ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de e-Commerce din România a depăşit 3,5 miliarde de euro, în 2018 (Raport GPeC)

28 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Valoarea totală de peste 3,5 miliarde de euro reprezintă strict segmentul e-tail, adică produsele fizice (tangibile) care au fost cumpărate prin internet.

 
 
Românii au făcut cumpărături online în valoare de peste 3,5 miliarde de euro, în 2018, cu 30% mai mult decât în 2017, când suma cheltuită a fost de 2,8 miliarde de euro, reiese din Raportul Pieţei de e-Commerce GPeC 2018, întocmit de principalii jucători din piaţa de comerţ electronic din România.

Conform statisticilor şi estimărilor GPeC, creşterea de aproape 30% este una dintre cele mai mari din Europa, pentru al doilea an consecutiv, iar calculat ca medie, românii au cheltuit pentru cumpărături online aproape 10 milioane de euro în fiecare zi din 2018, în creştere comparativ cu cele 7,67 milioane de euro, medie zilnică înregistrată cu un an în urmă.

Valoarea totală de peste 3,5 miliarde de euro reprezintă strict segmentul e-tail, adică produsele fizice (tangibile) care au fost cumpărate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacanţele şi călătoriile, rezervările hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, conţinutul de download etc.


Datele centralizate de 2Performant, citate în raportul GPec, arată, totodată, că, pe parcursul anului trecut, un român a cheltuit, în medie, 243 de lei la o achiziţie online făcută de pe computer, respectiv 210 lei pentru o achiziţie realizată de pe telefonul mobil. De altfel, aproximativ 80% din traficul înregistrat de principalele magazine online a fost generat, anul trecut, de dispozitivele mobile, în creştere cu 10% faţă de 2017, şi cu 30% în comparaţie cu anul 2016.

"Totuşi, rata de conversie de pe dispozitivele mobile este încă la jumătate din rata de conversie înregistrată pe Desktop în cazul majorităţii magazinelor online, ceea ce înseamnă că românii preferă să folosească telefonul mobil pentru a căuta informaţii despre produse, dar aleg să finalizeze tranzacţia de la computer, unde au monitoare mai mari decât ecranul telefonului mobil. Există însă şi excepţii, în cazul magazinelor online consacrate şi a magazinelor online care au aplicaţie mobilă dedicată, caz în care rata de conversie depăşeşte deja Desktop-ul", se menţionează în concluziile raportului.

Aceeaşi statistică a 2Performant arată că românii cumpără anumite tipuri de produse cu preponderenţă de pe telefonul mobil. Astfel, 78,5% dintre tranzacţiile magazinelor care comercializează articole pentru copii sunt realizate de pe telefonul mobil şi doar 21,5% de pe Desktop. În plus, produsele din categoria Fashion sunt cumpărate de pe telefonul mobil în proporţie de 66%, precum şi cosmeticele sau produsele din categoria Beauty (63,2%).

În cazul electronicelor, electrocasnicelor şi produselor IT, românii încă preferă Desktop-ul (57,3%) în detrimentul mobilului (42,7%), deşi procentele sunt relativ apropiate, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul produselor destinate adulţilor (56% Desktop vs. 44% Mobil), notează realizatorii cercetării.

În ceea ce priveşte frecvenţa vizitelor la magazin din partea cumpărătorilor, datele GPeC şi iSense Solutions arată că aceştia optează, în medie, pentru nouă magazine pe an, cu o frecvenţă de 3-4 ori pe săptămână, în timp ce non-cumpărătorii vizitează cinci magazine online în decursul a 12 luni, cu o frecvenţă mai mică (o dată pe săptămână).

Principalele motive invocate de către cei care nu au cumpărat online sunt, în ordine: neîncrederea că produsele prezentate pe website-urile magazinelor online corespund întocmai realităţii (65% în 2018, comparativ cu 68% în 2017), imposibilitatea de a vedea, testa şi proba produsele (58% vs 53%), neîncrederea în magazinele online sau teama de a nu fi fraudat (46% vs 51%) şi plata taxelor de transport în plus faţă de preţul produsului (33% vs 30%).

Principalele categorii de produse vândute online, în 2018, au fost cele din categoriile: Electro-IT&C, Fashion & Beauty, Travel, Produsele pentru casă şi decoraţiuni, Cărţile, Cadourile şi florile, biletele la spectacole şi concerte, Auto & Moto (inclusiv poliţele RCA) şi produsele destinate copiilor.

În medie, un cumpărător online a făcut nouă achiziţii pe parcursul anului trecut, în creştere faţă de 2017, când media era de 8,7 achiziţii.

Din punct de vedere al numărului de magazine online, acesta s-a dublat de la peste 7.000 în 2017, la mai mult de 15.000 de comercianţi, în 2018. De asemenea, cele mai recente cercetări relevă faptul că, la ora actuală, există circa 35.000 de website-uri pe domenii ".ro" care au funcţie de "Adaugă în coş'.

Raportul GPec face referire şi la metoda de plată preferată a românilor atunci când cumpără un anumit produs. Astfel, plata ramburs iese în evidenţă cu o proporţie covârşitoare de aproximativ 83% din total, în scădere uşoară faţă de anul 2017, când procentul era de 85%.

Estimările GPeC şi ARMO (Asociaţia Română a Magazinelor Online) vorbesc despre faptul că piaţa românească de e-commerce va atinge şi, probabil, va depăşi pragul de 5 miliarde de euro, în 2020.

Sursele cifrelor şi estimărilor de piaţă publicate în raportul GPec sunt: ARMO, 2Performant, ANCOM, eMAG, GPeC, Institutul Naţional de Statistică, iSense Solutions, Kantar Millward Brown, NETOPIA Payments şi Omniconvert.

GPeC, cel mai important eveniment de e-commerce din România, centralizează datele şi publică în fiecare an raportul oficial al pieţei româneşti de comerţ electronic şi reprezintă cea mai mare comunitate a magazinelor online din ţară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 644 / 10113
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
Avocații fraților Micula bat Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE. Hotărârea arbitrală ce obligă statul să le plătească investitorilor suedezi reparații de 250 mil. usd poate fi executată
Cum se construiește o carieră de succes peste hotare. Exemplul Monicăi Mitrea, fondator Mitrea & Associés (Lausanne), avocatul care și-a propus să intensifice colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...