare pentru creștere. 82% dintre aceștia au declarat că piața de fuziuni și achiziții va crește în următoarele 12 luni, față de 65% în perioada similară a anului trecut, iar 58% preconizează că oportunitățile generate de tranzacții se vor înmulți în anul care urmează.
În contextul iminentelor lansări ale tehnologiei 5G pe mai multe piețe, 55% dintre executivi au declarat că intenționează să realizeze achiziții în următorul an. Iar extinderea în sectoarele conexe este plasată drept principala prioritate de dezvoltare strategică pentru companiile telecom (27%), deoarece oportunitățile asociate cu Internetul Lucrurilor (Internet of Things, IoT) promit noi progrese în materie de convergență.
Cu toate acestea, mediul legislativ continuă să pună probleme, 72% dintre respondenți menționând influența acestuia asupra strategiilor de tranzacționare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18778 / 19447 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...