ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE: Patru din cele opt Programe Operaţionale Regionale au fost trimise oficial Comisiei Europene

27 Mai 2022   |   Agerpres

Guvernul României a avizat în şedinţa de joi, 26 mai, cel de-al patrulea Program Operaţional Regional (POR) pentru exerciţiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest.

 
 
Patru din cele opt Programe Operaţionale Regionale (POR) prin care vor fi atraşi banii în perioada 2021-2027 au fost trimise oficial Comisiei Europene, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
 
Conform sursei citate, descentralizarea permite simplificarea procedurilor, transparentizarea şi scurtarea timpilor, astfel încât generarea de politici publice regionale să ducă la investirea eficientă a fondurilor europene în funcţie de specificul local.
 
Guvernul României a avizat în şedinţa de joi, 26 mai, cel de-al patrulea Program Operaţional Regional (POR) pentru exerciţiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest.
 
Astfel, în interval de o săptămână, au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare şi aprobare Programele Operaţionale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Nord-Vest ce vor fi implementate de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că începând cu perioada de programare 2021-2027 acestea îndeplinesc funcţia de Autorităţi de Management pentru Programele Operaţionale Regionale.
 
"Este un moment mult aşteptat pentru debirocratizare şi pentru dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin negocieri purtate direct cu Comisia Europeană în funcţie de specificul şi necesităţile locale, devin competitive la nivel european", a explicat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
 
La rândul său, Sorin Maxim, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), mizează pe digitalizarea şi simplificarea proceselor, transparentizare şi apropierea faţă de beneficiari pentru o creştere a eficienţei investiţiilor din fonduri europene.
 
"Felicităm Guvernul pentru viziunea sa şi pentru acest proces ce va permite o dezvoltare armonioasă a regiunilor. Credem că ne aflăm în faţa unui moment istoric pentru România, în primul rând datorită faptului că este pentru prima oară când putem genera politici publice la nivel regional. În România, marile disparităţi sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un judeţ la altul), faţă de diferenţele între regiuni, care nu depăşesc procentul de 40%. De aceea, credem că o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme. Scurtarea timpilor de reacţie va facilita absorbţia şi putem vorbi despre investirea, nu cheltuirea banilor europeni", a precizat Sorin Maxim.
 
În comunicat se menţionează specificul fiecărui Program Operaţional Regional transmis Comisiei până în prezent.
 
Astfel, POR Vest, în valoare de 1,1 miliarde euro, a fost avizat la 18 mai de către Guvernul României şi are printre obiective: dezvoltarea ecosistemului regional de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI), digitalizarea IMM-urilor şi a autorităţilor publice locale şi susţinerea dezvoltării, competitivităţii şi productivităţii IMM-urilor, în special în domeniile de specializare inteligentă. Acest program cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
 
Totodată, POR Sud-Vest Oltenia, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului şi are printre obiective: dezvoltarea infrastructurii rutiere, sociale, de sănătate şi de patrimoniu cultural, precum şi investiţii în mobilitatea urbană sau infrastructura de învăţământ. Acest program cuprinde judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
 
POR Sud-Muntenia, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului şi are printre obiective: susţinerea capacităţii de inovare şi digitalizare a administraţiei locale şi a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii şi serviciilor şi valorificarea potenţialului cultural şi turistic al regiunii. Acest program cuprinde judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.
 
POR Nord Vest, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a primit joi, 26 mai, avizul din partea Guvernului şi are printre obiective: dezvoltarea în ceea ce priveşte creşterea inteligentă şi sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală şi stimulând inovarea în vederea diminuării disparităţilor şi creşterii standardului de viaţă. Acest program cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj.
 
De asemenea, POR Bucureşti-Ilfov, POR Sud-Est, POR Centru şi POR Nord-Est urmează să fie în scurt timp trimise Guvernului spre avizare. Toate investiţiile ce urmează să fie susţinute prin POR 2021-2027 vor combina principiile sustenabilităţii, accesibilităţii şi incluziunii sociale şi teritoriale, pentru a oferi cetăţenilor accesul la servicii publice eficiente şi o calitate ridicată a vieţii.
 
Conform studiilor efectuate de Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), marile disparităţi sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un judeţ la altul), faţă de diferenţele între regiuni, care nu depăşesc procentul de 40%. De aceea, o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme.
 
Totodată, Ministerul Investiţiilor informează că vor fi alocate peste 30 de miliarde de euro prin cele 16 Programe Operaţionale aferente 2021-2027.
 
La mijlocul lunii aprilie, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, cele şaisprezece Programe Operaţionale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro fiind deja în curs de transmitere în variantele finale negociate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7218 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...