
Raport: Piaţa e-commerce din România a depăşit 4,3 mld. € în 2019. Românii au cumpărat de 12 mil. € pe zi
04 Februarie 2020
AGERPRESCu toate acestea, analiza de specialitate aduce în prim plan datele Eurostat, conform cărora doar 23% din populaţia României a făcut cumpărături online în 2019, ceea ce situează ţara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, devansând doar Bulgaria - cu 22%.
![]() |
Sectorul e-commerce din România a depăşit valoarea de 4,3 miliarde de euro, la finele anului 2019, în creştere cu circa 22% faţă de datele din 2018, media zilnică a cumpărăturilor online pe care le-au făcut românii fiind de aproximativ 12 milioane de euro, arată estimările Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO), citate în Raportul GPeC, publicat marţi.
"Sectorul de e-commerce a depăşit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22% mai mult decât în 2018 când valoarea comerţului online a fost estimată la aproximativ 3,6 miliarde de euro. Ritmul de creştere 2019 vs. 2018 a fost mai redus comparativ cu 2018 vs. 2017, când rata de creştere de la un an la altul a fost de aproximativ 30%. Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzacţiile generate din România atât către comercianţii autohtoni, precum şi către magazinele online din afara graniţelor ţării", notează sursa citată.
"Sectorul de e-commerce a depăşit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22% mai mult decât în 2018 când valoarea comerţului online a fost estimată la aproximativ 3,6 miliarde de euro. Ritmul de creştere 2019 vs. 2018 a fost mai redus comparativ cu 2018 vs. 2017, când rata de creştere de la un an la altul a fost de aproximativ 30%. Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzacţiile generate din România atât către comercianţii autohtoni, precum şi către magazinele online din afara graniţelor ţării", notează sursa citată.
Şeful şi fondatorul GPeC, Andrei Radu, precizează, totodată, că românii au cheltuit, în medie, pentru cumpărături online aproximativ 12 milioane de euro în fiecare zi a anului trecut, în creştere de la 9,86 milioane de euro - media zilnică înregistrată în 2018.
Cu toate acestea, analiza de specialitate aduce în prim plan datele Eurostat, conform cărora doar 23% din populaţia României a făcut cumpărături online în 2019, ceea ce situează ţara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, devansând doar Bulgaria - cu 22%.
Potrivit documentului, suma de 4,3 miliarde de euro, la cât este estimată piaţa comerţului online din România, reprezintă strict segmentul e-tail, adică produsele fizice (tangibile) care au fost cumpărate prin internet. Nu sunt incluse: serviciile, biletele de avion, vacanţele şi călătoriile, rezervările hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, plata facturilor la utilităţi, conţinutul descărcat de pe Internet etc.
În ceea ce priveşte valoarea coşului mediu pentru cumpărăturile online, aceasta a fost, în 2019, de 273 lei în cazul achiziţiilor de pe desktop, respectiv de 208 lei pe mobil. Valorile medii nu conţin TVA.
Informaţiile 2Performant, centralizate în Raportul GPeC, relevă că la categoria Electro-IT&C a fost înregistrată cea mai mare creştere a coşului mediu, de la 738,27 lei în 2018, la 875 lei, în 2019. Majorări ale sumelor medii cheltuite în online au mai fost consemnate la categoriile: Fashion (185,58 lei), Articole pentru copii (256,28 lei), Pet Shop (186,91 lei), respectiv Cărţi, Muzică şi Film (118,58 lei).
Pe de altă parte, categoriile unde s-au înregistrat scăderi ale valorii medii a tranzacţiei au fost: Home & Garden (de la 528,07 lei, în 2018, la 525,67 lei, în 2019), Beauty (174,73 lei vs 172,29 lei), Auto & Moto (348,3 lei vs 342,55 lei) şi Adult (155,7 lei vs 136,66 lei).
Raportul de specialitate arată, totodată, că aproape 72% din traficul magazinelor online a fost generat, anul trecut, de telefoanele mobile, iar 63,6% din cumpărăturile de pe Internet se fac de pe aceste dispozitive.
Un studiu GPeC şi iSense Solutions scoate în evidenţă faptul că 87% dintre cumpărătorii online compară preţurile pe cinci website-uri diferite înainte de a face achiziţia, iar mai mult de jumătate (56%) dintre utilizatorii de internet din mediul urban au făcut cumpărături online cel puţin lunar.
La nivel naţional, din datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) reiese că, la jumătatea anului 2019, existau 19,6 milioane de conexiuni internet mobil şi 5,1 milioane conexiuni internet fix.
În prezent, la finalul lunii decembrie 2019, în platforma eMag Marketplace erau înregistraţi 20.119 de comercianţi online activi, în creştere semnificativă de la 14.749 în decembrie 2018, potrivit datelor furnizate de către retailerul online pentru GPeC.
În acelaşi timp, raportul GPeC, care citează ARMO, menţionează că, în campania de Black Friday din noiembrie 2019, românii au făcut cumpărături online în valoare de 253 milioane euro, deşi au fost vehiculate în spaţiul public şi cifre care au depăşit pragul de 300 de milioane euro.
GPeC este, de 15 ani, reprezentantul e-commerce-ului din România, adunând în jurul său cea mai mare comunitate de magazine online şi organizând principalele evenimente de comerţ online. Printre altele, GPeC centralizează datele şi publică în fiecare an raportul comerţ electronic românesc.
Sursa cifrelor şi a estimărilor de piaţă publicate în raportul GPeC sunt: 2Performant, ARMO, ANCOM, eMag Marketplace, Eurostat, GPeC, iSense Solutions, PayU şi Upswing.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17897 / 19539 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...