ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sălciile energetice ar putea anunţa un viitor mai verde pentru minele de cărbune din Balcani

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

Capabile să crească chiar şi doi centimetri în fiecare zi, sălciile ajung rapid la înălţimea necesară pentru a fi recoltate şi pot fi arse alături de cărbune în termocentrale.

 
 
Sălciile cu un ritm rapid de creştere ar putea deveni o imagine obişnuită în peisajul din Balcani dacă un proiect demarat la o serie de mine de cărbune dezafectate din Bosnia Herţegovina şi Serbia, destinat să ajute aceste ţări să facă tranziţie la o energie mai curată, va da roade, transmite Reuters.
 
Capabile să crească chiar şi doi centimetri în fiecare zi, sălciile ajung rapid la înălţimea necesară pentru a fi recoltate şi pot fi arse alături de cărbune în termocentrale.
 
"Am plantat 14.000 de sălcii pe un hectar de teren", spune Izet Cickusic, un membru al echipei de la compania bosniacă de utilităţi Elektroprivreda (EPBiH) care lucrează la mina de cărbune Kreka, din apropiere de oraşul Tuzla, în nordul Bosniei Herţegovina. "Am identificat o suprafaţă totală de 450 de hectare care ar putea fi utilizate pentru cultivarea de salcie energetică", a adăugat Izet Cickusic.
 
Kreka, unde primele sălcii energetice au fost plantate în luna mai, este cea mai mare mină de cărbune din portofoliul Elektroprivreda (EPBiH) însă doar trei din cele 12 galerii iniţiale mai sunt deschise în prezent. Sălciile au fost plantate manual de aproximativ 50 de mineri care altfel ar fi fost disponibilizaţi. Prima recoltă ar urma să aibă loc peste trei ani, iar ulterior odată la doi ani pe parcursul a 25 de ani.
 
Bonnie Norman, preşedintele firmei americane E3 International, partenerul EPBiH în acest proiect, spune că aceşti arbori sunt denumiţi "sălcii energetice" pentru că puterea lor calorică este mai mare decât cea a lignitului, care în mod normal este ars în termocentralele din Bosnia Herţegovina şi Serbia. "În furnalele existente poate fi utilizat împreună cu cărbunele în proporţie de până la 20%. Reduce componentele smogului", spune Bonnie Norman.
 
EPBiH a identificat zone adecvate pentru testarea cultivării sălciilor energetice la două dintre cele şapte mine ale companiei de utilităţi.
 
În ţara vecină Serbia, firma E3 International a plantat sălcii energetice în patru locuri, inclusiv o groapă de gunoi şi o mină de cărbune. La fel ca şi Bosnia Herţegovina, Serbia nu intenţionează să renunţa la cărbune până în 2050 şi în prezent produce aproximativ două treimi din energia sa electrică la o serie de termocentrale pe cărbune învechite.
 
Un studiu realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a identificat 1,6 milioane de hectare de terenuri degradate sau abandonate care ar putea fi utilizate pentru plantarea de sălcii energetice.
 
"Dacă am putea utiliza o suprafaţă totală de 75.000 de hectare pentru cultivarea de sălcii, asta ar înlocui 10% din energia produsă pe bază de cărbune în Serbia", spune Bonnie Norman. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9867 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...