ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Euler Hermes: Criza Covid-19 în Europa va pune în pericol 13.000 de corporații

30 Martie 2020   |   BizLawyer

Cercetarea anterioara a Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor în dificultate cu patru ani înainte de intervenția falimentului: profitabilitatea, capitalizarea și acoperirea dobânzii.

 
 
În contextul crizei COVID-19, analiștii Euler Hermes estimează că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% și -25% an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârșit de martie. Marjele operaționale ar putea fi reduse cu 1,0pp până la 1,5pp.

Luând în considerare șocul suferit de cererea internă și contracția fluxului comercial internațional cauzate de răspândirea Covid-19, Euler Hermes se așteaptă la o contracție a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungește cu  o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni. Astfel, cifrele de afaceri în sectorul de producție ar putea scădea cu până la -15% an/an și cu -25% an/an  în trimestrul al doilea. Pe parcursul anului, analiștii se așteaptă la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producție cu -12% până -18%. Indicatorii avansați pentru luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producție din cauza deficientelor pe lantul de aprovizionare  și cu presiuni descendente asupra prețurilor lor de vânzare cauzate de șocul asupra cererii.   Prețurile mai reduse la petrol pe termen mai lung si politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin.


Potrivit estimării Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situație de risc înaintea epidemiei de coronavirus. Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată. Cercetarea anterioara a Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor în dificultate cu patru ani înainte de intervenția falimentului: profitabilitatea, capitalizarea și acoperirea dobânzii. ”Aplicăm aceste criterii în cazul a peste 200.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda. În Franța, 10% din totalul IMM-urilor și al societăților cu capitalizare medie s-ar afla în zona de risc, în Germania aproape 9%, în Italia 5%, în Spania 6%, în Belgia 8%, iar în Olanda aproximativ 3%”, se arată într-un comunicat al firmei.

Sectoarele cele mai expuse la risc sunt construcțiile, sectorul agroalimentar și serviciile. În Franța și Olanda, sectorul serviciilor numără cele mai multe firme în situație de risc. În Germania, Italia și Belgia, sectorul construcțiilor este cel mai expus la risc (vezi Figura 2). Concentrația în principalele cinci sectoare este cea mai ridicată în Franța (67%) și Olanda (67%), urmate de Belgia (64%), Spania (63%), Germania (57%) și Italia (56%).

Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania, declară că “trendul insolvențelor în România nu se va situa departe de media europeană, analiștii Euler Hermes estimând o creștere de peste 12%. Tot în plan microeconomic sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul și transporturile.”

Per ansamblu, analiștii Euler Hermes se așteaptă ca numărul insolvențelor să crească abrupt cu +16% în Europa de vest în 2020. Intervențiile guvernelor pentru a sprijinii mediul de afaceri (amânări ale taxelor fiscale, împrumuturi și garanții de stat, etc.) ar trebui să ajute la limitarea numărului total al falimentelor. Cu toate acestea, ne așteptăm ca o creștere însemnată a numărului de insolvențe, cu precădere în Italia (+18%), Spania (+17%) și Olanda (+21%). Germania (+7%), Franța (+8%) și Belgia (+8%) ar antrena de asemenea o creștere a insolvențelor mai mare decât nivelul anticipat înaintea pandemiei (Figura 3).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14952 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...