ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Prima şedinţă de tranzacţionare pentru indicele Dax 40 extins şi întinerit

20 Septembrie 2021   |   Agerpres

La debutul tranzacţiilor, la ora locală 9:00 (7:00 GMT), noii intraţi, printre care se numără gigantul aerospaţial Airbus şi firma de shipping online Zalando, vor transforma DAX 30 în DAX 40, aceasta fiind cea mai importantă reformă a indicelui bursier lansat în 1988.

 
 
Bursa de la Frankfurt demarează luni tranzacţiile într-o nouă formulă, indicele său principal, Dax, a cărui compoziţie a fost majorată de la 30 la 40 de companii, vrând să ofere o imagine întinerită prin adăugarea unor noi vedete ale economiei germane, informează AFP.
 
La debutul tranzacţiilor, la ora locală 9:00 (7:00 GMT), noii intraţi, printre care se numără gigantul aerospaţial Airbus şi firma de shipping online Zalando, vor transforma DAX 30 în DAX 40, aceasta fiind cea mai importantă reformă a indicelui bursier lansat în 1988.
 
Extinderea indicelui Dax la 40 de valori, aşa cum s-a întâmplat cu indicele CAC 40 al bursei de la Paris şi cu indicele FTSE Mib al bursei de la Milano, îi oferă mai multă diversitate şi se aliniază standardelor internaţionale.
 
Printre cele 10 noi companii care se alătură indicelui Dax se numără site-ul de vânzări online Zalando şi firma de livrare de mâncare Hellofresh. Sectorul sănătăţii, aflat în plină creştere, se consolidează prin adăugarea companiei de tehnologie medicală Siemens Healthineers, a producătorului de echipamente de laborator Sartorius şi a companiei de biotehnologie Qiagen. Grupul Symrise, producător de parfumuri şi arome, culege şi el fructele strategiei sale de inovaţie şi expansiune internaţională.
 
Însă "vechea economie" nu şi-a spus încă ultimul cuvânt: gigantul aerospaţial Airbus se alătură indicelui Dax la fel ca liderul mondial în distribuţia de produse chimice Brenntag şi holdingul Porsche SE. Alt nume cunoscut: producătorul de echipamente sportive Puma se alătură fratelui şi concurentului Adidas în prima ligă bursieră germană.
 
Indicele Dax a beneficiat de un lifting dar nu o revoluţie şi rămâne dominat de industria tradiţională, în special nume mari din industria auto (Volkswagen, BMW, Daimler) sau chimie (BASF, Bayer, Henkel), membri istorici ai indicelui bursei de la Frankfurt.
 
În pofida reformei, "indicelui Dax îi lipsesc în special tinerele companii provenite din sectorul tehnologic", subliniază analiştii de la CMC Markets. Spre exemplu, la bursa de la Wall-Street marii giganţi ai tehnologiei, precum Facebook, Amazon şi Netflix, formează vârful de lance al cotaţiilor bursiere. "Apple valorează în prezent mai mult la bursă decât întregul indice Dax 40" subliniază CMC Markets , care vede în acest lucru un simbol al "întârzierii" bursei celei de a patra puteri economice a lumii.
 
Cele zece noi companii care se alătură indicelui Dax vor avea o pondere limitată, estimată la aproximativ 15% din noul Dax. Gigantul Airbus ar urma să reprezinte el singur aproximativ 5%. Însă cele zece noi acţiuni vor profita de un efect favorabil care ar urma să antreneze creşterea lor.
 
Un aspect complementar al reformei Dax sunt noile reguli de guvernanţă care au intrat în vigoare după scandalul Wirecard şi falimentul răsunător al acestei companii de plăţi online în luna iunie 2020. De acum înainte, candidaţii la includerea în indicele Dax trebuie să prezinte doi ani de profit operaţional pozitiv (Ebitda) şi un nivel minim de lichiditate.
 
Însă analiştii avertizează că există riscul ca bursa de la Frankfurt să scape printre degete starurile viitoare. De exemplu, firma germană Biontech, care împreună cu Pfizer a dezvoltat unul din primele vaccinuri împotriva Covid-19, a ales, la fel ca şi mulţi alţi unicorni europeni, să îşi facă debutul la bursa americană Nasdaq, în luna octombrie 2019. La acea dată firma Biontech nu înregistrase încă profit. Însă graţie succesului vaccinului său, cotaţia acţiunilor Biontech s-a multiplicat de şase ori într-un an şi firma germană a devenit profitabilă în 2021 şi în prezent este una din cele mai promiţătoare companii din sectorul biotech. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10233 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...