ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Deloitte: Multinaționalele din toată lumea sunt supuse unor controale fiscale mai riguroase

25 Iunie 2019   |   BizLawyer

De-a lungul anului 2018, țările au continuat să implementeze recomandările BEPS în legislațiile locale, subliniază studiul.

Dan Badin - Partner in Charge Tax & Legal, Deloitte Romania

 
 
Peste jumătate din companiile multinaționale din toată lumea sunt de părere că autoritățile fiscale din țările lor devin mai riguroase în privința controalelor fiscale, ca urmare a măsurilor din Planul Împotriva Erodării Bazei Impozabile și a Relocării Artificiale a Profiturilor (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS) inițiat de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (ODCE), conform unui studiu Deloitte.

De asemenea, două treimi din respondenți spun că autoritățile fiscale colectează tot mai multe informații și folosesc instrumente precum data analytics, în contextul avansului tehnologic din toată lumea. În acest sens, Marea Britanie conduce în rândul țărilor europene (85%), urmată de Franța (71%). Din 2014, Deloitte efectuează anual studiul ODCE Base Erosion and Profit Shifting în rândul managementului departamentelor financiare, pentru a analiza efectele implementării planului BEPS. Această a șasea ediție a studiului a fost efectuată în 35 de țări.


„Deși România nu este membru ODCE, ne-am luat angajamentul față de inițiativa BEPS și am semnat un acord privind instrumentul multilateral, care abordează o parte din subiectele tratate în acțiunile BEPS. Această inițiativă are deja efecte asupra companiilor multinaționale care activează în țara noastră. Ne așteptăm ca legislația fiscală locală să fie ajustată ca urmare a inițiativei BEPS și, prin urmare, să se adapteze și autoritățile fiscale locale. Cum toate acestea vor avea loc în România cu oarecare decalaj, deoarece instrumentul multilateral încă nu a fost ratificat, companiile multinaționale pot profita de acest răgaz pentru a se pregăti”, a declarat Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România.

De-a lungul anului 2018, țările au continuat să implementeze recomandările BEPS în legislațiile locale, subliniază studiul. Implicarea top managementului în strategiile fiscale ale organizațiilor rămâne semnificativă. Însă, deși 76% dintre membrii echipei de conducere sunt activ implicați în coordonarea și dezvoltarea guvernanței corporative fiscale, numai 23% dintre aceștia au pregătit sau au în plan să pregătească resurse suplimentare pentru departamentele lor fiscale.

Peste o treime dintre respondenți spun că organizațiile lor au implementat deja schimbări generate de BEPS în modelul operațional sau intenționează să o facă în 2019. „Efectul potențial al inițiativei BEPS nu trebuie subestimat, deoarece generează riscuri de reputație, financiare și chiar operaționale pentru subsidiarele din România ale companiilor multinaționale”, a comentat Dan Bădin.

Studiul din 2019 pune în discuție pentru prima dată tema impozitării economiei digitale, în legătură cu care numai 43% din respondenți spun că se așteaptă la un consens global. Peste o treime din respondenți sunt de părere că organizațiile lor vor fi afectate dacă va fi introdus un impozit pe veniturile din servicii digitale în țara în care acestea au sediul. „Și România a analizat ideea unui impozit pe veniturile din servicii digitale. Aceasta nu a fost abandonată, legiuitorul probabil așteaptă ca Uniunea Europeană să preia inițiativa în această chestiune”, a mai spus Dan Bădin.

Respondenții subliniază și lipsa unei coordonări transnaționale, iar 61% dintre ei se așteaptă la schimbări unilaterale în țara lor, fără aliniere cu alte țări, și numai 21% se așteaptă la o interpretare unitară a modificărilor asupra ghidului privind prețurile de transfer.

De asemenea, 71% din respondenți sunt de părere că povara conformării fiscale va crește semnificativ pentru corporații ca urmare a numărului mai mare de sedii permanente străine generate de implementarea recomandărilor BEPS. „Cel mai probabil, acest aspect va fi valabil și în cazul României, de aceea le recomandăm companiilor multinaționale care activează în țara noastră să își reevalueze modelul de business ținând cont de inițiativa BEPS”, a adăugat Dan Bădin.

Studiul a mai subliniat că mai mulți factori externi influențează politicile fiscale ale companiilor multinaționale, 74% dintre respondenți fiind tot mai conștienți de atenția publică pe care o primește subiectul impozitării corporațiilor. În acest context, 64% dintre companii au implementat politici și proceduri suplimentare, ca reacție la interesul public tot mai mare asupra acestui subiect.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16073 / 16792
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...