ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mirajul câştigului facil la bursă-un viciu tentant în România, pe fondul unui nivel precar de educaţie financiară(consultant)

04 Octombrie 2022   |   Agerpres

Potrivit datelor Selective Capital, perioada 2020-2021 a reprezentat un context favorabil pentru investiţiile pe piaţa de capital, iar cei mai mulţi dintre speculatorii din România au fost prinşi pe picior greşit, aproape 90% dintre aceştia înregistrând pierderi din cauza lipsa educaţiei financiare şi a insuficientei cunoaşteri a domeniului.

 
 
Mirajul câştigului facil la bursă este un viciu extrem de tentant, care vine pe fondul unui nivel precar de educaţie financiară, în condiţiile în care România se află pe locul 123 din 143 de ţări la nivel global, respectiv pe ultima poziţie în Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere al gradului de educaţie financiară, arată o analiză realizată de o companie de consultanţă.
 
Potrivit datelor Selective Capital, perioada 2020-2021 a reprezentat un context favorabil pentru investiţiile pe piaţa de capital, iar cei mai mulţi dintre speculatorii din România au fost prinşi pe picior greşit, aproape 90% dintre aceştia înregistrând pierderi din cauza lipsa educaţiei financiare şi a insuficientei cunoaşteri a domeniului.
 
"Mirajul câştigului facil la bursă este un viciu extrem de tentant şi care vine pe fondul unei predilecţii cauzate şi de nivelul precar de educaţie financiară. Când piaţa este pe creştere atenţia se mută dinspre caracteristicile produsului financiar şi analizei acestora către un singur indicator: preţul. O strategie de investiţii în 2020-2021 a fost să cumperi fiecare mică scădere (buy the dip). Această strategie nu mai funcţionează în 2022. Mulţi şi-au îndreptat atenţia către piaţa de capital, dar au sărit etape importante din educaţia financiară, iar speculatorii amatori pierd într-o proporţie de 60%, 70% şi chiar 90%, pentru că fac greşeala fundamentală de a tranzacţiona fără să aibă un plan bine definit", a precizat Şerban Florea, fondator al Selective Capital, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES.
 
Datele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), citate de comunicat, relevă faptul că România este pe locul 123 din 143 de ţări, la nivel global, şi pe ultimul loc în UE din punct de vedere al gradului de educaţie financiară. Astfel, doar 22% din populaţie are informaţii solide la acest capitol, în timp ce gradul de intermediere financiară ajunge la 26,6%, cel mai mic din Europa, de mai mult de trei ori sub media europeană.
 
"Una dintre dificultăţile alfabetizării financiare în România este legată de absenţa unor cadre pedagogice care să aibă pregătirea necesară. Prima etapă a educaţiei financiare constă în stabilirea unui buget şi în organizarea finanţelor în active şi pasive. O dată ce sunt stăpânite aceste noţiuni şi se realizează o disciplină a cheltuielilor într-un cadru stabil, se poate vorbi despre a doua etapă: economisirea. După ce sunt constituite fondul de urgenţă şi fondul de siguranţă de 6 -12 luni (după preferinţă), abia atunci se poate trece la a treia etapă, cea a investiţiilor. Condiţiile favorabile de pe bursele de valori, excesul de lichiditate din piaţă şi creşterile constante ale preţurilor activelor la nivel global au creat o "exuberanţă iraţională", exuberanţă care i-a determinat pe investitori să nu ia în calcul riscurile în perioada 2020-2021. Inflaţia, dificultăţile apărute în lanţurile de aprovizionare globale şi prăbuşirea preţurilor activelor şi acţiunilor au început însă deja să creeze panică, mai ales în perspectiva unei recesiuni a cărei amploare nu poate fi încă anticipată", a explicat consultantul.
 
Acesta a menţionat că excesul de lichiditate din 2020-2021, generat în pandemie, a produs "explozia" unor instrumente alternative cum ar fi SPAC (cecuri în alb pentru idei "inovatoare"), cryptomonede şi multe alte active cu risc ridicat. "După numai un an valoarea bursieră a acestor active riscante a scăzut cu 80%-90%", a adăugat Florea.
 
"Investitorii interesaţi de tranzacţionarea pe pieţele de capital preferă bursele externe datorită accesului la informaţii şi a costurilor mici de tranzacţionare, în timp ce bursa autohtonă are costuri ridicate pentru investitori. Listarea mai multor companii ar revigora însă interesul investitorilor pentru piaţa de capital românească, în ciuda comisioanelor mari aplicate tranzacţiilor. La sfârşitul anului 2021, numărul investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti era de aproape 82.000, în creştere cu 24% comparativ cu finalul anului 2020, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor. În acest an, numărul investitorilor a crescut abrupt şi s-a apropiat de nivelul de 120.000 la încheierea primului semestru", conform sursei citate.
 
Selective Capital este consultant de investiţii pe piaţa de capital.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5680 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...