ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Taxonomia UE: Comisia Europeană adoptă măsuri suplimentare pentru a direcţiona banii către activităţi durabile

21 Aprilie 2021   |   Agerpres

Întrucât vor permite investitorilor să îşi reorienteze investiţiile către tehnologii şi întreprinderi mai durabile, măsurile vor ajuta Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, UE va deveni un lider la nivel mondial în domeniul stabilirii standardelor în materie de finanţare durabilă.

 
 
Comisia Europeană a adoptat miercuri un pachet de măsuri menite să contribuie la îmbunătăţirea fluxului de investiţii către activităţi durabile în întreaga Uniune Europeană, informează Executivul comunitar într-un comunicat de presă.
 
Întrucât vor permite investitorilor să îşi reorienteze investiţiile către tehnologii şi întreprinderi mai durabile, măsurile vor ajuta Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, UE va deveni un lider la nivel mondial în domeniul stabilirii standardelor în materie de finanţare durabilă.
 
Printre măsurile adoptate se află "Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei", ce vizează sprijinirea investiţiilor durabile, oferind mai multă claritate în legătură cu activităţile economice care contribuie cel mai mult la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE. Colegiul comisarilor a ajuns la un acord politic pe marginea textului. Actul delegat va fi adoptat în mod oficial la finalul lunii mai, de îndată ce vor fi disponibile traducerile în toate limbile oficiale ale UE.
 
De asemenea, a fost adoptată o propunere de Directivă privind raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea. Această propunere de directivă vizează să îmbunătăţească fluxul de informaţii între întreprinderi. Această propunere va asigura o mai mare coerenţă în ceea ce priveşte raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea, astfel încât firmele din domeniul financiar, investitorii şi publicul larg vor putea utiliza informaţii comparabile şi fiabile în materie de durabilitate.
 
În plus, au fost adoptate şase acte delegate de modificare privind obligaţiile fiduciare, consultanţa în materie de investiţii şi de asigurări, care vor asigura faptul că firmele din domeniul financiar, cum ar fi consultanţii, administratorii de active sau companiile de asigurări, vor include preocupările legate de durabilitate în cadrul procedurilor lor şi al consultanţei în materie de investiţii pe care o oferă clienţilor lor.
 
Pactul verde european reprezintă strategia de creştere a Europei prin care se urmăreşte îmbunătăţirea bunăstării şi a sănătăţii cetăţenilor, obţinerea neutralităţii climatice pentru Europa până în 2050 şi protejarea şi conservarea capitalului natural şi a biodiversităţii la nivelul UE.
 
În cadrul acestui demers, întreprinderile au nevoie de un cadru cuprinzător în materie de durabilitate pentru a-şi modifica modelele de afaceri în consecinţă. Pentru a asigura tranziţia financiară şi pentru a preveni dezinformarea ecologică, toate elementele din pachetul adoptat miercuri vor spori gradul de fiabilitate şi comparabilitate al informaţiilor în materie de durabilitate. Acest pachet va face din sectorul financiar european punctul central al unui proces de redresare economică durabilă şi favorabilă incluziunii în urma pandemiei de COVID-19 şi al dezvoltării economice durabile a Europei pe termen mai lung.
 
Taxonomia UE este un instrument robust, întemeiat pe date ştiinţifice, care oferă transparenţă întreprinderilor şi investitorilor. Aceasta defineşte un limbaj comun pe care investitorii îl vor putea folosi atunci când investesc în proiecte şi activităţi economice care au un impact pozitiv semnificativ asupra climei şi a mediului. În egală măsură, va introduce şi obligaţii de publicare de informaţii pentru întreprinderi şi participanţii la pieţele financiare.
 
