
MTIC: Se analizează trecerea obiectivelor de investiţii de interes local în responsabilitatea autorităţilor locale în următoarea perioadă de programare
06 Decembrie 2019
AGERPRESMinistrul de resort, Lucian Bode, s-a întâlnit joi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi, pornind de la necesitatea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor comunitare, cei doi oficiali au analizat priorităţile pe termen scurt ale actualei perioade de programare.
Anumite obiective de investiţii de interes local, precum centurile ocolitoare sau legăturile la autostradă, ar putea fi trecute în următoarea perioadă de programare în responsabilitatea autorităţilor locale, cu finanţare din fondurile nerambursabile, informează un comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).
Potrivit sursei citate, ministrul de resort, Lucian Bode, s-a întâlnit joi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi, pornind de la necesitatea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor comunitare, cei doi oficiali au analizat priorităţile pe termen scurt ale actualei perioade de programare.
Astfel discuţiile au vizat proiectele majore de investiţii, finanţate din fonduri europene, precum: Drumul expres Craiova Piteşti, Centura Nord a municipiului Bucureşti, Autostrada Sibiu Piteşti (lot 2+3), dar şi achiziţia de material rulant nou de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
Potrivit sursei citate, ministrul de resort, Lucian Bode, s-a întâlnit joi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi, pornind de la necesitatea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor comunitare, cei doi oficiali au analizat priorităţile pe termen scurt ale actualei perioade de programare.
Astfel discuţiile au vizat proiectele majore de investiţii, finanţate din fonduri europene, precum: Drumul expres Craiova Piteşti, Centura Nord a municipiului Bucureşti, Autostrada Sibiu Piteşti (lot 2+3), dar şi achiziţia de material rulant nou de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
Un punct important aflat pe agenda întâlnirii a vizat modalităţile de modificare ale Programului Operaţional Infrastructură Mare - POIM pentru a absorbi fondurile neutilizate în sectorul de mediu. În cazul următoarei perioade de programare, discuţiile s-au referit la nivelul alocării disponibile şi la arhitectura instituţională care să permită un nivel de absorbţie a fondurilor europene cât mai ridicat. În acest sens, pornind de la experienţele acumulate în cadrul POS-T 2017-2014 şi POIM 2014-2020, se are în vedere menţinerea sistemului bazat pe marii beneficiari (CNAIR, CFR SA, Metrorex, autorităţi navale etc).
În acest context, pentru a dinamiza activitatea în sectorul rutier şi a concentra resursele de la nivelul CNAIR pe marile proiecte de infrastructură, se analizează ca în următoarea perioadă de programare anumite obiective de investiţii de interes local să fie trecute în responsabilitatea autorităţilor locale (centuri de ocolire, legături la autostradă, etc.), cu finanţare din cadrul fondurilor nerambursabile.
"Întâlnirea de astăzi pe care am avut-o cu domnul ministru Marcel Boloş a fost una în care am punctat împreună priorităţile pe care le avem atât pentru perioada imediat următoare cât şi pe termen lung. Experienţa domnului ministru în domeniul infrastructurii de transport precum şi analizele pe care le-am făcut de la preluarea mandatului vor determina îmbunătăţirea vizibilă a procesului de absorbţie a fondurilor comunitare. Rezultatele au început deja să se vadă. Ne-am propus împreună ca următoarea perioadă de programare să însemne, în cazul CNAIR, o concentrare pe marile proiecte de infrastructură şi o implicare substanţială a administraţiei locale în realizarea obiectelor de interes local. Aceste măsuri vor eficientiza modul de implementare a Master Planului General de Transport. Vrem să eliminăm toate blocajele de care ne lovim în această perioadă şi în cazul în care este necesar vom promova de urgenţă şi modificările legislative aferente. Mai ales în cazul legislaţiei achiziţiilor publice unde este mare nevoie de crearea completurilor specializate, această legislaţie urmând să fie elaborată cu ajutorul colegilor de la Ministerul Justiţiei", a declarat ministrul Lucian Bode.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18041 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...