ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a reprezentat 9% din piața totală de 4 mln mp spații de birouri închiriate prin intermediul agențiilor imobiliare din CEE

13 Februarie 2020   |   BizLawyer

CBRE a depășește o bornă istorică în CEE prin închirierea a peste 1 milion de mp de birouri în regiune

 
 
Deși 2019 a fost caracterizat de o ușoară scădere a cererii totale de spații de birouri, CBRE a obținut rezultate istorice pentru piața de profil prin închirierea în premieră a unui total de 1 milion de metri pătrați de spații de birouri pe parcursul anului trecut, în regiunea CEE.

Pentru piața din România, 2019 a fost un an prolific, stocul modern de spații de birouri depășind 3 mln mp și, modificând compoziția claselor de clădiri de birouri: clasa A devine în premieră preponderentă, cu 53% din total. Ca piață principală a țării, Bucureștiul a înregistrat o cerere puternică, aproximativ 386.000 mp fiind închiriați în 2019 - o creștere impresionantă cu 19% față de 2018.

Cele mai mari cote de piață până în prezent din toate țările ECE


CBRE a reușit să închirieze și mai multe spații de birouri în 2019 față de performanța anului precedent, în ciuda imaginii de ansamblu relativ contrastantă a piețelor de leasing de birouri ale CEE. În timp ce take-up net (volumul de închiriere net) la Viena a revenit la 15% și la aproape 30% la Bratislava, Bucureștiul și Moscova au înregistrat o creștere remarcabilă a acestui indicator în comparație cu anul 2018 (27% și respectiv 23%). Reînnoirile contractelor de leasing au fost în creștere în toată regiunea.

În 2019, agenții imobiliari au procesat tranzacții de închiriere totalizând peste 4 milioane de metri pătrați în regiunea ECE (inclusiv Austria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, România și orașul Moscova). În calitate de lider de piață al regiunii, CBRE a tranzacționat un sfert din toate contractele de leasing realizate, echipele CBRE semnând contracte în orașele importante ale regiunii pentru suprafețe precum: 230.000 mp la Varșovia, 130.000 mp la Budapesta și 118.000 mp la Praga - pentru a numi doar trei dintre cele mai mari piețe privind volumul absolut.

„Piețele de birouri din Europa Centrală și de Est au avut, în mare parte, o performanță excepțională, în ciuda turbulențelor externe globale. În ansamblu, anul 2019 a fost un an record pentru echipele noastre de birouri, cu peste 1.000.000 mp tranzacționați. Perspectivele noastre pentru anul 2020 sunt pozitive, va fi un încă un an plin pentru regiune, cu o tendință din ce în ce mai mare de pre-închirieriere a proiectelor imobiliare viitoare de către clienții noștri ocupanți.” a comentat Kate McMurtrie, Director Executiv, A&T Occupier  (Offices), Europa Centrală și de Est.

Cererea de birouri se menține ridicată în București, cu focus pe clădirile de birouri din clasa A

Creșterea economică dinamică și-a demonstrat efectul pe piața imobiliară din România din 2019. Volumul total de închiriere s-a apropiat de 390.000 mp - în timp ce CBRE a închiriat peste 20% din spațiile de birouri procesate anul trecut. Suprafața contractată medie în contractele de închiriere a fost de 4.500 mp, în timp ce suprafața medie în contractele de reînnoire și renegociere a reprezentat 2.500 mp.

„Cererea de spații de birouri este mare, iar piața este pregătită să absoarbă livrarile din 2020: 12 clădiri noi se preconizează a fi adăugate stocului modern, suprafață închiriabilă brută a acestora fiind de aproximativ 214.000 mp. Rata de neocupare din București este de 9,8%, mai mare cu 2,4 puncte de bază față de 2018, dar merită menționat că 70% din totalul spațiilor neocupate se regăsesc în clădiri de birouri de clasa B. De asemenea, datorită ratei crescute de pre-închiriere, doar 60% din spațiile de birouri mai sunt disponibile în cadrul proprietăților aflate în construcție. Revenind la clasele clădirilor de birouri, un studiu realizat de CBRE anul trecut a dezvăluit că 70% dintre ocupanți intenționează să-și crească nivelul de investiții în tehnologie imobiliară în anii următori, într-un mod concentrat mai mult pe confortul angajaților, în timp ce proprietarii de birouri au început să își îndrepte atenția asupra eficienței energetice și sustenabilității. Suntem martori și artizani, în același timp, ai transformării pieței de birouri românești, iar acest lucru susține poziționarea noastră unică, de arhitecți de experiențe.” a declarat Tudor Ionescu, Head of A&T Services, Offices în cadrul CBRE România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15918 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...