ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC România: Organizaţiile şi populaţia devin mai vulnerabile la riscurile cibernetice, pe fondul epidemiei COVID-19

20 Martie 2020   |   AGERPRES

Potrivit companiei de consultanţă, printre cele mai comune metode folosite de infractori sunt frauda telefonică şi e-mail-urile de tip phishing. Specialiştii recomandă angajaţilor să nu amestece, pe cât posibil, activităţile de muncă cu cele de divertisment şi timp liber pe acelaşi dispozitiv şi să fie deosebit de atenţi la orice e-mail care face referire la coronavirus.

 
 
Cererea ridicată de echipamente medicale, precum măştile chirurgicale, a dus la apariţia multor magazine online false, website-uri şi conturi de social media care pretind că vând aceste produse online, atenţionează specialişti PwC România, într-o analiză publicată vineri.

"În faţa unei crize neaşteptate, cum este cea generată de pandemia COVID-19 care domină atenţia, organizaţiile şi populaţia devin mai vulnerabile la alte riscuri, precum schemele de fraudă din ce în ce mai elaborate ale hackerilor/criminalilor informatici care profită de îngrijorarea instaurată la nivel global. Deoarece s-a observat deja o creştere a atacurilor de tip phishing, este important să intensificăm gradul de conştientizare a securităţii digitale în această perioadă. De exemplu, menţionăm cererea ridicată de echipamente medicale, precum măştile chirurgicale, care au dus la apariţia multor magazine online false, website-uri şi conturi de social media care pretind că vând aceste produse online. Inclusiv Interpol, CERT-RO şi Agenţia pentru Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (ENISA) au atenţionat public că s-au înmulţit cazurile în care se profită de situaţia generată de pandemia COVID-19, având loc diverse înşelătorii financiare, îndeosebi criminalitate cibernetică. Iar sumele pot depăşi în unele cazuri 100.000 de dolari", explică sursa citată.


Potrivit companiei de consultanţă, printre cele mai comune metode folosite de infractori sunt frauda telefonică şi e-mail-urile de tip phishing.

Astfel, în cazul fraudei telefonice, hackerul poate pretinde că sună din partea unui spital sau al unei clinici unde un apropiat a fost internat şi necesită plata unor tratamente urgente.

De asemenea, e-mail-urile de tip phishing pot părea că vin din partea autorităţilor, cu scopul de a obţine date de identificare, date financiare sau conţin un ataşament virusat.

O altă modalitate implică hărţile care indică gradul de răspândire a virusului COVID-19 şi care, de fapt, ascund site-uri unde oamenii sunt încurajaţi să instaleze diverse aplicaţii pentru a avea acces la informaţii. În acest mod este facilitat furtul de date de autentificare ale utilizatorilor.

Specialiştii recomandă angajaţilor să nu amestece, pe cât posibil, activităţile de muncă cu cele de divertisment şi timp liber pe acelaşi dispozitiv şi să fie deosebit de atenţi la orice e-mail care face referire la coronavirus.

În acest context, pentru a preveni fraude de acest fel, instituţiile abilitate a realizat o serie de recomandări care trebuie avute în vedere, printre care: verificaţi istoricul companiilor care pretind că oferă servicii şi echipamente medicale pentru a confirma legitimitatea acestora, evaluaţi cu atenţie e-mail-urile prin care vi se oferă echipament medical sau vi se cer informaţii personale în vederea consulturilor medicale, deoarece, în mod normal, autorităţile nu contactează publicul prin astfel de mijloace, verificaţi veridicitatea site-urilor care par a fi oficiale (ex: abc.com vs abc.org).

PwC România mai face referire la recomandarea de a nu accesa link-uri incerte şi de a nu deschide ataşamente care nu sunt aşteptate. În plus, se recomandă verificarea a cel puţin încă o sursă în situaţia în care sunt primite e-mail-uri care pun presiune asupra utilizatorului sau care invocă o serie de consecinţe neplăcute dacă nu se efectuează activitatea solicitată în e-mail.

În ceea ce priveşte angajatorul, al cărui angajaţi lucrează de acasă, este vital să abordeze măsuri, precum: stabilirea de proceduri clare cu privire la munca de acasă, instruirea angajaţilor să fie vigilenţi la posibile atacuri sociale şi cibernetice, oferirea de soluţii de acces eficiente şi securizate la sistemele interne, verificări dacă software-ul folosit este actualizat şi că schimbările în infrastructura IT aferente lucrului de acasă nu cresc riscul unui atac cibernetic, folosirea semnăturilor electronice în favoarea celor fizice pentru documentele oficiale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17650 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...