ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Deloitte: Încrederea fondurilor de capital privat, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, pe fondul incertitudinii economice

30 Ianuarie 2020   |   BizLawyer

Previziunile economice prudente și prețurile mari stimulează apetitul pentru vânzare, un sfert dintre respondenți (25%) declarând că se vor concentra pe acest aspect în următoarea perioadă.

 
 
Activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală ar putea încetini, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, în condițiile în care aproximativ jumătate din participanții la sondaj (46%) declară că se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească în lunile următoare. În ciuda acestor previziuni îngrijorătoare, economiile celor mai multe țări din Europa Centrală cresc de două-trei ori mai repede decât cele ale statelor din Europa de Vest, Polonia estimând un avans de 3,5%, iar România, de 3,1% în 2020, față de 1%, în zona euro.

Încrederea profesioniștilor din cadrul firmelor de private equity (PE) din Europa Centrală a scăzut treptat în ultimii doi ani și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani. Activitatea acestora, deja în scădere în 2019, ar putea continua să se reducă, conform estimărilor a mai mult de un sfert din respondenți (27%).

Ponderea profesioniștilor în tranzacții care se așteaptă să-și concentreze eforturile pe investiții noi în următoarele luni este în scădere în ultimii patru ani, de la 73% în 2016, la 52% în cea mai recentă ediție a studiului. În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, majoritatea participanților la studiu (69%) estimează că acestea vor rămâne la același nivel.

Previziunile economice prudente și prețurile mari stimulează apetitul pentru vânzare, un sfert dintre respondenți (25%) declarând că se vor concentra pe acest aspect în următoarea perioadă. „În acest moment, România pare să fie o piață a vânzătorilor, însă așteptările lor privind prețurile s-ar putea ajusta ușor, în condițiile în care acestea e posibil să scadă în 2020, după cum spun 48% dintre respondenți. Totuși, observăm în continuare un apetit mare al fondurilor de private equity pentru tranzacții în România, cei mai mulți dintre jucătorii locali fiind implicați activ în astfel de proiecte, mai ales în calitate de cumpărători”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.

Liderii de piață sunt considerați în continuare cei mai atractivi pentru cumpărători, ținând cont de faptul că 62% dintre respondenți se așteaptă ca aceste businessuri să fie cele mai competitive. Merită notat și că o zecime dintre participanții la studiu cred că start-up-urile vor fi cele mai căutate de cumpărători, acestea reprezentând un segment de piață care a apărut pe radarele investitorilor în anul 2015.

„Cele mai multe tranzacții din România în care au fost implicate firme de PE în 2019 au fost achiziții și este îmbucurător să observăm că, pe lângă jucătorii care sunt activi în România de ceva timp (investiția Mezzanine Management în PetStar, preluarea de către Abris Capital a Global Technical Group și a Dentotal Protect, achiziția de către Innova a Optiplaza și a Optical Network, preluarea de către Mid Europa Partners a unor clinici și integrarea lor în rețeaua Regina Maria), am asistat și la primele achiziții locale ale unor fonduri noi: investiția Highlander Partners în Ares, a celor de la Greenbridge Partners în Rus Savitar, a celor de la CEE PE în Flash Lighting Services, Brise Group și Farmavet-Pasteur. Apropo de premiere, merită menționată și prima achiziție efectuată de o firmă locală de private equity, și anume investiția Morphosis Capital în DocProcess. Ținând cont de investiția Blackstone Group de 175 de milioane de euro în Superbet, sunt încrezător că în România vor putea activa firme mai mari de PE în viitorul apropiat”, a adăugat Radu Dumitrescu.

„În România, activitatea fondurilor de private equity a continuat să crească pe partea de cumpărare, cu un total de 22 de tranzacții în 2019, față de 11 în 2018, a căror valoare estimată a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Ne așteptăm ca acești investitori să rămână activi în 2020, însă e posibil ca valoarea totală a tranzacțiilor să fie mai mică, dat fiind că în 2019 a existat o situație atipică, și anume au fost încheiate două tranzacții mari”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15139 / 16757
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...