ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Agriculturii estimează o recoltă de grâu de 5,4 milioane de tone în 2020; USDA prognozează 7,4 milioane de tone

19 Iulie 2020   |   AGERPRES

Recolta României este prognozată la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scădea şi ea.

 
 
Producţia totală de grâu a României estimată pentru 2020 de către Direcţiile Agricole Judeţene, înainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, însă Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) prognoza pe data de 10 iulie o recoltă de 7,42 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) transmise la solicitarea AGERPRES.

Până la data de 13 iulie, grâul a fost recoltat de pe 952.187 hectare, respectiv 43,36% din totalul suprafeţei însămânţate în acest an de 2.196.040 hectare, iar producţia obţinută de pe suprafaţă recoltată totaliza 2.757.123 tone.

În ceea ce priveşte modul de raportate a producţiilor vegetale obţinute în România, în condiţiile în care acest sistem a ridicat Comisiei Europene semne de întrebare, mai ales pentru recolta de porumb din 2018, reprezentanţii Ministerului Agriculturii precizează că, potrivit legii nr.226 din 5 iunie 2009 a organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România, datele pot fi colectate direct de la furnizorii de date prin: poştă, internet, telefon, interviuri faţă în faţă, prin intermediul operatorilor statistici special acreditaţi în acest scop, dar şi prin alte mijloace de comunicare directă între furnizorii de date şi producătorii de statistici oficiale.


De asemenea, datele pot fi colectate şi indirect, pentru a fi prelucrate în scopuri statistice, prin preluarea datelor conţinute în sursele administrative; metode şi mijloace tehnice de teledetecţie sau prin alte metode de colectare a datelor de la distanţă.

"Până la realizarea cercetării statistice AGR2B - (Suprafaţa recoltată şi producţia obţinută, utilizarea îngrăşămintelor, amendamentelor şi pesticidelor n.r.), care are perioada de colectare a datelor de la primării şi societăţi - în perioada 1 noiembrie - 24 decembrie, cu termen de finalizare 17 ianuarie anul următor, datele privind operativele MADR, referitoare la producţiile realizate, sunt colectate de către Direcţiile Agricole Judeţene, telefonic sau electronic folosindu-se machete în format excel", arată Ministerul Agriculturii în răspunsul transmis AGERPRES.

Ministrul de resort, Adrian Oros, a anunţat miercuri că 1,168 milioane hectare cu culturi înfiinţate în toamna anului trecut au fost afectate de secetă în acest an, 80% din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu. În urma analizelor efectuate în teren vor fi despăgubiţi 34.647 de fermieri, aceştia urmând să primească plăţile cuvenite la finele lunii august.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat privind despăgubirile acordate fermierilor afectaţi de secetă se ridică la 1,088 miliarde de lei, iar fondurile vor fi asigurate de MADR prin rectificare bugetară.

"Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grâu 925 lei, grâul reprezintă aproape 80% din suprafaţa însămânţată, pentru secară tot 925 de lei, triticale - 805 lei, orz - 912 lei, orzoaică - 951 lei, ovăz - 772 lei şi rapiţă - 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toţi fermierii le vor primi", a menţionat atunci şeful MADR.

Necesarul de grâu al României este de circa 2,5 - 3 milioane de tone.

În luna iulie a anului trecut, Comisia Europeană a cerut României să-şi revizuiască cifrele pentru recolta record de porumb obţinută în 2018, de peste 18,66 milioane de tone, susţinând că "încrederea şi siguranţa datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenţa pieţei", însă, fostul şef de la Agricultură, Petre Daea, anunţa la acea vreme că nu revizuieşte nicio cifră, pentru că tot ceea ce a transmis la Bruxelles reprezintă "cifrele reale obţinute în România şi nu trebuie pus la îndoială ceea ce au făcut agricultorii români".

Reprezentanţii MADR explicau atunci că "autorităţile din România au raportat şi raportează producţiile agricole pe baza documentelor înscrise în procedura Institutului Naţional de Statistică din cadrul cercetărilor statistice cuprinse în Programul Statistic Naţional Anual, documente însuşite prin semnătură de cei care le transmit. Astfel, există două dări de seamă statistice respectiv AGR2A - 'Suprafaţa productivă de primăvară' şi AGR2B - 'Suprafaţa recoltată şi producţia obţinută, utilizarea îngrăşămintelor, amendamentelor şi pesticidelor', datele transmise fiind asumate atât de exploataţiile agricole cu personalitate juridică, de primării - pentru exploataţiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât şi de Direcţiile Agricole". De asemenea, potrivit MADR, corelarea datelor de producţie se face şi cu "ajutorul sondajului RICA - Reţeaua de informaţii contabile agricole - la nivelul tuturor ţărilor UE, care are rolul de a măsura veniturile exploataţiilor agricole europene şi a furniza analize financiare".

Conform datelor Ministerului Agriculturii raportate anul trecut, producţia de grâu, secară şi triticale a României a înregistrat un plus de 2,51% în 2019 faţă de 2018, ajungând la 10,427 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,1 milioane hectare şi un randament de 4.700 kg/ha.

Într-un comunicat de presă transmis pe 20 martie 2020 de către Institutul Naţional de Statistică, producţia totală de grâu în 2019 a fost de 9,87 milioane de tone, cu 10% mai mică, respectiv 2,74 milioane de tone, faţă de 2018.

Comisia Europeană a anunţat la finele lunii iunie o nouă revizuire în jos a estimărilor sale privind recolta de grâu din acest an în Uniunea Europeană, mizând pe o producţie de 117,2 milioane tone, comparativ cu 121,5 milioane tone cât estima în urmă cu o lună, informa Reuters pe 25 iunie.

Aceasta este a doua revizuire, în jos, a estimărilor Executivului comunitar, după ce la finele lunii mai Comisia şi-a redus prognozele privind recolta de grâu din acest an cu peste patru milioane de tone. Comisia Europeană nu a oferit motivele care au stat la baza noilor sale prognoze, dar acestea vin la o săptămână după ce serviciul UE de monitorizare a culturilor a anunţat că randamentul a fost afectat de condiţiile secetoase din primăvară.

Şi alte organisme de prognoză şi-au revizuit semnificativ estimările privind producţia de grâu a Uniunii Europene, din cauza condiţiilor secetoase din primăvară, chiar dacă unii analişti sunt de părere că perspectivele s-au îmbunătăţit ca urmare a ploilor şi temperaturilor moderate înregistrate în luna iunie.

Potrivit Comisiei Europene, recolta de grâu a Franţei, cel mai mare producător de grâu al blocului comunitar, este estimată la 30,3 milioane tone în acest an, în scădere cu peste 20% comparativ cu cea din 2019.

Recolta României este prognozată la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scădea şi ea.

Cultivatorii de grâu din Europa s-au confruntat cu un sezon meteo agitat, care a început cu o toamnă ploioasă ce a afectat însămânţările şi o primăvară secetoasă, care a redus randamentele la hectar. În acest condiţii, Comisia Europeană estimează că exporturile de grâu ale UE în sezonul următor ar putea să scadă cu peste 25% comparativ cu 2019, până la 25 milioane de tone.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14281 / 16854
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...