ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY: Trei sferturi dintre investitorii instituționali ar renunța la participațiile deținute la companiile cu rezultate slabe în domeniul mediului

24 Noiembrie 2021   |   BizLawyer

· 90% dintre investitori acordă mai multă atenție performanțelor în domeniul mediului, social și al guvernanței (ESG) ale companiilor când iau decizii de investiții, dar recunosc că nu au luat măsuri concrete, suficient de rapid · Mulți investitori sunt îngrijorați de calitatea și claritatea informațiilor furnizate de companii

 
 
Un număr tot mai mare de investitori instituționali de la nivel global acordă mai multă atenție performanțelor ESG în procesul decizional, iar 74% dintre aceștia declară că sunt mai înclinați să își cedeze participațiile deținute la companiile cu rezultate slabe în domeniul ESG. Cu toate acestea, încă lipsesc acțiunile concrete și este necesară o îmbunătățire a raportărilor din partea companiilor, potrivit raportului EY Global Institutional Investor Survey 2021.

Raportul, care sondează opiniile a 320 de investitori instituționali din 19 țări, arată că 90% dintre investitori acordă mai multă importanță în prezent performanțelor ESG în procesul lor decizional decât înainte de pandemie. Mai mult, 92% spun că deciziile pe care le-au luat în ultimele 12 luni au avut la bază beneficiile potențiale ale unei „redresări verzi”.

De asemenea, există intenții clare în rândul majorității investitorilor de a analiza mai atent riscurile ESG la nivelul portofoliilor lor și al investițiilor vizate în viitor. Peste trei sferturi (77%) dintre respondenți au declarat că, în următorii doi ani, intenționează să analizeze în profunzime riscurile „fizice” – impactul schimbărilor climatice asupra capacității unei organizații de a furniza produse și servicii. Acest procent reprezintă o creștere de la 73% în 2020. În mod similar, 80% (față de 71% în 2020) vor face mai multe eforturi pentru a evalua riscurile de „tranziție”, adică ce impact ar avea asupra pieței trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon.

Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România: “Principiile ESG nu au fost niciodată mai importante atât pentru investitorii instituționali, cât și pentru companii însă, deși este clar că aceste criterii sunt în centrul atenției, studiul nostru subliniază totodată preocupările continue cu privire la transparența și calitatea dezvăluirilor ESG ale companiilor, în special atunci când vorbim despre materialitate, cu precădere lipsa concentrării asupra aspectelor materiale.

În plus, colectarea unor astfel de date poate reprezenta o adevărată provocare, deoarece, în timp ce multe companii au procese robuste, bine documentate, în ceea ce privește datele financiare, împreună cu asigurarea suplimentară a multiplelor semnături ale managementului, aceste procese sunt adesea rudimentare în cazul informațiilor ESG. Având în vedere că acestea sunt folosite practic în dialogurile cu investitorii, veridicitatea lor devine și mai importantă, astfel încât companiile ar trebui să ia în considerare îmbunătățirea modului în care colectează, consolidează și își asumă responsabilitatea la nivel de management pentru propriile informații ESG dezvăluite.”

Studiul arată că investitorii instituționali fac unele demersuri pentru a stabili dacă organizațiile sunt capabile să își îndeplinească obiectivele ESG. Respondenții au menționat că se uită la o serie de factori atunci când iau decizii de investiții, inclusiv existența unui responsabil ESG (de exemplu un director pentru sustenabilitate sau Chief Sustainability Officer), care să raporteze direct către directorul general și echipa de conducere executivă (53%), sau în ce măsură cultura organizațională este aliniată cu obiectivele ESG (52%) și beneficiază de un audit independent privind raportarea ESG (48%). Cu toate acestea, doar 42% dintre respondenți sunt preocupați de modul în care performanțele ESG sunt luate în considerare la nivelul consiliilor de administrație sau de corelarea remunerației conducerii executive cu acestea.

În pofida unei atenții sporite acordate performanțelor ESG și a ambițiilor de a face mai mult, studiul arată că investitorii instituționali au acționat relativ lent în direcția schimbărilor concrete în modul în care își desfășoară activitatea. Doar 49% au luat măsuri pentru a-și actualiza abordarea în domeniul investițiilor, iar 44% și-au reconfigurat strategiile de gestionare a riscurilor. De asemenea, doar 44% consideră că au o abordare „foarte matură” în legătură cu riscurile climatice.

Mulți investitori sunt preocupați de calitatea și transparența raportărilor ESG efectuate de companiile pe care le au în vedere. Jumătate dintre respondenți (50%) consideră că raportările companiilor privind aspectele financiare importante nu sunt adecvate, marcând o creștere semnificativă față de 37% în 2020.

Cu toate acestea, există speranțe că introducerea standardelor globale va fi utilă în acest sens, iar 89% dintre investitorii sondați au declarat că doresc ca aceste standarde să devină obligatorii.

Pentru a exista un progres real în anii următori, investitorii trebuie să facă din performanțele ESG o componentă importantă a planificării strategice, iar companiile să acționeze rapid pentru a oferi rapoarte mai clare și mai detaliate cu privire la riscurile ESG. În același timp, nu poate fi ignorată nevoia urgentă de a avea un cadru legislativ mai clar, cu standarde globale coerente, pe care investitorii și companiile deopotrivă să le respecte.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9439 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...