ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Milioane de români lucrează în week-end. Ce riscă firmele care nu respectă perioada de odihnă a angajaților

23 Februarie 2022   |   BizLawyer

Indiferent de programul de lucru pe care companiile îl stabilesc pentru angajații lor, acestea au responsabilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce privește garantarea dreptului la repaus săptămânal, mai ales în contextul în care, potrivit studiilor, lucrul la final de săptămână crește pe termen lung riscul de apariție a tulburărilor emoționale sau chiar a depresiilor.

 
 
În prezent, mulți angajați lucrează peste program sau în week-end, contextul pandemic din ultimii doi ani fiind unul dintre factorii ce a stat la baza amplificării numărului de ore lucrate de salariați de-a lungul unei săptămâni.

Potrivit datelor INS publicate în 2020, peste 4 milioane de români lucrau sâmbăta și duminica, mulți activând în domenii care presupun un program ce nu se încadrează în standardul general de luni-vineri, desfășurându-se, spre exemplu, de miercurea până duminica.

Dreptul la repaus săptămânal și munca în zilele de week-end

Codul Muncii prevede trei situații distincte în ceea ce privește munca în zilele de repaus săptămânal: cazul în care salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică, dar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii; situația în care repausul săptămânal se acordă cumulat după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, și cea în care repausul săptămânal este suspendat.


„Dacă salariatul lucrează de miercuri până duminică, fiindu-i acordat repausul săptămânal în zilele de luni și marți, acesta este îndreptățit să primească un spor pentru acordarea repausului săptămânal în alte zile decât sâmbătă și duminică. De asemenea, se poate întâlni și cazul în care programul de lucru se întinde pe parcursul a două zile. Spre exemplu, programul de lucru zilnic este de la ora 18.00 la ora 02.00. În această situație, salariatul va presta în fiecare sâmbătă munca în intervalul orar 00.00 – 02.00, desfășurându-și activitatea vineri de la 18.00 la 24.00 și sâmbătă de la 00.00 la 02.00. Pentru această situație este necesar să se stabilească contractual acordarea unui spor potrivit art. 137 alin (3) din Codul Muncii”, a spus Luminița Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners.

În practică, se întâlnesc multe situații în care nu sunt îndeplinite condițiile legale și totuși repausul săptămânal este acordat cumulat sau chiar suspendat, angajatorul încălcând dreptul salariaților la repaus săptămânal: „dacă salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și duminică fără a i se acorda alte zile  de repaus săptămânal, suspendându-i-se astfel repausul săptămânal, fără a exista o situație de excepție precum salvarea persoanelor sau bunurilor angajatorului, evitarea unor accidente etc., angajatorul are obligația acordării sporului prevăzut de lege pentru munca prestată în cuantum de minimum egal cu dublul compensațiilor prevăzute de lege pentru munca suplimentară. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că, potrivit prevederilor Codului Muncii, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”, adaugă Luminița Obaciu.  

Ce trebuie să știe angajatorii despre stabilirea drepturilor salariale și cel la concediu medical dacă au angajați care lucrează în week-end

În situația în care, conform prevederilor contractuale, salariatul prestează munca în zilele de sâmbătă și/sau duminică, iar repausul săptămânal este acordat în alte zile ale săptămânii, astfel săptămâna de lucru fiind în alte zile decât cele de luni până vineri, la stabilirea numărului de zile de concediu medical reglementat de OUG 158/2005 se vor avea în vedere prevederile referitoare la stabilirea programului de lucru prevăzut în contractul de muncă. 

„Dacă salariatul are stabilite zilele lucrătoare de miercuri până duminică, având repausul săptămânal în zilele de luni și marți, la stabilirea indemnizației de concediu medical se vor lua în considerare zilele lucrătoare din perioada concediului medical, așa cum au fost ele agreate contractual (de miercuri până duminică). Cu toate acestea, legiuitorul nu s-a gândit să reglementeze modul de soluționare a situației în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă întreaga lună, iar numărul de zile lucrătoare conform contractului de muncă este mai mare decât numărul de zile lucrătoare standard (pentru situația programului de luni până vineri)”, explică Luminița Obaciu.

Aceeași situație este întâlnită și în stabilirea drepturilor salariale ale angajaților cu program de lucru ce include și zilele de week-end, calculul fiind făcut în funcție de numărul de zile lucrătoare din lună conform prevederilor Codului Muncii: „în situația în care salariatul lucrează într-o lună, datorită programului său de lucru de miercuri până duminică, mai multe ore decât numărul de ore lucrătoare din lună, salariatul va fi plătit cu salariul tarifar lunar conform numărului de ore lucrătoare din lună, urmând ca orele prestate în plus să se compenseze cu ore libere în următoarea perioadă”, mai spune Luminița Obaciu.

Indiferent de programul de lucru pe care companiile îl stabilesc pentru angajații lor, acestea au responsabilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce privește garantarea dreptului la repaus săptămânal, mai ales în contextul în care, potrivit studiilor, lucrul la final de săptămână crește pe termen lung riscul de apariție a tulburărilor emoționale sau chiar a depresiilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8437 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...