ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Muncii:Creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii nu micşorează Pilonul I; acesta a fost acoperit istoric de Bugetul de Stat

05 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

La finalul audierilor parlamentare de miercuri, 30 octombrie, ministrul desemnat pentru Muncă preciza că nu are intenţia de a reduce contribuţia la Pilonul I, dar că are nevoie de a accesa, ca ministru, informaţiile din Guvern privind situaţia fondurilor de pensii, pentru a putea da mai multe detalii despre situaţia pensiilor.

 
 
Intenţia Ministerului Muncii de a creşte nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii nu micşorează cu nimic suma aferentă Pilonului I, deoarece în mod istoric suma din Pilonul I a fost acoperită din Bugetul de Stat, a declarat marţi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Nu intenţionăm schimbări în privinţa contribuţiilor la Pilonul I, cât intenţionăm să avem discuţii tehnice cu cei din Ministerul de Finanţe şi să ne lămurim asupra modului în care se colectează toate contribuţiile în Pilon. Sunt conştientă că sunt decizii pe care trebuie să le iau alături de Ministerul de Finanţe şi vă asigur că sunt genul de om care ia decizii pe baza unor evaluări obiective. Intenţia noastră este să creştem contribuţia la Pilonul II, a se înţelege că acest lucru nu micşorează cu nimic suma aferentă Pilonului I, pentru că istoric suma aceasta a fost acoperită de Bugetul de Stat, dar intenţia noastră este să încurajăm economiile pe durata activităţii profesionale la nivelul angajatorilor şi să-i determinăm pe aceştia să aibă o atitudine responsabilă cu privire la perioada din a doua parte a vieţii, adică să gândească planificat şi să-şi economisească fonduri astfel încât să beneficieze la pensie de veniturile pe care orice om civilizat are dreptul să le pretindă după ani de muncă", a afirmat Violeta Alexandru, în prima zi din mandatul său de ministru al Muncii.


Aceasta a precizat că va iniţia o serie de discuţii cu administratorii fondurilor private de pensii, pentru creşterea randamentului sumelor administrate şi pentru creşterea transparenţei privind aceste fonduri.

"Deschid o serie de consultări cu administratorii fondurilor private de pensii şi în cel mai scurt timp vom avea şi în această privinţă, pe lângă măsurile pe care înţeleg să le anunţ împreună cu ministrul de Finanţe, măsuri care privesc creşterea sumelor pentru Pilonul II, am în vedere şi discuţii cu aceşti administratori, astfel încât să facem un pas înainte în ceea ce priveşte activitatea dânşilor, pentru creşterea randamentului sumelor administrate, respectiv pentru creşterea transparenţei şi în general pentru a putea informa românii în mod corespunzător ca să simtă siguranţă în ceea ce priveşte transferul către Pilonul II", a afirmat Violeta Alexandru.

La finalul audierilor parlamentare de miercuri, 30 octombrie, ministrul desemnat pentru Muncă preciza că nu are intenţia de a reduce contribuţia la Pilonul I, dar că are nevoie de a accesa, ca ministru, informaţiile din Guvern privind situaţia fondurilor de pensii, pentru a putea da mai multe detalii despre situaţia pensiilor.

"Intenţia noastră nu este să reducem contribuţia la Pilonul I, dar, ca orice om serios, am nevoie să fac nişte calcule înainte de a lansa în spaţiul public anumite intenţii de reglementare, şi cum spuneam, acest lucru trebuie făcut de o manieră care să nu genereze emoţii în spaţiul public. Sunt un om riguros, care lucrează pe cifre, pe analize, la nivel de intenţie v-am răspuns, dar urmează să documentăm pe măsură ce avem acces la cifre. (...) Vă spuneam care este intenţia şi am subliniat că toate calculele ulterioare intrării în aparatul administrativ pe baza datelor pe care le vom găsi ne vor permite să avem un punct de vedere tehnic. Vă spuneam care este intenţia noastră în acest moment. Nu am cum, din afara Guvernului, fără să am acces la date, să fac nişte afirmaţii tranşante în această privinţă", a precizat Violeta Alexandru la finalul audierilor.

Ministrul Muncii nu a putut preciza atunci din ce surse intenţionează să crească contribuţiile la Pilonul II.

Noul Guvern PNL nu a anunţat până în prezent vreo intenţie de a creşte impozitele pe muncă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18216 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...