Actul prezintă primul set de criterii tehnice de examinare care ar urma să fie folosite pentru definirea activităţilor care contribuie în mod substanţial la două dintre obiectivele de mediu prevăzute în Regulamentul privind taxonomia: adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea schimbărilor climatice. Aceste criterii se bazează pe recomandările ştiinţifice făcute de grupul de experţi tehnici (TEG) dedicat finanţării durabile. Ele sunt rezultatul unui feedback amplu primit din partea părţilor interesate, precum şi al discuţiilor cu Parlamentul European şi cu Consiliul. Acest act delegat ar acoperi activităţile economice a circa 40% dintre companiile cotate la bursă, în sectoarele de activitate care generează aproape 80% din emisiile directe de gaze cu efect de seră din Europa. Printre aceste sectoare se numără energia, silvicultura, industria manufacturieră, transportul şi construcţiile.
 
Actul delegat privind taxonomia UE este un document care va continua să evolueze în timp şi care va reflecta evoluţiile şi progresele tehnologice. Criteriile vor fi revizuite periodic. În acest fel se va garanta faptul că în timp vor putea fi incluse în domeniul de aplicare noi sectoare şi activităţi, inclusiv activităţi de tranziţie şi alte activităţi de facilitare.
 
Propunerea adoptată miercuri revizuieşte şi consolidează normele existente introduse de Directiva privind prezentarea de informaţii nefinanciare. Scopul său este de a crea un set de norme care, în timp, să situeze raportarea cu privire la durabilitate pe picior de egalitate cu raportarea financiară. Propunerea de directivă va extinde cerinţele UE în materie de raportare cu privire la durabilitate la toate întreprinderile mari şi la toate societăţile cotate la bursă. Astfel, aproape 50.000 de întreprinderi din UE vor fi obligate să respecte standardele detaliate ale UE în materie de raportare de informaţii privind durabilitatea, ceea ce reprezintă o creştere faţă de cele 11.000 de întreprinderi supuse actualelor cerinţe. Comisia propune elaborarea de standarde pentru companiile de mari dimensiuni şi de standarde separate, proporţionale pentru IMM-uri, pe care IMM-urile necotate la bursă să le poată folosi dacă doresc.
 
În general, propunerea urmăreşte să se asigure că informaţiile raportate de către întreprinderi privind durabilitatea de care au nevoie investitorii şi alte părţi interesate sunt fiabile şi comparabile. Această propunere va asigura un flux coerent de informaţii în întregul sistem financiar. Întreprinderile vor trebui să informeze cu privire modul în care activităţile lor economice sunt afectate de aspecte care ţin de durabilitate, cum ar fi schimbările climatice şi impactul pe care aceste activităţi ale lor le au asupra oamenilor şi a mediului.
 
Propunerea va simplifica şi procesul de raportare pentru întreprinderi. La ora actuală, multe întreprinderi sunt supuse presiunii de a utiliza o multitudine de standarde şi cadre diferite de raportare cu privire la durabilitate. Standardele UE de raportare privind durabilitatea incluse în propunere ar trebui să fie un "ghişeu unic", care să ofere întreprinderilor o soluţie unică menită să răspundă nevoilor de informare ale investitorilor şi ale altor părţi interesate.
 
Cele şase acte de modificare propuse miercuri încurajează sistemul financiar să sprijine atât întreprinderile aflate pe calea durabilităţii, cât şi pe cele care sunt deja durabile. În egală măsură, aceste acte de modificare vor consolida lupta UE împotriva dezinformării ecologice.
 
â În privinţa consultanţei în materie de investiţii şi asigurări: în momentul în care evaluează eligibilitatea unui client pentru o investiţie, consultanţii trebuie să discute şi preferinţele clientului în materie de durabilitate. Referitor la obligaţiile fiduciare: actele de modificare prezentate miercuri aduc lămuriri cu privire la obligaţiile unei firme din domeniul financiar în momentul în care îşi evaluează riscurile legate de durabilitate, de exemplu impactul pe care îl produc inundaţiile asupra valorii investiţiilor sale.
Referitor la supravegherea şi guvernanţa produselor de investiţii şi de asigurare: creatorii de produse financiare şi consultanţii financiari vor fi nevoiţi să ţină cont de factorii de durabilitate atunci când concep produse financiare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11759 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...